x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Valentin Teodosiu!

Astăzi e ziua ta... Valentin Teodosiu!

de Roxana Vintila    |    18 Sep 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Valentin Teodosiu!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"Răbdarea, un arbore cu rădăcini amare şi fructe dulci..." Apreciatul actor Valentin Teodosiu a împlinit 56 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".



"În clasa a opta am simţit că viaţa mea va însemna... Teatru şi Film. Am scris acest lucru şi în cartea mea «Un clovn pentru eternitate». Povesteam acolo cum am participat alături de câţiva colegi la un montaj literar artistic. Pe atunci, noi interpretam nişte personaje «coborâte» dintr-o carte de istorie. Susţineam fel de fel de monoloage, fiecare cu rolul său. Eu eram deja înaintea colegilor mei, fiindcă interpretam două personaje: Voievodul Gelu şi Alexandru Ioan Cuza. Pentru prima oară, la acest spectacol m-a fascinat machiajul. Am rămas uluit şi de această artă, mai ales că am fost machiaţi de cel mai mare machior al României, de la TNB. Nu ne mai recunoşteam decât după personaje. A mai pus Bogdan Ulmu un spectacol după un text al lui Laurenţiu Fulga şi aşa am prins gustul! Am dat la Institut şi am intrat de prima oară. A fost şansa mea... La începutul carierei visam să ajung Marlon Brando, să ajung la Hollywood, unde am şi ajuns de fapt.

Am dosar la Hollywood! Am făcut multe filme cu americanii, dar ghinionul a fost că le-am făcut în România. Am avut multe roluri principale, iar acesta a fost un avantaj. Dar am fost plătit tot româneşte!

Nu pot spune că există un rol care se potriveşte cu personalitatea mea... Sau cu destinul meu. Sunt enorm de multe roluri în film, peste 70, iar în teatru nu mai ştiu câte. Pe toate le-am îndrăgit şi toate fac parte din personalitatea mea.

Că mi s-au potrivit sau nu asta e altceva, dar eu pe toate le-am adus la sufletul meu şi le-am făcut să fie parte din mine."

«AŞ ALEGE TOT ACTORIA»
"Ce i-aş spune adolescentului Valentin Teodosiu? «Să-şi vadă de treabă!» Să facă cu totul altceva, fiindcă meseria aceasta este extrem de grea şi din ce în ce mai prost plătită. Astăzi ies actori pe bandă rulantă. Numai cine nu vrea nu joacă în tot felul de producţii. Mai bine ar fi să faci o treabă serioasă, să pui ţara pe picioare... Orice. Ca atare, nici fiica mea cea mare nu a făcut actorie fiindcă nu i-am insuflat această pasiune. Sigur că eu aş alege tot actoria, dar... Acum mă uit cum îmi cresc fetele, vreau să fie sănătoase. Am două fetiţe gemene de 4 ani şi 9 luni, am una de 31 de ani de care sunt mândru. Şi visez să le cresc pe cele mici, să fiu sănătos, să pot să le asigur un viitor.

Mi-aş dori din suflet să se pună mai mult accent pe cultură în această ţară. Avem actori imenşi, regizori mari şi posibilităţi nenumărate. Dar nu interesează pe nimeni. Totul se face în grabă. E nevoie de mult mai mult profesionalism. Celor care vor să facă această meserie, deşi nu-i sfătuiesc, le urez răbdare, pentru că răbdarea este un arbore cu rădăcini amare... cu fructe foarte dulci."

×
Subiecte în articol: calendar