Este ziua 118 a anului
Au mai ramas 247 de zile
PROVERBUL ZILEI
|
"Cand eu cumpar, nimeni nu vinde, cand eu vand, nimeni nu cumpara"
>"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti |
|
|
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
|
|
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
|
|
CALENDAR GRECO-CATOLIC
|
|
|
|
SARBATOARE CRESTINA
|
Denia celor 12 Evanghelii, tinuta azi, actualizeaza in constiinta credinciosilor istoria mantuirii, incepand cu Cina cea de Taina si continuand cu prinderea Mantuitorului in gradina Ghetsimani, condamnarea de catre Sinedriu, judecarea de catre Pilat, batjocorirea, rastignirea, moartea si punerea in mormant. In ziua de joi a Saptamanii Mari nu se mai trag clopotele (se bate doar toaca). Clopotele vor suna din nou abia in Sambata Mare. Ziua de azi este totodata si inceputul chinurilor Mantuitorului.
|
S-A INTAMPLAT AZI
|
In Romania
In lume |
NASCUTI LA 28 aprilie
|
|
CALENDAR DE POST
|
Saptamana 25 aprilie - 1 mai
|
Credinte populare, traditii, semne
|
Incondeiatul este tehnica de infrumusetare a oului jertfit la Pasti, simbol al divinitatii care moare si renaste anual. Tehnologia populara prin care oul devine substitut divin si opera de arta cuprinde mai multe faze de lucru: alegerea oualor proaspete de gaina sau de rata prin scufundarea lor in apa (ouale proaspete cad la fund, ouale vechi se ridica la suprafata); selectionarea oualor mari si frumoase, cu coaja groasa si fara denivelari; degresarea prin spalarea atenta cu apa calda, la care se adauga putin otet pentru a prinde uniform vopseaua, fara pete; asezarea oualor in pozitie orizontala intr-un vas cu apa pentru a alege bula de aer pe margine, nu la capete; fierberea oualor la foc domol, pentru a nu le plesni coaja; prepararea vopselelor din plante sau din produse chimice (pentru fiecare vopsea se foloseste un vas curat); confectionarea si pregatirea uneltelor de ornamentat numite chisita si festeleu (cele mai vechi condeie au fost lumanarea, cu al carei capat incins la foc se desenau pe ou anumite semne, si pana de gasca, aceasta avand rolul cornului de ornat folosit de olar); topirea cerii de albine in care se adauga, ca adjuvant, putin carbune pisat; incondeierea propriu-zisa a oualor cu motive ornamentale; introducerea oului incondeiat in vasul cu vopseaua dorita pentru colorarea fondului; scoaterea oualor din vopsea si stergerea urmelor de ceara, care lasa in locul lor desenul alb. In cazul oualor incondeiate policrom se repeta, pentru fiecare culoare in parte, operatiunile de ornamentare amintite. (Profesor Ion Ghinoiu)
|