Soarele
Răsare la 5:37 ● Apune la 21:03
Luna
Răsare la 0:31 ● Apune la 14:34
● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie
Sărbătoare creştină: Cuv. Atanasie Atonitul; Cuv. Mc. Ciprian
Cuviosul Atanasie era din Trapezunt şi a trăit pe vremea lui Nichifor Focas. A părăsit cetatea natală şi s-a dus la Mănăstirea Chiminan, aşezată pe un munte din Asia, fiind primit în rândul monahilor. Îşi câştiga pâinea ca scriitor de cărţi pentru trebuinţa oamenilor. S-a dus la Muntele Atonului, unde s-a încredinţat ca ucenic unui bătrân pustnic şi s-a hotărât să rămână acolo, socotind să înalţe în acel loc o biserică. A cerut ajutorul împăratului Nichifor Focas. Acesta a zidit o biserică în cinstea Maicii lui Dumnezeu, cu multe chilii şi case mari, pe care le-a ridicat din temelie pentru sălăşluirea fraţilor. Odată, Cuviosul Atanasie s-a suit pe schelă ca să încheie lucrul şi bolta s-a surpat peste el şi peste alţi şase fraţi.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Pentru cei vechi, placenta, adăpost al sufletului înainte de naştere, devenea, după ieşirea din ea a nou-născutului, un cadavru care trebuia supus unui rit funerar. Obiceiul înmormântării casei copilului la trei zile după naştere, precum trupul după moarte, în solul locuinţei, în gospodărie, la un loc curat, sau dat pe o apă curgătoare a fost atestat la români până la începutul secolului al XX-lea: "Locşorul copilului îl îngroapă moaşa în grădină, sub o proptă a gardului, să nu mai facă copii, sau sub un pom care rodeşte ca să mai facă copii"; "În unele sate din Bucovina, moaşa stropeşte locul copilului cu agheasmă, îl pune într-o oală şi îl îngroapă într-un loc ascuns, de regulă în tindă, după uşă". În zona Oraviţei, casa copilului era însufleţită simbolic printr-un sacrificiu ritual: împreună cu placenta se înhuma un cocoş îmbrăcat în hăinuţe, dacă copilul născut era băiat, sau o găină, dacă copilul născut era fată. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 5 iulie 1833 s-a stins din viaţă Joseph Nicéphore Niépce, cercetător şi fotograf. El este considerat primul cercetător care a reuşit să imprime imagini pe suporturi metalice folosind, în locul dălţii de gravat, substanţe chimice şi camera obscură. În 1816, Nicéphore începe cercetările pentru o idee care îl chinuia de multă vreme: să obţină imaginea din spatele camerei obscure pe un suport permanent. În anul 1829, el s-a asociat cu compatriotul său, inventatorul Louis Jacques Daguerre, pentru perfecţionarea descoperirii sale sau, aşa cum se stipula în contractul încheiat între ei, "pentru exploatarea sistemului de reproducere instantanee a imaginii primite în camera obscură".
S-a întâmplat azi
În România
● 328 d. Hr. - Inaugurarea oficială a podului construit peste Dunăre, probabil de arhitectul roman Theophilus Patricius, între Sucidava (Celei) şi Oescus (Gigen-Bulgaria), reflectă importanţa dobândită de ţinuturile nord-dunărene pentru Imperiu;
● 1915 - A doua Conferinţă socialistă interbalcanică la Bucureşti, cu participarea socialiştilor din România, Bulgaria şi Grecia. Socialiştii sârbi n-au putut veni la Bucureşti, dar au aderat la hotărârea Conferinţei. Conferinţa adoptă Declaraţia de principii a muncitorimii social-democrate din Balcani în problema războiului şi a păcii şi Rezoluţia privind formele şi mijloacele de acţiune ale partidelor socialiste din Balcani împotriva războiului.
În lume
● 1413 - Lupta de la Çiamurlu (lângă Sofia). Mehmed, un alt fiu al lui Baiazid, stăpânitor în Asia Mică, îi înfrânge pe puţinii susţinători ai lui Musa, favoritul lui Mircea cel Bătrân.
Născuţi la 5 iulie
● 1889 - Poetul Jean Cocteau (m. 1963);
● 1911 - Georges Pompidou, fost preşedinte al Franţei (m. 1974).
Citește pe Antena3.ro