x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar DE ZIUA TA! Aurora Leonte, actrița

DE ZIUA TA! Aurora Leonte, actrița

12 Iun 2016   •   09:20
DE ZIUA TA! Aurora Leonte, actrița

Actrita Aurora Leonte s-a născut la 12 iunie 1953. A absolvit în 1981 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, secţia Actorie.

”În Institut a jucat câteva roluri extrem de pretenţioase şi solicitante, în acelaşi timp; amintim doar Ziţa din „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, Ioana din „Sfânta Ioana” de G.B.Shaw sau Sonia din „Unchiul Vanea” de A.P.Cehov, sau la clasa de regie a lui Tompa Gábor: Mira („Meşterul Manole” de Lucian Blaga), Alla („Tango” de Slawomir Mrožek), Winnie („Oh, les beaux jours” de Samuel Beckett). A făcut un rol principal în filmul „Mireasa din tren” (scenariul D.R.Popescu, regia artistică: Lucian Bratu), rol pentru care a fost lăudat de cronicarii de film.

La Teatrul de Stat din Oradea a debutat în trei rolişoare (Ursitoarea, O ţigancă şi O săteancă) în spectacolul „Snoave cu măşti”, în regia lui Ion Lucian. Abordate diferit, celor trei figuri actriţa le-a conferit personalitate şi umor. În rolul Hélène din spectacolul „Pălăria florentină”  de Eugène Labiche – îndrumată de excelentul regizor pedagog Zoe Anghel Stanca, a avut haz, tinereţea şi exuberanţa tinerei fiindu-i apropiate. „O figurină fină de filigran, fragilă, cu ochii migdalaţi şi glasul ca un susur de izvor” – a scris despre ea profesorul-dramaturg Eugen Groza. Măsura unui talent nativ, dar a unei continui preocupări pentru „ţinuta scenică” şi pentru dezvoltarea profesională, a dat-o cu rolul Danielei din admirabilul spectacol semnat de Sergiu Savin: „Casa evantai”. Cronicarii au elogiat-o alături de mai experimentaţii ei colegi: Ion Mâinea, Ion Abrudan, Eugen Harizomenov, Eugen Ţugulea, Alla Tăutu, Anca Miere Chirilă, Mariana Neagu, Emil Sauciuc. A fost şi ea un pion important în „polifonia” stilistică a acestui remarcabil spectacol cu piesa lui Marin Sorescu (în premieră absolută)”.

Nu poate spune, cu toate tăcerile nemeritate, că Dumnezeu nu este cu ea. "Mai ales că mai am o creaţie, cea mai mare creaţie a mea, fiica mea, Amalia, motivaţia principală pentru lupta mea de a schimba faţa lucrurilor", a mărturisit actriţa Aurora Leonte. Astăzi implineşte 63 de ani.

×
Subiecte în articol: Aurora Leonte