x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

de Luminita Ciobanu    |    23 Feb 2012   •   21:00
Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Crestin ortodocsii praznuiesc astazi Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, zi marcata cu cruce neagra in calendarul crestin-ortodox, de aceasta data-aliturgica.

Sf. Ioan Botezatorul a fost ucis, prin decapitare, din porunca lui Irod Imparat, printr-un complot pus la cale de Irodiada si fiica acesteia, Salomeea. Pentru ca se temea cumplit de Sfantul care-l mustrase necontenit pe Irod pentru nelegiuirea de a trai cu Irodiada, sotia fratelui sau, aceasta a luat capul de pe tipsie si l-a ingropat in loc ascuns si necinstit, in gradina sa, dar nu in acelasi loc cu trupul, de frica sa nu invie. Ioana, o femeie de la curtea lui Irod, care stia ca Botezatorul a fost ucis fara sa aiba vreo vina, a luat in taina cinstitul cap, din gradina, si l-a ingropat intr-o oala de lut, pe Muntele Eleon.

Peste multi ani, "un barbat slavit, Inochentie", care voia sa ridice o bi­sericuta de piatra intr-acel loc, a sapat un sant pentru temelie si a aflat acolo capul Sf. Ioan Botezatorul. Prin dumnezeiasca descoperire, el a cunoscut ca este vorba despre capul Proorocului si l-a pastrat cu cinste, la sine. In vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, doi monahi au aflat din nou capul Sf. Ioan, dupa ce Bote­zatorul li s-a aratat in vis.

×