x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 16 octombrie 2007

Marţi 16 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    16 Oct 2007   •   00:00

  • Ziua Mondială a alimentaţiei
  • Este ziua 289 a anului
  • Au mai rămas 76 de zile

Soarele:

Răsare la 7:31

Apune la 18:31

Luna:

Răsare la 12:55

Apune la 20:59

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 octombrie

Lună plină:

26 octombrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 noiembrie

Lună nouă:

9 noiembrie

Sărbătoare creştină

Sfăntul Mucenic Longhin a trăit in timpul impăratului Tiberiu. Originar din Capadochia, Sfăntul Longhin era ostaş. El este cel care l-a impuns cu suliţa in coastă pe Iisus şi cel care, alături de colegii săi, a păzit mormăntul Lui. Fiind martor al semnelor ce s-au făcut la patima lui Hristos, cutremurul, schimbarea soarelui in intuneric, strălucirea ingerului Invierii, s-a luminat şi, crezănd in Domnul, a refuzat să mintă cănd i s-au promis bani pentru a spune că trupul Măntuitorului a fost furat de ucenici.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenic Longhin Sutaşul;

Sf. Mucenici: Dometie, Leontie şi Terentie

Calendar romano-catolic

Sf. Maria Margareta Alacoque, călugăriţă; Sf. Hedviga, călugăriţă

Calendar greco-catolic

Sf. Longin, centurionul de la picioarele Crucii; Sf. Maria Margareta Alacoque, călugăriţă

Psalmul 95 al lui David

Căntaţi Domnului căntare nouă, căntaţi Domnului tot pămăntul. Căntaţi Domnului, binecuvăntaţi numele Lui, binevestiţi din zi in zi măntuirea Lui. Vestiţi intre neamuri slava Lui, intre toate popoarele minunile Lui; Că mare este Domnul şi lăudat foarte, infricoşător este; mai presus decăt toţi dumnezeii. Că toţi dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a făcut. Laudă şi frumuseţe este inaintea Lui, sfinţenie şi măreţie in locaşul cel sfănt al Lui. Aduceţi Domnului seminţiile popoarelor, aduceţi Domnului slavă şi cinste; aduceţi Domnului slavă numelui Lui. Judeca-va lumea intru dreptate şi popoarele intru adevărul Său. Amin!

Proverbul zilei:

"Datoria e plină de grijă"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â
Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1891 - Vizita la Berlin a regelui Romăniei, Carol I; convine cu cancelarul german (Georg Leo von Caprivi) formarea unui guvern, in frunte cu Lascăr Catargiu şi cu Alexandru Lahovari, la Externe, ei urmau să fie informaţi că Romănia, de aproape zece ani, era legată printr-un tratat secret de alianţă de Germania şi Austro-Ungaria;

1911 - Apare la Bucureşti de cinci ori pe săptămănă, din iniţiativa lui N. D. Cocea şi Al. Davila, Rampa, revistă de teatru, muzică, literatură, artă (pănă la 18 iulie 1948). După o intrerupere de doi ani (1913-1915), reapare cu titlul Rampa nouă ilustrată, mult timp fiind singurul cotidian de specialitate din lume;

1918 - Intălnire a socialiştilor romăni transilvăneni cu conducerea PNR; delegaţia socialiştilor prezintă membrilor Comitetului Executiv al PNR propunerea de a se forma un Consiliu naţional al romănilor, "care să preia conducerea teritoriilor locuite de romăni.

In lume

1964 - China a detonat prima sa bombă nucleară;

1978 - Karol Józef Wojtyla devine Papa Ioan Paul al II-lea.

Născuţi la 16 octombrie

1854 - Oscar Wilde, scriitor(m. 1900);

1933 - Mircea Ioan Valentin Săndulescu, academician.

Click istoric

Astăzi se implinesc 62 de ani de la infiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cea mai mare instituţie specializată şi autonomă din sistemul ONU. Are 186 de membri, iar sediul ei este la Roma. Obiectivele sale sunt garantarea accesului populaţiilor la o alimentaţie adecvată din punct de vedere nutriţional şi sanitar, in scopul eradicării insecurităţii alimentare şi a sărăciei. Romănia, membru FAO din 1961, beneficiază de o serie largă de poiecte şi programe privind reabilitarea solurilor poluate, monitorizarea şi combaterea efectelor diferiţilor dăunători şi sistemul de control al calităţii produselor alimentare.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Buricul este gura trupului uman, astupată de moaşe prin legare cu aţă de cănepă la naşterea copilului. Ca o poartă sacră, buricul desparte viaţa intrauterină, preexistenţa, de cea extrauterină, existenţa.

Spre deosebire de gura ascendentă prin care ies la moarte sufletele generaţiilor ascendente (părinţi, moşi, strămoşi) şi de gura descendentă prin care ies la naştere sufletele generaţiilor ascendente (copii, nepoţi, strănepoţi), buricul rămăne o poartă inchisă, bine zăvorătă la naştere pentru a impiedica orice tentativă a sufletului de a se intoarce in paradisul intrauterin. Cordonul ombilical era legat de moaşă la trei degete de corpul nou-născutului cu aţă albă de cănepă şi apoi tăiat la un lat de palmă. Local, din cordonul ombilical rămas ataşat de corpul copilului se făceau trei sau nouă noduri.

După uscarea şi căderea buricului, acesta era păstrat de mamă pentru a-l da copilului mai tărziu, să-I desfacă nodurile şi să afle toate tainele. Unele moaşe ţineau evidenţa copiilor moşiţi prin nodurile făcute pe o aţă. Această sfoară cu noduri făcută ghem i se punea in sicriu, la inmormăntare. Femeile incercau să adauge pe furiş căte un nod pentru fiecare copil avortat.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar