x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni, 25 august 2008

Luni, 25 august 2008

de Ramona Vintila    |    25 Aug 2008   •   00:00
Luni, 25 august 2008

• Este ziua 238 a anului
• Au mai rămas 128 de zile

 

• Este ziua 238 a anului
• Au mai rămas 128 de zile

 

Soarele:
Răsare la 6:30
Apune la 20:04

Luna:
Apune la 16:32

Lună nouă:
30 august

Primul pătrar(Luna în creştere):
7 septembrie

Lună plină:
15 septembrie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
22 septembrie

 

Proverbul zilei:

“Cine are parale cumpără basmale”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Apostol Bartolomeu a fost ales, datorită zelului său, să răspîndească creştinismul printre neamuri. Propovăduind numele Domnului, el a fost răstignit în Armenia cea mare a Răsăritului, iar sfintele lui moaşte tămăduiau şi mîntuiau neamurile. Slugile diavolului, văzînd acestea, au luat racla cu sfîntul trup şi au aruncat-o în mare. Plutind însă pe deasupra mării, racla a ajuns la ostrovul Lipariei. Episcopul de aici a aşezat racla la loc cinstit, a făcut o biserică şi a pus într-însa fericitele moaşte. Trecînd mulţi ani, împăratul Teofil a luat racla sfîntului şi a adus-o în Cetatea Venendei. Acolo, marele Apostol Bartolomeu făcea tămăduiri întru slava lui Dumnezeu.
 

Calendar creştin-ortodox
Aducerea moaştelor Sf. Apostol Bartolomeu; Sf. Apostol Tit

Calendar romano-catolic
Sf. Ludovic, rege; Sf. Iosif de Calasanz, proroc

Calendar greco-catolic
Aducerea moaştelor Sf. Bartolomeu la Veneţia; Sf. Tit, apostol

 

S-a întîmplat azi

În România

1860 – Se instituie prima agenţie diplomatică a Principatelor Unite la Paris; titularul agenţiei: Ioan (Iancu) Alecsandri, fratele mai mic al scriitorului Vasile Alecsandri;

1944 – Ministrul României la Ankara, Alexandru Cretzianu, informează oficial pe ambasadorul URSS, Serghei Vinogradov, despre hotărîrea Guvernului român de a semna imediat armistiţiul şi de a expulza trupele germane din ţară;

2000 – Are loc Convenţia Extraordinară a PD, în timpul căreia este lansată candidatura lui Petre Roman la preşedinţia României.

 

În lume

1814 – Casa Albă este distrusă de forţele britanice în timpul Războiului din 1812;

1944 – Eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă;

1955 – Semnarea la Atena a unui acord privitor la reglementarea  problemelor economice în suspensie din 1939 între România şi Grecia şi a unei declaraţii comune referitoare la reluarea relaţiilor diplomatice, la nivel de ambasadă;

1988 – Centrul istoric al Lisabonei este distrus de un incendiu.

 

Născuţi la 25 august

1530 – Ţarul Ivan al IV-lea al Rusiei (m. 1584);

1873 – Lucia Sturdza-Bulandra, actriţă (m. 1961).

 

Click istoric

Astăzi, actorul Sean Connery împlineşte 78 de ani. Cetăţean de onoare al Americii şi lord din iulie 2000, Sir Thomas Sean Connery s-a născut la Edinbourgh, Scoţia. Părăseşte şcoala la vîrsta de 12 ani, încearcă diverse meserii. Începe să practice culturismul, visul său fiind să ajungă campion la fotbal, şi concomitent îşi îndreaptă atenţia spre body-building şi modelling.  După roluri în filme nesemnificative, i se oferă ocazia vieţii sale, sub numele de James Bond. În 1989, revista americană People l-a desemnat “cel mai sexy bărbat din lume”. Printr-un mister inexplicabil, este unanim recunoscut faptul că are mai mult şarm acum decît în tinereţe.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Numele popular al femeii gravide face aluzie la darul primit de la Dumnezeu (femeie în starea darului), la greutatea sarcinii (femeie grea, împovărată, însărcinată), la schimbarea fizionomiei (femeie groasă) etc. În schimb, pentru aceeaşi calitate, fata-mamă care năştea copil din flori primea în nume ofensatoare: femeie cu burta la gură, burduhoasă, cu ciolane în pîntece etc. Femeile din satul tradiţional cunoşteau şi foloseau suficiente mecanisme de frînare a natalităţii. Cele mai sigure erau anticoncepţionale de origine vegetală: “Este o buruiană ca să nu faci copii. Nici să umpli lumea de copii nu e bine. Buruiană ca să facă femeia copil nu există în lume.

Se întîmplă să nu aibă rod nici el, nici ea”. Femeile necăsătorite foloseau ca anticoncepţional rizomul unor plante: “Era o buruiană amară, dar o mîncam cu pită. Luam cînd îmi aduceam aminte. M-am bucurat cînd o femeie mi-a arătat buruiana, dar acum îmi pare rău, că am ajuns singură la bătrîneţe”. O metodă pentru întîrzierea apariţiei unei noi sarcini era prelungirea alăptatului copilului. Sînt bătrîni care îşi amintesc că cereau mamelor să sugă nu prin plîns, cum sîntem obişnuiţi, ci prin cuvinte, de unde rezultă că acest sistem putea amîna starea de graviditate dintre două naşteri consecutive pînă la aproximativ trei ani. Metoda cea mai des folosită era însă abstinenţa sexuală pe motive religioase.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar