x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Din "Gromovnic" cetire

Din "Gromovnic" cetire

de Iulia Gorneanu    |    16 Noi 2011   •   21:00
Din "Gromovnic" cetire

Incepand cu secolul al XVI-lea, pe teritoriul actual al Romaniei au circulat, pe langa scrierile eschatologice, nenumarate texte divinatorii si de prevestire, majoritatea in manuscris. Daca primele dintre acestea au fost tolerate de biserica, "Gromovnicul", "Rojdanicul", "Trepetnicul", "Fulgeralnicul", "Socotitorul de Vise" si "Cetitorul de Zodii" au fost catalogate de catre preoti drept scrieri eretice, diavolesti. Aceste carti proscrise, deslusitoare de zodii si de semne, considerate deosebit de periculoase de biserica, au fost vehement interzise in si anii comunismului. Chiar si in aceste conditii, ascunse in locuri tainice si descifrate doar de catre cei initiati, textele acestor carti nu s-au pierdut, ba dimpotriva, au continuat sa incite si sa dezlege.

Gromovnicul este o carte de intelepciune populara astro-divinatorie, cu o mare circulatie la noi incepand cu secolul al XVIII-lea, care interpreteaza viitorul in functie de semnele zodiacale si de momentul zilei in care se produce un tunet, un fulger sau un cutremur. In Tarile Romane au circulat sapte versiuni ale "Gromovnicului", traduse din slavona sau din greaca, cea mai raspandita fiind atribuita Imparatului bizantin Heraclius ("Gromovnic al lui Iraclie imparat, carele au fost numaratoriu de stele"), al carei text a fost copiat in 1703 de Costea Dascalul din Scheii Brasovului.

Din "Gromovnicul din batrani", scos la lumina de Editura Portile Orientului in anul 1993, aflam ca Venera (Venus) ne stapaneste anul, aducand cu sine vremea marilor calatorii, a legarii prieteniilor si fratiilor de cruce. Despre Venera, a cincea planeta dupa Saturn, Joe, Marte si Soare, indeaproape urmata de Mercur si de Luna, se zice ca ar fi norocoasa, buna la firea femeiasca si ca ar aduce o toamna "calduroasa si seninoasa pana la mijloc", iar in ultima parte, geroasa si aspra. Iarna se pare ca va fi "la inceput uscata", apoi cu zapada si moina, aducand zile blande si chiar insorite dupa Anul Nou.

Ce-a de-a doua jumatate a lunii noiembrie, eliberata de sub semnul malefic al Scorpiei, vine cu "vreme buna de negutatorie, de luat leacuri, de-ati face haine noi si altele". Odata aflata "prima cheie a cartii", putem deslusi numele si datele zodiilor si – o data cu ele – misterul ce ni-l dezleaga toate aceste semne. Astfel, potrivit "Gromovnicului", din 11 noiembrie pana pe 11 decembrie ne aflam in zodia Sagetatorului. Despre cel nascut sub acest semn se arata ca "va fi cu mintea buna si cu socotinta intelept, cucernic, iubitor de chipul cel duhovnicesc, drept, smerit, mi­los­tiv, rusinos si norocos, sfatuitor bun, de rau nu se bucura; va fi frumos la stat, minunat la obraz, bine va grai, va avea ochii negri, va fi tare in umeri, parul neted, trupul drept, va fi vesel, bland, bun la minte, cu chi­verniseala asezata, dinti lati, nasul lung si carnos. Oamenii vor fi mult mai mari, unii de mijloc; buzele mari, la boala flegmatici. De manie se in­vi­ne­tesc si le ies vinele in fata, vor suferi de dureri de cap si junghiuri. Va avea noroc la toate lucrurile si va fi nerecunoscator celui ce-i va face bine…"

×