x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 16 august 2004

Luni 16 august 2004

16 Aug 2004   •   00:00

Este ziua 229 a anului Au mai ramas 137 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Sa nu te muste sarpele de limba" - Sarpele, adica dracul, da intotdeauna sfaturi rele oamenilor.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 6:20
  • apune la 20:19

    Luna
  • rasare la 6:17
  • apune la 20:57
  • Primul patrar - 23 august
  • Luna plina - 30 august

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • †) Sfintii Martiri Brancoveni Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache
  • Sf. Mahrama a Domnului;

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Stefan

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • Aducerea la Constantinopol a Mahramei (icoana Domnului nefacuta de mana omeneasca)

    Zodia Leu (22 iulie - 21 august)

    SARBATOARE CRESTINA

    Sfintii martiri Brancoveni, Constantin Voda, cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, praznuiti astazi, au fost martirizati la Constantinopol pentru dreapta credinta si pentru neamul romanesc. Constantin Voda Brancoveanu a carmuit Tara Romaneasca vreme de 25 de ani (1688-1714), fiind mare ocrotitor de cultura si arta romaneasca, ridicand, innoind si inzestrand numeroase biserici, manastiri si alte asezaminte, miluind pe cei saraci si ajutand celelalte Biserici Ortodoxe surori aflate atunci la grea cumpana. Scos din scaunul de domnie, Sfantul Constantin Voda Brancoveanu a suferit chinuri impreuna cu fiii si sfetnicul sau, la Constantinopol, invrednicindu-se cu totii sa-si incununeze fruntea cu coroana sfanta a muceniciei pentru credinta ortodoxa pe care au aparat-o si marturisit-o cu pretul vietii. Din 1720, osemintele sale se afla la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1916 - Primul razboi mondial. Trupele romane au cucerit Brasovul.
  • 1956 - A murit pictorul Theodor Pallady; despre orientarea sa artistica, Pallady spunea: "Nu sunt modern, sunt din toate timpurile" (n. 11/12.04.1871).
  • 2002 - Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta 96/2002, conform careia elevii din scolile de stat, clasele I-IV, vor primi gratuit, incepand cu anul scolar 2002-2003, produse lactate si de panificatie.

    In lume:

  • 1888 - A murit chimistul John S. Pemberton, inventatorul bauturii "Coca-Cola" (n. 8.07.1831).
  • 1962 - Au fost incheiate lucrarile de constructie a tunelului Mont-Blanc, incepute in 1958; tunelul face legatura intre Chamonix, localitate franceza, si La Valle de Aoste, localitate italiana; are o lungime de 11,6 km.
  • 1977 - A murit Elvis Presley, idolul muzicii anilor ’50-’60, actor in numeroase filme realizate special pentru el: "Veselie la Acapulco" (n. 8.01.1935).

    NASCUTI PE 16 august

  • 1845 - Gabriel Lippmann, fizicianul francez care a obtinut prima fotografie colorata a spectrului solar - Premiul Nobel pentru Fizica, pe anul 1908 (m. 13.07.1921).
  • 1958 - Madonna (pseudonim pentru Louise Veronica Ciccone), cantareata si actrita de film
  • 1954 - Regizorul James Cameron ("Terminator", "Titanic").

    MOMENT ISTORIC

    Astazi se implinesc 27 de ani de la moartea regelui rock-and-rollului, Elvis Presley. S-a nascut in Tupelo - Mississippi, la data de 8 ianuarie 1935. Impreuna cu parintii sai, Vernon si Gladys, Elvis se muta in anul 1948 la Memphis si devine, in 1953, absolvent al Humes High School. De-a lungul vietii, Elvis Presley a vandut peste 300 de milioane de discuri si peste un miliard pana in acest moment, mai mult decat oricine in istoria muzicii. Elvis a avut nu mai putin de 149 de melodii, care au aparut in Billboard’s Hot 100 Pop Chart, America. Prima aparitie publica a lui Elvis Presley a avut loc la data de 20 iulie 1954, pe platforma unui camion. Tom Parker devine managerul lui Elvis si ii obtine un contract cu casa de discuri RCA pentru suma de 35.000 $, o suma record pentru acea vreme. Sfarsitul tragic a venit la data de 16 august 1977, in resedinta Graceland. Oficial, moartea a survenit in urma unui atac de cord. S-a vehiculat si ideea ca ar fi murit in urma unei supradoze de cocaina.

    Credinte populare, traditii, semne

    Astazi, in traditia populara sunt celebrate Cercurile Sfintei Marii. Se serbeaza o zi dupa si o zi inainte de Adormirea Maicii Domnului, si este tinuta mai ales de femeile insarcinate care vor sa nasca fara greutate. Etimologic, numele Maria inseamna: "Doamna", adica "Stapana", "Distinsa", "Gratioasa", cuvantul provenind din chaldaicul MAR-AH, in transcriere greceasca Mariam. Fecioara Maria are un loc deosebit intre sfintii calendarului religios si popular romanesc, la orice intristare sau necaz, Maica Domnului fiind chemata in ajutor: "Dezleaga preacurata Maica/ Catusele celor robiti/ Si daruieste-le iertare/ Crestinilor napastuiti". De astazi incepe sezonul nuntilor (16 august-14 noiembrie), se deschid targurile de toamna si se pomenesc mortii. Sanctificarea Fecioarei Maria a avut loc de-abia in secolul al XIII-lea, in perioada cruciadelor si a cultului cavaleresc al Femeii Minunate, cand paladinii, indreptindu-se catre Pamantul Sfant, isi incredintau vietile acoperamantului Maicii Domnului. Vesmintele albe ale reprezentarii fecioarei simbolizeaza curatia ei trupeasca si sufleteasca, iar crinii albi mistici - efectul miraculos al rugaciunilor.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar august elvis