x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sambata 20 noiembrie 2004

Sambata 20 noiembrie 2004

19 Noi 2004   •   00:00

Este ziua 325 a anului
Au mai ramas 41 zile

PROVERBUL ZILEI: "Parca a dat inima dintr-insul" - se spune celui care i se da o veste neplacuta si parca se sfarseste auzind-o.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:19
  • apune la 16:44

    Luna
  • rasare la 14:04
  • apune la 0:04

  • Luna plina - 26 noiembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
  • †) Sf. Grigorie Decapolitul; Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului; Sf. Mc. Dasie; Sf. Ierarh Proclu (20 niembrie).
  • †) Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 niembrie)

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC
  • Ss. Felix de Valois; Edmund, rege (20 niembrie). †Cristos, Regele Universului.
  • Prezentarea la Templu a Sf. Fecioare Maria (21 noiembrie)

    CALENDAR GRECO-CATOLIC
  • Preserbarea Intrarii in Templu a Maicii Domnului. S Grigore Decapolitul (20 noiembrie).
  • Intrarea in Templu a Maicii Domnului (21 noiembrie)

    Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

    SARBATOARE CRESTINA Crestinii ortodocsi serbeaza duminica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Implinind Sfanta Fecioara Maria 3 ani, parintii ei, Ioachim si Ana, si-au amintit de fagaduinta facuta lui Dumnezeu, de a inchina pe copilul lor Bisericii. Astfel, s-au pregatit si au pornit de la Nazaret la Templul din Ierusalim. Vreme de 12 ani, Fecioara Maria a petrecut in rugaciune si smerenie.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

    In lume:

    Sambata, 20 noiembrie

  • 1910 - A incetat din viata Lev Nicolaevici Tolstoi, scriitor rus;

    Duminica, 21 noiembrie

  • 1783 - In Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta intr-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km

    NASCUTI LA 20 noiembrie
  • 1925 - Robert F. Kennedy, senator american, fratele presedintelui John F. Kennedy. (m. 1968)

    NASCUTI LA 21 noiembrie
  • 1694 - Voltaire (FranIois Marie Arouet), filosof si scriitor iluminist (m. 1778)

    MOMENT ISTORIC

    Duminica, 21 noiembrie, se implinesc 124 de ani de la semnarea, la Sigmaringen, a "Actului de familie", prin care printul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a devenit print mostenitor prezumtiv al tronului Romaniei. La 9 septembrie 1878 s-a decis, pe baza propunerii Consiliului de Ministri, intrunit in sedinta speciala, adoptarea titlului de "Alteta regala" pentru domnitorul Carol I. La 14 martie 1881, Parlamentul a proclamat Romania regat; printul Carol primeste pentru sine si pentru urmasii sai titlul de rege al Romaniei, iar mostenitorul tronului va purta titlul de print de coroana al Romaniei. S-a stabilit ca, in lipsa descendentilor directi, in urma decesului unicei fiice a domnitorului Carol, Maria, tronul sa revina printului Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al regelui. Prin "Actul de familie" s-a asigurat continuitatea monarhiei.

    Credinte populare, traditii, semne

    Sarbatoarea religioasa "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", praznuita duminica de crestini, poarta, in calendarul popular, denumirea de "Ovidenie". Este ziua in care incepe iarna, o sarbatoare a luminii, care alunga intunericul iernii, al mortii. Legendele mitologice legate de aceasta zi au ca tema centrala vazul, prima aparitie, prima vedere - viziune - a lumii, a lui Iisus, a cerului care se deschide. De Ovidenie erau practicate o serie de ritualuri magice pentru a avea o buna vedere, pentru ochi, sau dedicate celor care au murit fara lumanare. Se spune ca in aceasta zi vrajitoarele acumuleaza putere demonica. Tinerele isi pot vedea astazi ursitul, prin intermediul unor practici magice specifice; cu lumanarea de la slujba de Ovidenie, fetele se uitau in fantana pentru a-si vedea viitorul sot. Aidoma serii de Craciun, cerurile se deschid si animalele vorbesc, caci este ziua in care Dumnezeu "a vedit" lumea pe care a binecuvantat-o la Blagovestenie. Daca de Ovidenie va fi senin si soare, atunci vara urmatoare va fi secetoasa, de va fi nor si liniste se spune ca vor fi multe boli, iar de va ninge se anunta iarna grea.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar noiembrie maicii domnului