x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Charlot, la 99 de ani

Charlot, la 99 de ani

de Carmen Anghel    |    07 Feb 2013   •   00:23
Charlot, la 99 de ani

Sir Charles Spencer “Charlie” Chaplin s-a născut în Marea Britanie, în Londra, la 16 aprilie 1889, şi a murit la 25 decembrie 1977, în Vevey, Elveţia.

Actorul Charlie Chaplin a fost una dintre cele mai mari figuri ale perioadei “mute” a filmului, devenind celebru cu personajul “Charlot”. Vagabondul... “Pantalon căzut peste ghete, redingotă strâmtă, melon şi bastonaş. În siluetă, o aspiraţie la demnitate, o preocupare pentru eleganţă care va trece – cu Chaplin – din exteriorul personajului în caracterul «tipului».”

Drumul lui Charlot a început la studiourile Keystone, în America, unde director de producţie era Mack Sennett. Charlie a realizat primele filmări în luna ianuarie a anului 1914. Colegii  îl priveau cu o oarecare distanţă, poate pentru că simţeau “pericolul” genialităţii lui Chaplin. Îl supranumiseră “micul comediant englez”. Primul film “Lupta pentru existenţă” îl nemulţumeşte pe Charlie şi le spune celor de la studiouri că îşi va relua imaginea de “tramp” – vagabond, pe care o folosise când jucase teatru în ţara sa şi în câteva turnee prin Europa, cu trupa Karno. Fiul unor artişti de music-hall, Charlie a avut spectacolul în sânge. “Mi-am reluat costumul de music-hall pe care-l părăsisem o dată cu scena. De îndată ce am început să lucrez în costumul de «tramp» m-am simţit în largul meu”, mărturisea Chaplin peste ani.

Şi iată ziua naşterii lui Charlot, în California. Henry Lehrman, cel care se ocupa personal de Charlie, la ordinele lui Sennett: “Când ne pregăteam să ne ducem la zăgazul din Venice unde se construia un parc de distracţii pe care adesea îl utilizasem pentru fundalurile noastre, îl văd venind pe Chaplin în costumul care avea să-l facă celebru. Mustaţa lui consta acum dintr-un dreptunghi de crep negru, lipit sub nas. Părea încântat de aspectul lui şi-şi învârtea bastonaşul între degete – un ac de siguranţă îi înlocuia nasturele lipsă de la jachetă. În dimineaţa aceea trebuia să filmăm o cursă derby-auto disputată de actorii noştri copii. Aceştia, pornind din vârful unei coline de deasupra Venicei în maşinuţe fără motor, parcurgeau câteva sute de metri până la zăgaz. De îndată ce-l zăriră pe Chaplin, ştrengarii îngrămădiţi în camion izbucniră în râs, şi Franck Williams, operatorul, făcu la fel. I-am spus lui Chaplin să vină cu noi şi, cum nu avea altceva de făcut, urcă în maşină şi plecarăm. Aşa se face că Charlie a apărut deghizat în «tramp», în filmul «Kid Auto-Races» («Curse auto pentru copii»), care nu urmărea să fie altceva decât un amuzant documentar pentru copii, dar care deveni astfel cel de-al doilea film al său. Chaplin apărea în unele cadre fără nici o noimă”.

Aici a început cariera celui mai iubit personaj al filmului mut. La 7 februarie 1914.  Pe atunci, un film avea câteva minute şi se putea realiza şi în câteva ore.

Chaplin îşi descria personajul: “Am vrut ca totul să fie o contradicţie: pantaloni largi, haina strânsă, pălărie mică şi pantofi mari. (…) am adăugat o mustaţă mică; aceasta adăuga vârstă, fără a ascunde expresia mea.(...) când am mers pe scenă el a fost pe deplin născut”. www.charliechaplin.com.

“Mustăcioara lui – va spune actorul unui reporter – e simbolul vanităţii. Vestonul atât de strâns şi pantalonii săi ridicol de lungi şi diformi sunt caricatura cusururilor, caraghioslâcurilor şi stângăciilor noastre.” Cu alt prilej, Charlie scrisese: “Ideea bastonului rămâne poate descoperirea mea cea mai fericită, deoarece bastonul e cel care m-a făcut repede cunoscut. Pe de altă parte, i-am dezvoltat întrebuinţarea până la a-i da un caracter comic. Adesea îl descopăr agăţat de piciorul cuiva sau lovind pe cineva peste umăr, şi astfel declanşez râsul publicului aproape fără ca eu însumi să-mi dau seama de gest.(...) Astfel, când sosesc fâţâindu-mă pe scenă cu bastonaşul şi cu aerul meu serios dau impresia unei tentative de demnitate, ceea ce este exact intenţia mea”.

 Charlot  va stârni hohote de râs în “Ciudata aventură a lui  Mabel”, “Charlot la teatru”, “Charlot şi Fatty cheflii”, “Charlot tată” şi aşa mai departe. În zeci de filme.

Charlot este un amalgam de inocenţă şi cruzime, un personaj urmărit de ghinion şi de dispreţul celor din jur, dar cu o mare putere de a trece peste orice obstacol.

A petrecut un an la Keystone. După aceea, Charlie Chaplin va urca repede şi sigur pe culmile gloriei. Cunoscut astăzi ca unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor, un regizor genial.

N.R.: au fost utilizate informaţii din volumul “Charles Chaplin”, autor Pierre Leprohon, Editura Meridiane, 1967, şi de pe site-ul www.charliechaplin.com.

×
Subiecte în articol: charlie chaplin