x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta : Victor Opaschi

Astăzi e ziua ta : Victor Opaschi

de Ramona Vintila    |    06 Iul 2007   •   00:00
Astăzi e ziua ta : Victor Opaschi

I-a fost dat să colaboreze de aproape 18 ani cu cel căruia contemporanii i-au contestat multe, nu insă şi calitatea de "cel mai mare om politic al Romăniei de azi". Astăzi, consilierul fostului preşedinte Ion Iliescu, Victor Opaschi, işi sărbătoreşte ziua de naştere.

I-a fost dat să colaboreze de aproape 18 ani cu cel căruia contemporanii i-au contestat multe, nu insă şi calitatea de "cel mai mare om politic al Romăniei de azi". Astăzi, consilierul fostului preşedinte Ion Iliescu, Victor Opaschi, işi sărbătoreşte ziua de naştere.

"E greu să vorbeşti despre tine atunci cănd ai avut impovărătoarea şansă de a fi implicat in evenimente pe care cei din timpul tău le-au trăit ca fiind «istorice». In măsura in care măcar o dată la 59 de ani unui om i se permite să afişeze orgoliul faptelor sale, voi mărturisi că am avut un anumit rol in intregul proces de reaşezare a raporturilor dintre noul stat şi cultele religioase. Şi dacă istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea a avut loc sub mandatul următor, aceasta a fost doar vărful vizibil al aisbergului construit in cadrul unei intregi politici duse imediat după Revoluţia din decembrie 1989. Mă pot măndri cu ceea ce am contribuit la apropierea şi apoi la reala conlucrare dintre preşedintele Iliescu şi Regele Mihai, doi oameni care-şi vor avea locul in istorie alături de toţi cei care au evitat in ţările lor dezastre incalculabile.

Dar cea mai complexă misiune căreia am avut a-i face faţă a fost, fără indoială, aceea de reprezentant al preşedintelui Romăniei in «Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din Romănia». Modul in care a fost receptat de opinia publică romănească şi internaţională «Raportul final» este şi rezultatul unui climat propice armonizării punctelor de vedere a membrilor Comisiei, la care cred că am avut un rol important. Dacă insă ceva mă face realmente fericit atunci cănd privesc la anii căt am fost consilier pentru cultură şi culte, este faptul că am reuşit să-l ajut pe preşedintele Ion Iliescu să-şi realizeze promisiunea electorală şi angajamentul solemn de a face din ultimul său mandat un prilej de a reda culturii romăne demnitatea şi respectul cuvenit şi de a promova sistematic valorile romăneşti in ţară şi in lume. Este insă ceva care mi-a adunat in suflet un ocean de amărăciune: spectacolul uman la care am asistat in cei aproape 18 ani de cănd mă aflu neintrerupt in preajma omului de stat şi omului Ion Iliescu. Poate că nimănui in ţara asta nu i-a fost dat să vadă perindăndu-se atătea figuri ilustre şi anonime din toate domeniile de activitate şi nu i-a fost dat să măsoare cu tristeţe pănă unde poate cobori fiinţa umană şi căt de mare şi de rapidă poate fi trecerea de la cel mai dezgustător servilism la cea mai abjectă trădare atunci cănd interesul personal nu mai este motivat de putere.

Rămăne totuşi o mărturie a biruinţei celor eterne asupra celor ce se duc. Acolo, in curtea Palatului Cotroceni, am ridicat din nou biserica lui Vodă Şerban Cantacuzino."

×
Subiecte în articol: calendar