x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 27 august 2008

Miercuri 27 august 2008

27 Aug 2008   •   00:00

Este ziua 240 a anului - Au mai rămas 126 de zile



Este ziua 240 a anului

Au mai rămas 126 de zile

Soarele

Răsare la 6:33

Apune la 20:00

Luna

Răsare la 2:00

Apune la 18:13

Lună nouă

30 august

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 septembrie

Lună plină

15 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

22 septembrie

Sărbătoare creştină


Preacuviosul Pimen a fost egiptean de neam. Într-o zi, domnul ţării, prinzînd pe feciorul surorii sale cu o vină, îl băgă în temniţă, şi dori să vadă pe Ava Pimen, dar acesta nu a vrut să vadă pe domn. Atunci a mers şi sora sa, dar el i-a răspuns: “Grăbeşte de te du de aici, că Pimen nu a născut copii”. Iar domnul ţării i-a zis: “Porunceşte numai cu cuvîntul, şi-l voi slobozi”; iar bătrînul Pimen zise: “Cercetează-l după lege, şi, de este vrednic de moarte, să moară”. Atunci domnul a slobozit pe copil. Acest fericit lucrînd toată fapta bună, toţi sihaştrii, cei din Egipt şi din Tebaida, îl aveau ca pe un părinte.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Pimen; Sf. Mucenici: Eutalia, Fanurie şi Osie, episcopul Cordovei

Calendar romano-catolic

Sf. Monica


Calendar greco-catolic

Sf. Pimen, călugăr; Sf. Monica, mama Sf. Augustin

Proverbul zilei:


“Să te fereşti, române, de cui străin în casă”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1588 – Tratat de comerţ încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, “ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii”.

1982 – Premieră a industriei aeronautice româneşti. Prezentarea primului avion de linie Rombac 1-11, construit sub o licenţă British Aircraft şi Rolls-Royce.

În lume


1855 – Războiul din Crimeea (1853-1856). Fortăreaţa rusească de la Sevastopol a fost cucerită după un lung asediu de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia). Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice în Moldova şi în Ţara Românească, folosită de trupele aliate.

1955 – A apărut prima ediţie a Guinness Book of Records, avînd 198 de pagini. Ideea i-a aparţinut lui Sir Hugh Beaner.

Născuţi la 27 august


1950 – Mihai Mălaimare, artist, politician;

1985 – Alexandra Nechita, artist.

Click istoric

La 27 august 1877 a avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredinţată Regimentului 13 Dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 Dorobanţi este distins cu ordinul “Steaua României”. De asemenea se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac ordinul “Steaua României”, precum şi medalia “Virtutea militară”.

Credinţe populare, tradiţii, semne

În societatea tradiţională, oamenii îşi comunicau discret vîrsta prin îmbrăcămintea purtată (piese specifice de port, culoare, croi), prin podoabele capului şi pieptănătura (modul de împletire a părului, purtatul cîrpei, al broboadei sau basmalei; tunsoarea, purtatul chicii şi al mustăţii) şi prin statutul social al individului (intrarea în şezători, în cetele de feciori şi de colindători, în hora satului etc.). Albul domină îmbracămintea primei părţi a copilăriei. Treptat, îşi făceau apariţia culorile vii, care deveneau din ce în ce mai aprinse în preajma căsătoriei. După căsătorie, culorile pieselor de îmbrăcăminte erau mai sobre şi se reduceau la cumpăna dintre maturitate şi bătrîneţe la alternanţa alb-negru, una dintre primele soluţii cromatice folosite de om. Spre apusul vieţii, culorile se sting în alb. Printr-un sistem ingenios de semne se comunica obştii şi evenimente considerate astăzi de strictă intimitate, cum ar fi intrarea în starea de sarcină şi altele. Codul de apreciere a vîrstei era unitar în cadrul aceleiaşi comunităţi, dar varia de la o zonă la alta şi, uneori, de la sat la sat.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar