x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Biologul Maya Simionescu împlineşte 80 de ani

De ziua ta! Biologul Maya Simionescu împlineşte 80 de ani

23 Feb 2017   •   00:20
De ziua ta! Biologul Maya Simionescu împlineşte 80 de ani

Biologul Maya Simionescu, membru titular (1991) şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, s-a născut la 23 februarie 1937, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Biologie din Bucureşti (1959); doctor în ştiinţe biologice (1978). Biolog şi cercetător la Institutul de Endocrinologie din Bucureşti (1960-1971); cercetător şi profesor asociat la Universitatea "Rockefeller", Departamentul de biologie celulară, din New York (1970-1973); cercetător la Universitatea din Yale, Facultatea de Medicină New Haven (1973-1979), unde timp de zece ani a lucrat alături de profesorul George Emil Palade.

A fost visiting professor la Universitatea din Yale (1979-1994), la Universitatea McGill din Montreal, Canada (1979), la Universitatea Columbia din New York SUA (1990) ş.a. În 1971, în timp ce se aflau în Statele Unite ale Americii, profesorii Maya Simionescu şi Nicolae Simionescu au iniţiat un proiect privind înfiinţarea la Bucureşti a unui institut de biologie celulară. A contribuit la înfiinţarea şi organizarea, la Bucureşti, a Institutului de Biologie şi Patologie Celulară, dotat la nivel european. Maya Simioneascu este cercetător ştiinţific şi director (din 1995) al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară "N. Simionescu" din Bucureşti, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, precum şi preşedintele Societăţii Române de Biologie Celulară (SRBC).

În cercetările sale s-a aplecat asupra studierii biologiei glandelor endocrine (tiroida, corticosuprarenala şi pineala), biologiei celulei endoteliale normale, biologiei şi patologiei celulare a sistemului cardio-vascular, cu deosebire implicaţiile în arteroscreloză ("The cardiovascular system. In Histology: Biochemically differentiated microdomains of the cell surface of capillary endothelium"; "Specific labeling of membrane domains"; "Cellular organization of the alveolar capillary uni. Structural-functional correlations" ş.a.). Împreună cu Nicolae Simionescu, a contribuit la definirea unor termeni şi concepte noi, folosite în literatura de specialitate din străinătate.

Membru corespondent (din 13 nov. 1990) şi titular (din 18 dec. 1991) al Academiei Române; vicepreşedinte, în perioada 1998-2008, al acestui for. Este membră a unor prestigioase organisme ştiinţifice: American Society for Cell Biology (1973), European Cell Biology Organization (1982), European Life Scientists Organization (1998), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (1998), membră de onoare a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (2001). Este preşedintele Consiliului Ştiinţific al Societăţii de Medicină şi Chirurgie Regenerativă, care a fost lansată la 2 aprilie 2014, la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" din Bucureşti.

S-a numărat printre personalităţile care au conferenţiat în cadrul celui de-al VII-lea "Simpozion Internaţional Cristofor I. Simionescu - Frontiers in Macromolecular and Supramolecular Science", care a avut loc la 3 iunie 2015 la Academia Română. Are sute de articole ştiinţifice publicate în reviste internaţionale de prestigiu, zeci de capitole în tratate şi monografii apărute la edituri de renume din străinătate, o monografie internaţională publicată de Editura Academiei Romane (coeditor); peste 100 de lucrări (în colaborare) prezentate la reuniuni ştiinţifice internaţionale.

A participat la zeci de reuniuni ştiinţifice organizate în Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Canada, Grecia, Olanda, Japonia, Elveţia, Belgia, Mexic etc. A obţinut mai multe premii şi distincţii, printre care Premiul Internaţional "Louis and Arthur Lucian", Ordinul Naţional "Serviciul credincios", în grad de Mare Cruce (2000), Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Ofiţer (2008). A primit, la 9 iunie 2011, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" (UVVG) din Arad. S-a numărat printre premiaţii celei de-a treia ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Civism "Om între oameni", care a avut loc la 13 decembrie 2012 în Galeria Dialog din Primăria sectorului 2.

La 3 octombrie 2013 a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, care i-a fost înmânată de Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România. www.agerpres.ro

Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”. 
 

×
Subiecte în articol: Maya Simionescu