x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sfântul Ştefan, primul creştin care a primit cununa muceniciei

Sfântul Ştefan, primul creştin care a primit cununa muceniciei

de Luminita Ciobanu    |    26 Dec 2011   •   21:00
Sfântul Ştefan, primul creştin care a primit cununa muceniciei

Dupa marea sarbatoare a Nasterii Domnului, crestin-ortodocsii il praz­nu­iesc la 27 decembrie pe Sf. Mu­ce­nic si Arhidiacon Stefan, cel dintai cres­tin condamnat la moarte de auto­ri­tatile iudaice din Ierusalim. Dupa Po­gorarea Duhului Sfant asupra Sfin­ti­lor Apostoli, acestia au fost bine­cu­vantati cu puteri si daruri pentru mi­siunea lor in lume. Asadar, in ziua Cinzecimii (Pogorarea Sfantului Duh) a luat fiinta din punct de vedere is­toric biserica noastra crestina, apostolica. In jur de 3.000 de oameni au ales dreapta credinta inca din prima zi, apoi cuvantul cald si puternic al apostolilor care marturiseau invierea lui Hristos a crescut tot mai mult, de aceea, la propunerea lor, au fost alesi sapte barbati 'plini de Duh Sfant si de intelepciune', care tineau slujbele religioase, predicau cuvantul Evan­ghe­liei, botezau, supravegheau buna oranduiala la mesele comune. Diacon inseamna slujitor, iar rolul slujirii in Biserica de inceput depasea cu mult rolul pe care il au diaconii astazi.

La propunerea Sfintilor Apostoli, in fruntea celor sapte diaconi a fost ales Sfantul Stefan, numit arhidiacon, adica primul dintre diaconi. Iudeu de neam, Sf. Stefan era bun la suflet, un ganditor adanc si vorbitor indemanatic, iar ceea ce rostea prin cuvant indeplinea prin fapta. Slujea cu evlavie, mai ales ca a fost ucenic al Mantuitorului Iisus Hristos, fiind martor al Invierii Domnului, al Inaltarii Sale la cer si al Pogorarii Duhului Sfant. Fariseii si con­du­ca­torii poporului evreu nu-l priveau bine si 'le parea rau ca invata poporul si vestea intru Iisus invierea mortilor'. (Faptele Apostolilor IV, 1-2).

La scurt vreme dupa ce a fost ase­zat in slujba de arhidiacon, Sf. Stefan, aparand dreapta credinta, i-a infruntat pe cei care spuneau despre Man­tu­i­torul Hristos ca este prooroc sau in­selator, fiind acuzat pe nedrept de blas­femie contra lui Moise si a lui Dumnezeu si dus in fata sinedriului – inaltul tribunal iudeu de judecata. In clipa judecatii, aflam de la Sf. Evan­ghelist Luca, martor al evenimentului, 'cei ce sedeau in sinedriu au vazut fata lui ca o fata de inger'. A fost condmnat la moarte prin lovire cu pietre, tarat afara din cetate, martorii dezbracandu-si hainele, ca sa poata lovi mai cu putere.

De altfel, Sefan inseamna cununa, el fiind cel dintai crestin care a primit cununa muceniciei. Sub pietrele aruncate cu furie din toate partile, el se ruga si zi­cea: 'Doamne Iisuse primeste duhul meu; si, ingenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta' (Faptele Apostolilor VII, 59-60). In apropiere se afla un tanar numit Saul, fariseu din Tarsul Ciliciei, care pazea hainele celor care aruncau cu pietre in Sf. Stefan. In drumul spre Damasc, unde se ducea sa prigoneasca crestinii, Mantuitorul Hristos i s-a aratat, intrebandu-l pentru ce persecuta crestinii, iar inima lui Saul s-a transformat pe data in 'vas curat si cinstit'. Este vorba despre Sfantul Apostol Pavel.

×
Subiecte în articol: calendarul romanilor sfantul stefan