x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 5 iulie 2010

Luni 5 iulie 2010

05 Iul 2010   •   00:00
Este ziua 186 a anului ● Au mai rămas 179 de zile

Soarele

Răsare la 5:37 ● Apune la 21:03

Luna
Răsare la 0:31 ● Apune la 14:34
● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie


Sărbătoare creştină: Cuv. Atanasie Atonitul; Cuv. Mc. Ciprian

Cuviosul Atanasie era din Trapezunt şi a trăit pe vremea lui Nichifor Focas. A părăsit cetatea natală şi s-a dus la Mănăstirea Chiminan, aşezată pe un munte din Asia, fiind primit în rândul monahilor. Îşi câştiga pâinea ca scriitor de cărţi pentru trebuinţa oamenilor. S-a dus la Muntele Atonului, unde s-a încredinţat ca ucenic unui bătrân pustnic şi s-a hotărât să rămână acolo, socotind să înalţe în acel loc o biserică. A cerut ajutorul împăratului Nichifor Focas. Acesta a zidit o biserică în cinstea Maicii lui Dumnezeu, cu multe chilii şi case mari, pe care le-a ridicat din temelie pentru sălăşluirea fraţilor. Odată, Cuviosul Atanasie s-a suit pe schelă ca să încheie lucrul şi bolta s-a surpat peste el şi peste alţi şase fraţi.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Pentru cei vechi, placenta, adăpost al sufletului înainte de naştere, devenea, după ieşirea din ea a nou-născutului, un cadavru care trebuia supus unui rit funerar. Obiceiul înmor­mân­tării casei copilului la trei zile după naştere, precum trupul după moarte, în solul locuinţei, în gospodărie, la un loc curat, sau dat pe o apă curgătoare a fost atestat la români până la începutul secolului al XX-lea: "Locşorul copilului îl îngroapă moaşa în grădină, sub o proptă a gardului, să nu mai facă copii, sau sub un pom care rodeşte ca să mai facă copii"; "În unele sate din Bucovina, moaşa stropeşte locul co­pilului cu agheasmă, îl pune într-o oală şi îl îngroapă într-un loc ascuns, de regulă în tindă, după uşă". În zona Oraviţei, casa copilului era însufleţită simbolic printr-un sacrificiu ritual: împreună cu placenta se înhuma un cocoş îmbrăcat în hăinuţe, dacă copilul născut era băiat, sau o găină, dacă copilul născut era fată. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 5 iulie 1833 s-a stins din viaţă Joseph Nicéphore Niépce, cercetător şi fotograf. El este considerat primul cer­cetător care a reuşit să imprime ima­gini pe suporturi metalice fo­lo­sind, în locul dălţii de gravat, substanţe chimice şi camera obscură. În 1816, Nicéphore începe cercetările pentru o idee care îl chinuia de multă vreme: să obţină imaginea din spatele camerei obscure pe un suport permanent. În anul 1829, el s-a asociat cu compatriotul său, inventatorul Louis Jacques Daguerre, pentru perfecţionarea des­co­peririi sale sau, aşa cum se stipula în contractul încheiat între ei, "pentru exploatarea sistemului de reproducere instantanee a ima­gi­nii primi­te în camera obscură".


S-a întâmplat azi
În România

● 328 d. Hr. - Inaugurarea oficială a podului construit peste Dunăre, pro­babil de arhitectul roman Theo­p­hilus Patricius, între Sucidava (Ce­lei) şi Oescus (Gigen-Bulgaria), re­flec­tă importanţa dobândită de ţi­­n­u­­turile nord-dunărene pentru Im­pe­riu;
● 1915 - A doua Conferinţă socia­listă interbalcanică la Bucureşti, cu participarea socialiştilor din Ro­mâ­nia, Bulgaria şi Grecia. Socialiştii sârbi n-au putut veni la Bucureşti, dar au aderat la hotărârea Con­fe­rin­ţei. Conferinţa adoptă Declaraţia de prin­cipii a muncitorimii social-de­mo­crate din Balcani în problema războiului şi a păcii şi Rezoluţia privind formele şi mijloacele de acţiune ale partidelor socialiste din Balcani împotriva războiului.

În lume
● 1413 - Lupta de la Çiamurlu (lân­gă Sofia). Mehmed, un alt fiu al lui Baiazid, stăpânitor în Asia Mică, îi înfrânge pe puţinii susţinători ai lui Musa, favoritul lui Mircea cel Bătrân.

Născuţi la 5 iulie
● 1889 - Poetul Jean Cocteau (m. 1963);
● 1911 - Georges Pompidou, fost preşedinte al Franţei (m. 1974).

×
Subiecte în articol: calendar