Iubitii mei copii, ma indemnati sa viu la voi, in Bucuresti, acum, cu prilejul Sfintelor Sarbatori. Va spun din capul locului: imi cereti un lucru pe care nu-l voiu indeplini.
de Gala Galaction Iubitii mei copii, ma indemnati sa viu la voi, in Bucuresti, acum, cu prilejul Sfintelor Sarbatori. Va spun din capul locului: imi cereti un lucru pe care nu-l voiu indeplini. Imi cereti sa las casuta mea tihnita, asezata pe coasta si inconjurata de crame si de vii. Imi cereti sa las privelistea nesfarsita spre campia manoasa si spre departarile transparente ale Baraganului. Imi cereti sa las - fie si pentru o luna - soarele care rasare zilnic in fata casei si razbate negurile, norii si stolurile rotitoare ale ciorilor... Si ma chemati in Bucuresti - in iadul oamenilor fugariti de nu stiu ce demoni prigonitori, al automobilelor cari dau unele peste altele si al gurilor de Radio, cari te naucesc!... Dragii mei, voi sunteti nascuti la oras, si poate ca aveti dreptatea voastra sa tineti la viata zgomotoasa, infrigurata si artificiala a mediului orasenesc. Eu sunt nascut si crescut la tara si, cu tot stagiul meu facut la oras, nâam putut, nu pot sa dau precadere avantagiilor urbei, asupra farmecelor agreste ale campiei... Mie dati-mi valea verde / Unde pierde / Omul negrele ganduri; / Unde uiti de infamia / Si sclavia / Auritelor zidiri! Si apoi, mai ales acum, cand stam naintea sfintelor zile de iarna ale Crestinatatii, cum vreti voi sa fug din calea colindelor, a stelei, a urarilor batranesti si sa ma var in Capitala voastra de claxoane si de filme vorbitoare? Aici, intre oameni simpli si neconventionali, unde imi place sa traesc, am privelistea naturei, care e atat de mareata si de sanatoasa, in mutenia si in alinarea ei ierarhica, dar si multumirea reintalnirii cu vechile noastre datini romanesti subt podoaba copacilor incarcati de omat si a colindelor transfigurate. Vor urca copiii din sat pana la "Mos Boerul" din deal, ca sa-i cante "Florile dalbe", sa-l sorcoveasca si sa-i samene in barba graul generos si rosu, pe care Domnul ni l-a daruit cu belsug si anul acesta. Vor veni flacaii satului si soldatii cu "permis" de sarbatori, ca sa-mi sune din goarna desteptarea. Vor veni mosnegii de seama mea ca sa-mi ureze - cum fac de cand erau flacai - sanatate mie si casei mele, rod viei si belsug ogoarelor si hambarelor. Va marturisesc ca numai aci, langa acesti fii ai gliei si ai cerului nestingherit de palate si de cosuri de fabrica, inteleg rostul vietii, ma inteleg pe mine insumi si sunt in stare sa refac neincetat sistemul de convingeri, de rabdare si de rezistenta, pe care ameninta zilnic sa mi-l darame monstruoasele prefaceri si curente din aceste zile de pe urma - poate zile de apoi.Citește pe Antena3.ro
|
"Ma chemati voi in Bucuresti?... Va chem eu pe voi aici, la mine, la tara! Sa poftiti la biserica impreuna cu mine si sa vedeti cuviinta, sa vedeti randuiala, sa vedeti luare aminte la sfintele cantari si al sfintele cetanii!... Mai intai, din capul locului veti vedea cum stau taranii mei, - patrunsi de sfintenia locului - bine despartiti in doua: barbatii intrâo parte, femeile intrâo parte... Este un vechiu si intelept obiceiu, ramas din mosi-stramosi. Aduceti-va aminte si judecati, daca in privinta aceasta, orasenii vostri, veniti la biserica, pot sa stea alaturi in cuviinta si cucernicie, cu tacutii si mult cucernicii mei sateni!"
Scrisoare de Craciun, Gala Galaction, Ilustratiunea Romana, 25 decembrie 1931
|
Vechea pravila taraneasca
|
"Nâam ce cauta in orasul vostru! Este atmosfera respectoasa, corespunzatoare si linistita care ramane in jurul bisericii, chiar dupa ce am iesit din sfantul locas si ne-am carat fiecare pe la casele noastre. Ma doare inima sa vad bisericile voastre din Bucuresti, - stinghere si napastuite - in valtoarea vietii actuale, atat de departata de Christos si de preocuparile crestine. Cati dintre voi va mai insemnati cu semnul Sfintei Cruci cand treceti pe langa Sfantul Altar? Cati dintre voi va mai dati seama ca aceasta constructie de zid este adapostul unei Taine marete si simbolul, si garantia, si sentinela Umanitatii si a Virtutii, in mijlocul epigonilor Sodomiei si ai Gomorei?"... (Ilustratiunea Romana, 1931)
|
Altadata - Sarbatori fericite!
| ||
|