Este ziua 130 a anului ● Au mai rămas 235 de zile
Soarele
Răsare la 5:54 ● Apune la 20:30
Luna
Răsare la 3:42 ● Apune la 16:55
● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai ● Lună plină 28 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 5 iunie
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Simon Zilotul (Natanail); Cuv. Mărt. Isihie şi Lavrentie
Astăzi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Simon Zilotul, numit şi Natanael. Este vorba despre cel care a fost mire la nunta cea din Cana, unde a fost chemat Hristos cu ucenicii Săi şi a înfăptuit prima minune: a prefăcut apa în vin. Văzând Simon minunea aceasta, a lăsat mireasa, nunta şi casa şi l-a urmat pe Hristos, făcătorul de minuni, aducătorul de mireasă şi Mirele sufletelor celor curate. El a fost cu apostolii în foişor, când s-a pogorât Duhul Sfânt în chip de limbi de foc şi, umplându-se de Acesta şi înconjurând mai tot pământul, a propovăduit pe Hristos. Mergând în Britania şi luminând pe mulţi cu cuvântul Evangheliei, a fost răstignit şi îngropat acolo.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Un mijloc de transport al sufletului din lumea de aici în lumea de dincolo este barca funerară. Spre deosebire de trupul omului plecat prin înhumare la trei zile de la deces, sufletul său este expediat după 40 de zile pe apă în cadrul unui ceremonii funerare numită slobozitul apei, dezlegarea izvorului şi altele. Obiceiul se organizează după şase săptămâni de la moarte pentru fiecare mort în parte şi avea următoarea desfăşurare: aşezarea ştergarului pe malul apei, turnarea apei peste ştergar, atâtea oale sau găleţi de apă câte se vor duce în zilele următoare pe la vecini, cioplirea pe răboj a numărului de găleţi vărsate, aprinderea lumânărilor, punerea bănuţului, cărbunilor aprinşi, colacului şi florilor în cotovaie, lansarea pe apă a bărcuţei im-provizate, aruncarea pe apă a ramurii de măr şi a răbojului, împărţirea pomenilor trecătorilor pe drum sau copiilor care asistau la ceremonial. Barca pluteşte până este scoasă la mal sau este răsturnată de curentul de curgere al apei. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 10 mai 1595, reprezentanţii domnului Ţării Româneşti, Mihai Viteazul, boieri şi prelaţi, şi cei ai principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory, au încheiat un tratat de alianţă prin care Ţara Românească devenea vasala Transilvaniei, iar Mihai Viteazul o conducea în calitate de Locotenent Domnesc. O clauză prevedea readucerea cu forţa a ţăranilor şerbi fugiţi. Tratatul de pace a fost încheiat în condiţiile în care la Istanbul s-a hotărât o intervenţie specială şi urgentă pe frontul dunărean împotriva Ţării Româneşti. Textul tratatului elaborat de Bathory, susţinut de boierii munteni, a avut scopul de a scădea autoritatea lui Mihai şi de a supune ţara principelui ardelean.
S-a întâmplat azi
În România
● 1864 - Plebiscit care aprobă cu 682.621 de voturi "da", 1.307 "nu" şi 70.220 de "abţineri" noua Constituţie numită prudent "Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris" şi o nouă lege electorală, introduce noi instituţii: Senatul şi Consiliul de Stat; ● 1866 - Prinţul Carol depune în faţa Adunării Constituante, Locotenenţei Domneşti şi Guvernului jurământul de credinţă ("Jur a fi credincios legilor ţării, a păzi religiunea românilor, precum şi integritatea teritorială şi a domni ca domn constituţional") şi este proclamat de Adunarea Constituantă Domnitor al României sub numele de Carol I;
● 1921 - Principele Carol se căsătoreşte cu principesa Elena, fiica regelui Greciei, Constantin, şi a reginei Sofia de Prusia, având un singur copil, voievodul Mihai.
În lume
● 2002 - Agentul FBI Robert Hanssen este condamnat pe viaţă pentru vinderea de secrete americane Moscovei în schimbul a 1,4 milioane de dolari.
Născuţi la 10 mai
●1899 - Fred Astaire, cântăreţ m. 1987);
● 1960 - Bono, solistul trupei U2.
Citește pe Antena3.ro