x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni,18 februarie 2008

Luni,18 februarie 2008

de Ramona Vintila    |    18 Feb 2008   •   00:00
Luni,18 februarie 2008

• Este ziua 49 a anului • Au mai rămas 317 de zile

 

 

• Este ziua 49 a anului

• Au mai rămas 317 de zile 

 

Soarele:

Răsare la 7:12

Apune la 17:48

Luna:

Răsare la 14:40

Apune la 5:47

Lună plină:

21 februarie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

29 februarie

Lună nouă:

7 martie

Primul pătrar(Luna în creştere):

14 martie

 

Sărbătoare creştină

Sfântul Leon se trăgea din părinţi credincioşi şi a trăit pe vremea împărăţiei lui Constantin. A fost hirotonit episcop al Cetăţii Catania, din Insula Sicilia. Era preţuit de toţi pentru curăţia vieţii sale, pentru nevoinţa şi grija de suflete ce avea, pentru duhovniceasca lui înţelepciune şi pentru multe faceri de bine. Ajungând vestea despre el până la Constantinopol, împăratul l-a chemat la dânsul. A păstorit mulţi ani Mitropolia Cataniei, pe mulţi aducându-i de pe căile pierzaniei. Ajungând la adânci bătrâneţi s-a mutat la Domnul, iar moaştele lui au fost aşezate în Biserica “Sfintei Lucia”, zidită de dânsul, unde el face minuni şi după moarte.

 

Calendar creştin-ortodox

Sfântul Leon, episcopul Romei; Cuvioşii Agapit,

Mariam şi Pulheria

Calendar romano-catolic

Sf. Bernadeta Soubirous, fecioară

Calendar greco-catolic

Sf. Leon, papă al Romei;

Sf. Bernadeta Soubirous 

 

S-a întâmplat azi

În România

1790 – Apare la Iaşi periodicul de limba franceză Courier de Moldavie, redactat de autorităţile mi­litare ruse pentru informarea armatei;

1971 – Începe la Bucureşti Consfătuirea miniştrilor Afacerilor Externe din statele Tratatului de la Varşovia; se discută stadiul pre­gătirilor în vederea unei conferinţe a statelor europene privind securitatea şi cooperarea pe continent;

1918 – Se încheie la Brest-Li­tovsk pacea între Rusia Sovie­ti­că şi Germania. În aceste con­diţii, Ro­mânia trebuie să facă faţă singură presiunii forţelor armate ale Pute­­rilor Centrale pe Frontul oriental, fără nici o legătură cu Aliaţii.

 

În lume

1546 – A murit Martin Luther, reformator, fondatorul bisericii luterano-protestante (n. 1483);

1564 – A murit Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect şi poet, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist

(n. 1475);

1930 – Aflat la Flagstaff, statul Arizona, americanul Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell îşi studiază pozele făcute cu o lună în urmă, descoperind astfel cea de-a noua planetă a sistemului solar, Pluto.

 

Născuţi la 18 februarie

1954 – John Travolta, actor;

1967 – Roberto Baggio, fotbalist.

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 492 de ani de la naşterea reginei Maria Tudor (Maria I) a Angliei şi Irlandei. Cruzimea de care a dat dovadă în persecuţiile împotriva protestanţilor i-a atras denumirea de “Maria sângeroasa”. A domnit din 1553 până la moarte, în 1558.

A încercat să întoarcă Anglia la catolicism, pentru aceasta ordonând ca aproape 300 de disidenţi religioşi să fie executaţi. Regina catolică, într-o ţară în care generaţia ajunsă la maturitate se născuse după ruptura cu Roma şi în care balanţa înclina foarte mult spre protestantism, a expulzat din biserică toţi preoţii căsătoriţi. Politica sa religioasă a fost remediată de succesoarea sa, Elisabeta I.

  

Credinţe populare, tradiţii, semne

După credinţele vechi ale românilor, eclipsele ar fi provocate de vârcolaci, monştri înfiorători care ar muşca lacom din corpul sfânt al Soarelui. Când este devorat, din trupul Soarelui ar curge şiroaie de sânge, scena apocaliptică ce s-ar reflecta în acel moment într-un vas umplut cu apă în curte. Din fericire, astrul zilei se reface imediat din bucăţile care cad din gura vârcolacilor. Vârcolacii care mănâncă sau întunecă Luna şi Soarele ar fi monştri proveniţi din al treilea sau al şaptelea copil născut de fată mare, care ar locui în văzduh, printre nori sau deasupra norilor. Iarna, când vârcolacii se pot transforma în oameni, coboară peste câmpuri şi fac rele celor întâlniţi în cale. Eclipsele pot avea şi alte cauze: Soarele este mâncat de Muma pădurii, este dat jos de pe cer de vrăjitoare sau el însuşi îşi acoperă faţa luminată ca să nu mai vadă păcatele de pe Pământ. Spectaculosul fenomen astronomic era interpretat şi ca manifestare a mâniei lui Dumnezeu, ca semn prevestitor de nenorociri. Cuprinşi de spaimă, oamenii se închinau, făceau mătănii, aprindeau tămâie şi produceau zgomote puternice (băteau toaca şi clopotele, loveau fiarele şi căldările vechi din metal, trăgeau cu puştile, pocneau din bice, strigau) ca să-i sperie şi să-i alunge pe vârcolaci când muşcau Luna şi Soarele. Încheierea eclipsei era întâmpinată cu o mare explozie de bucurie: Soarele de pe cer şi lumea de pe Pământ au fost salvate de la pieire.

• Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar