x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 17 februaerie 2010

Miercuri 17 februaerie 2010

de Roxana Vintila    |    17 Feb 2010   •   00:00

Este ziua 48 a anului - Au mai rămas 317 de zileSoarele
Răsare la 7:13
Apune la 17:47

Luna
Răsare la 8:07
Apune la 21:24

Primul pătrar (Luna în creştere)
22 februarie

Lună plină
28 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
7 martie

Lună nouă
15 martie


Proverbul zilei:

"A închis lupul în stână"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. Împăraţi Marcian şi Pulheria (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post)


Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron era dintr-o cetate a Amasiei, numită Homialon. Era ostaş tânăr, în ceata Tironilor (recruţilor), din Legiunea condusă de generalul Vringa. Venind poruncă de la împărat ca toţi ostaşii să aducă jertfă zeilor, Teodor Tiron l-a mărturisit pe Hristos. A fost dat pe mâna lui Puplie, dregătorul cetăţii. L-au întins pe roată şi i-au strivit trupul cu unghii de fier. Văzând că nimic nu-l poate clinti din credinţă, nici cruzimea, nici făgăduinţele, dregătorul l-a osândit să fie ars de viu, ceea ce s-a şi făcut, fiind aruncat într-un cuptor aprins. Intrând în mijlocul flăcărilor, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Originea htoniană a Dracului este confirmată de înfăţişarea fizică şi comportamentală: este negru şi urât, handicapat, are coadă şi coarne, este necinstit faţă de Dumnezeu, poartă tichiuţă care îl face nevăzut, este respingător, se metamorfozează în animale, păsări, balauri. Frate dintr-un început cu Dumnezeu, a contribuit la zidirea Pământului şi la facerea Lumii. Creaţiile lui rămân neterminate, le face, dar nu ştie să le folosească sau le foloseşte în scopuri distructive. Uneori, creaţiile sale sunt preluate de Dumnezeu, care le găseşte întrebuinţarea cuvenită (oală, casă, ciubotă), alteori se iau la întrecere creând animalele, plantele, obiectele de pe Pământ: Dracul face capra, Dumnezeu, oaia; Dracul construieşte cârciuma, Dumnezeu, biserica etc. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric


Astăzi se împlinesc 63 de ani de la stingerea din viaţă a scriitoarei Elena Văcărescu. Elencuţa, aşa cum i se spunea în familie, şi-a petrecut copilăria la moşia bunicilor săi de la Falcoi şi la conacul de la Văcăreştii Dâmboviţei. Literatura engleză o va cunoaşte mai târziu, prin intermediul guvernantei engleze, iar datorită studiilor de la Paris se va familiariza cu limba franceză. Întâlnirea care îi va schimba viaţa a fost aceea cu regina Elisabeta, Carmen Sylva. Se va logodi, în mod nefericit, cu prinţul moştenitor al tronului României, Ferdinand. Elena Văcărescu îşi va urma regina în exilul veneţian şi se va stabili în capitala Franţei, consolată şi încurajată de prietenii ei literaţi.


S-a întâmplat azi

În România

1866 - Începe să funcţioneze Banca României, creată prin transformarea filialei din Bucureşti a Băncii Imperiului Otoman (dominată de capitalul englez), cu un capital de 25 milioane de lei. Operaţiile bancare au continuat sub numele de Bank of Roumania Ltd. Primul preşedinte al Consiliului de Administraţie: Ion Ghica;

1958 - Decretul privitor la instituirea unor măsuri privind asigurarea ordinii de stat. Ministerul de Interne putea aplica o pedeapsă cu închisoarea până la doi ani, în condiţiile achitării de către instanţele de judecată.

În lume

1673 - A murit Moličre, dramaturg (n. 1622);

1856 - A murit poetul Heinrich Heine (n. 1797).

Născuţi la 17 februarie


1963 - Michael Jordan, baschetbalist, unul dintre cei mai buni jucători din istoria acestui sport;

1981 - Paris Hilton, moştenitoarea lanţului hotelier Hilton.

×
Subiecte în articol: calendar