x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei - Stefan W. Hell

Omul zilei - Stefan W. Hell

08 Oct 2014   •   23:59
Omul zilei - Stefan W. Hell
laureat Premiul Nobel pentru Chimie
O veste extraordinară a venit miercuri: cercetătorul Stefan W. Hell, german de origine română, născut la Arad, a câştigat Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Eric Betzig şi de William Moerner.
Premiul a fost acordat pentru "dezvoltarea microscopiei fluorescente", conform anunţului făcut miercuri la Stockholm de Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Stefan W. Hell este cetăţean german şi a absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990. El s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad, şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat şi şcoala generală, între 1969 şi 1977. În 1977 s-a înscris la liceul Nikolaus Lenau din Timişoara, unde a studiat doar un an. În aprilie 1978, la vârsta de 15 ani, a plecat în Germania, împreună cu părinţii.  Între 1981 şi 1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut titlul de doctor în fizică în 1990, cu calificativul maxim - summa cum laudae. Este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg. Hell este, de asemenea, şeful departamentului de Nanoscopie Optică al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizică a Universităţii din Göttingen şi profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii din Heidelberg. Este şi membru al comitetului de directori al Laboratorului de lasere din Göttingen şi membru al Academiei de Ştiinţe din Göttingen şi Heidelberg. Cei trei îşi împart în părţi egale premiul în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 881.000 de euro). Pentru performanţa sa deosebită, Jurnalul Naţional îl declară pe Stefan W. Hell “Omul zilei”.

×