x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Iubitorii de muzică...

Iubitorii de muzică...

de Roxana Vintila    |    12 Iul 2009   •   00:00
Iubitorii de muzică...

Cu siguranţă, omul nu este singurul meloman! Cunoaşteţi desigur povestea lui Orfeu, legendarul cioban din antichitate, care se pricepea atât de bine să cânte lira sa, încât vrăjite de această muzică minunată, fiarele cele mai sălbatice se îmblânzeau, asemenea unor paşnici mieluşei.



Legenda era incontestabil un sâmbure de realitate. Şi astăzi încă păstorii multor popoare obişnuiesc să-şi conducă turma în sunetele fluerului sau flautului. Animalele sunt oare sensibile la muzicăĂ Şi, în cazul afirmativ, reacţionează ele ca în faţa unei plăceri sau, dimpotrivă, sunt enervate şi contrariate de sunetele care farmecă urechile oamenilor?

S'au făcut în această privinţă numeroase şi interesante experienţe, în special printre animalele domestice.
Lucrul e şi firesc, întrucât aceste făpturi se găsesc în preajma noastră şi, ca atare, avem mai des prilejul să le observăm mai de aproape în diferitele împrejurări.

Aşa, de pildă, pisicile manifestă o deosebită atracţie pentru sunetele muzicale, pe care le savurează profund. În special, melodiile simple şi tărăgănate le impresionează. Atunci când le aude, pisica se întinde satisfăcută şi începe să toarcă cu voluptate; dimpotrivă, muzica sgomotoasă şi agitată o plictiseşte, fără însă să o enerveze. La auzul unor bucăţi de muzică „modernistă" este sigur că simpaticul felin rămâne indiferent.

În genere, animalele iubitoare de muzică încearcă altfel de senzaţii decât omul în ocazii asemănătoare. Ele nu gândesc muzical, ci reacţionează mai ales la sunet şi uneori la ritm. Cine are timp şi interes pentru asemenea exhibiţiuni poate face experienţe interesante. Animalul nu trebue însă niciodată forţat, ci lăsat să-şi manifeste în mod spontan sentimentele în faţa muzicei.

De altfel, câinii sunt întotdeauna gata să-şi exprime sgomotos aceste sentimente. De îndată ce aud muzica, reacţionează vizibil: animalul începe cu un lătrat uşor, care se transformă progresiv, într'un soiu de miorlăit jalnic... câinele cântă pe tonurile cele mai înalte şi se instalează de obicei cu gravitate, în apropierea instrumentului muzical.

Există câini capabili să reţie în memorie câteva mici melodii, pe care le recunosc, aşa cum recunosc semnalele fluerate ale stăpânului. În Olanda, s'au făcut chiar încercări interesante de a vindeca prin muzică animale bolnave.

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor