x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar La mulți ani, Florin Piersic! Actorul împlineşte astăzi 86 de ani

La mulți ani, Florin Piersic! Actorul împlineşte astăzi 86 de ani

27 Ian 2022   •   12:02
La mulți ani, Florin Piersic! Actorul împlineşte astăzi 86 de ani
Sursa foto: Antena 3

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, a împlinit venerabila vârstă de 86 de ani. Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj.

"Prietenul meu face azi 86 de ani. «Puștiule, dacă viața e de-a-ndoaselea hai să punem și anii așa..» mi-a spus zilele astea.  Acu' câteva săptămâni, plimbându-ne prin Dubai cu ocazia unei filmări, m-a întrebat: «Atunci când eu eram Mărgelatu' , aici era nisip și măgăoaiele astea de clădiri nu existau?» Când Mărgelatu era deja mare, Dubaiul încă era mic!  Clădirile s-or face nisip, Mărgelatu rămâne ... Măsura omului e omenia. Florin, mulțam pentru lecțiile de omenie din anii ăștia mulți!", a scris Dan Negru într-o postare pe Facebook.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum “Ciulinii Bărăganului” (1957), “Neamul Şoimăreştilor” (1964), “Haiducii lui Şaptecai” (1970), “Zestrea Domniţei Ralu” (1971), “Colierul de turcoaze” (1985), “Fix alert” (2004) şi “Eminescu versus Eminem” (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Fse numără “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, “Oameni şi şoareci” şi “Străini în noapte”. A primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Capitalei, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor. Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

×
Subiecte în articol: Florin Piersic