Este ziua 306 a anului
Au mai ramas 60 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Ochiul trupului vede bine, dar cel al dracului si mai bine"
- arata puterea banului, numit in popor si "ochiul dracului
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:53 apune la 17:05
Luna rasare la 19:32 apune la 11:23
Ultimul patrar (Luna in descrestere) - 5 noiembrie
Luna noua - 12 noiembrie
Primul patrar (Luna in crestere) - 19 noiembrie
Luna plina - 26 noiembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Dr. fara de arginti Cosma si Damian cei din Asia
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
â Toti sfintii
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Ss Cosma si Damian, medici taumaturgi, fara plata
Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Sfintii Cosma si Damian, pomeniti astazi in calendarul ortodox, erau doi frati. Tatal lor era pagan, iar mama era crestina si se numea Teodotia. Dupa moartea sotului ei, si-a inchinat toata viata lui Dumnezeu. Ea si-a indreptat fiii, Cosma si Damian, spre credinta. Acestia crescand au capatat darul vindecarii. Sf. Cosma si Damian dadeau sanatate sufletelor si trupurilor. Un caz aparte l-a constituit boala unei femei care fusese ademenita de diavol. "Multumesc voua ca m-ati izbavit de groaznica pierzare; rogu-va, spuneti-mi cine sunteti, ca sa stiu cui sa dau multumire". Iar ei au zis catre dansa: "Noi suntem Cosma si Damian, robii lui Hristos, carora te-a incredintat barbatul tau, cand a plecat la drum; si pentru aceea ne-am sarguit a grabi spre ajutorul tau si te-am izbavit pe tine de diavol, cu darul lui Dumnezeu".
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1784 - Incidentul de la Curechiu. Incercarea autoritatilor de a-l aresta pe Crisan esueaza
1835 - A aparut, la Bucuresti, prima revista romaneasca de teatru, Gazeta Teatrului National, condusa de Ion Heliade-Radulescu; initiata de Societatea Filarmonica, revista isi propunea sprijinirea activitatii teatrale si literatura dramatica in limba romana, cu precadere repertoriul clasic
1850 - Apare la Paris revista politica Romania viitoare, sub redactia lui Nicolae Balcescu si a altor revolutionari pasoptisti exilati. Este publicat manifestul Poporului roman, care formuleaza scopul si programul de lupta al viitoarei revolutii sub deviza "Dreptate, Fratie, Unitate"
1864 - A fost reinfiintat Conservatorul de Muzica si Declamatiune din Bucuresti
1890 - Regia monopolurilor Statului infiinteaza serviciul de transporturi Navigatia Fluviala Romana
In lume:
1848 - Inaugurarea primei scoli medicale pentru instruirea femeilor (New England)
2004 - Ziua nationala a Algeriei
NASCUTI LA 1 noiembrie
1955 - Solistul de muzica usoara Gabriel Cotabita
1964 - Prozatorul Eugen Uricaru, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (din 18 mai 2001)
CLICK ISTORIC
La 1 noiembrie 1928 a fost lansat in eter primul semnal radiofonic. Prima emisiune radio oficiala a debutat prin cuvantul unui mare fizician roman, profesorul Dragomir Hurmuzescu, care, ulterior, a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica. Inainte de 1928 exista o adevarata miscare pro-radiofonie, al carei principal protagonist era profesorul Hurmuzescu, cel care, in martie 1925, infiintase Asociatia prietenilor radiofoniei. Momentului inaugural i-a fost dedicata poezia "Un suflet nou", scrisa si citita la microfon, cu acest prilej, de scriitorul Horia Furtuna, ulterior realizator si director de programe. Primul director general a fost George Vasile Carnu Munteanu (1928-1931). Dimitrie Gusti a fost presedintele Societatii de Difuziune Radiotelefonica din 1929 pana in 1931.
Credinte populare, traditii, semne
Luna noiembrie se mai numeste popular Brumariu, Brumar, Promorar, caci este luna promoarei (a brumei mari si a promoroacei), dar si Viniceri, Vinar (luna vinurilor, vremea fermentarii si limpezirii vinului). Este perioada in care se ingroapa via si se curata gradinile. Cand timpul este frumos, se sapa gropi pentru pomisorii ce urmeaza sa fie saditi primavara. Trunchiurile pomilor se spoiesc cu zama de var amestecata cu balega de vite si sange. Frunzele picate se aduna si se amesteca cu pamant sau gunoi, fiind folosite drept ingrasamant. Ziua de 1 noiembrie, a Sfintilor doctori fara de arginti (intalnita in calendarul popular inca o data la data de 1 iulie), era consacrata ritualurilor de medicina populara, fiind cunoscuta sub denumirea de Vracevul (de la slavonul vracevati - a vindeca). Sfintii erau invocati in ritualurile de lingoare (febra tifoida) si de raul copiilor, caci se credea ca puterea praznicului vindeca toate bolile.