x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, stâlpi ai Bisericii Lui Hristos

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, stâlpi ai Bisericii Lui Hristos

de Luminita Ciobanu    |    28 Iun 2012   •   21:00
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, stâlpi ai Bisericii Lui Hristos

Crestin ortodocsii ii praznuiesc astazi pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Biserica ii sarbatoreste impreuna pe cei doi stalpi ai crestinatatii la 29 iunie, intrucat in aceasta zi, a anului 67, ei au fost martirizati, mutandu-se la Domnul.

Sfantul Apostol Petru era fratele Sfantului Apostol Andrei, cel intai-chemat, fiind de loc din Betsaida. "Traind cu mare lipsa si saracie, isi tinea viata cu osteneala mainilor sale. Murind tatal sau, Iona, atunci Simon, casatorindu-se, si-a luat femeie pe fiica lui Aristobul, fratele lui Varnava, Apostolul, si a nascut fii, iar Andrei a ramas intru curatie", aflam din volumul "Vietile sfintilor de peste tot anul". Parintele arhimandrit Cleopa spunea, intr-una dintre predici, despre Sfantul Apostol Petru: "Auzind ca Sfantul Ioan propovaduieste despre Mesia, a primit, de la el, impreuna cu Andrei, fratele sau, botezul pocaintei in apele Iordanului, nestiind ca aproape de casa sa, in cetatea Nazaretului, locuieste Acela care avea sa fie Dascalul si Invatatorul sau. Si iata ca vine Hristos Cel mult asteptat (...), afla pe Petru, il cheama la Sine, ii schimba numele din Simon in «Chifa», care se tilcuieste piatra sau Petru, si astfel il face pescar de suflete omenesti. La picioarele Domnului a invatat Petru adancul teologiei. Aici a auzit cuvinte nemaigraite vreodata de om, a vazut minuni nemaiauzite pe pamant, a simtit bucurii nemaicunoscute pana atunci de muritori. Din aceste pricini, Petru a crezut ca Iisus este Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu (Matei 16, 16), pe Care, marturisindu-L, a primit de la El cheile Imparatiei Cerurilor, adica puterea de a lega si dezlega pacatele oamenilor" (Matei 16, 19).

Dupa pogorarea Sfantului Duh, Sfantul Apostol Petru, varhovnicul Apostolilor, leapada frica, arunca valul indoielii, lasa toata nestiinta si este primul care incepe a vorbi despre Hristos peste tot, in adunari, pe strazile Ierusalimului, face minuni, vindeca bolnavi, mustra, sufera inchisoare. Propovaduia Evanghelia fara odihna – sublinia in predica amintita parintele arhimandrit Cleopa – si astfel ajunge pana la Roma, unde avea sa fie rastignit cu capul in jos, in timpul imparatului Nero, dupa dorinta sa, zicand ca nu este vrednic sa fie rastignit asemenea Lui Hristos.

Sfantul Apostol Pavel era evreu, din neamul lui Veniamin, dintre farisei, fiind invatat de Gamaliel, si instruit desavarsit in Legea lui Moise. Se numea pe atunci Saul, iar in timpul activitatii publice a Mantuitorului traia la Tars, fiind rabin. Ulterior, cand Sfintii Apostoli au inceput sa predice Cuvantul Evangheliei, Saul a devenit persecutor al crestinilor. La uciderea cu pietre a Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan, ucigasii si-au pus hainele la picioarele lui Saul (Fapte, 7, 58). "Pe cand mergea spre Damasc, in amiaza mare, i s-a aratat Domnul Iisus Hristos intr-o lumina stralucitoare, zicandu-i: «Saule, Saule, de ce Ma prigonesti?» Iar el a zis: «Cine esti, Doamne?» Si Domnul a zis: «Eu sunt Iisus, pe care tu Il prigonesti»" (Fapte 9, 4-5). In volumul "Vietile sfintilor de peste tot anul" se spune ca dupa aceasta mare minune "i s-a trimis glas dumnezeiesc din cer, prin care a fost indrumat catre Anania, vechiul ucenic al Domnului, ce locuia in Damasc; si acela, invatandu-l, l-a botezat. Si fiindca s-a facut vas alegerii, a purces, ca si cum ar fi zburat cu aripi, de a inconjura si a cuprins toata lumea; si ajungand la Roma, si invatand pe multi, si-a savarsit viata acolo, taindu-i-se capul din porunca imparatului Nero, pentru marturisirea Lui Hristos".

In tara noastra, Sfintii Apostoli Petru si Pavel se bucura de o mare cinstire, iar nenumarate biserici ii au ca ocrotitori. De asemenea, foarte multi romani le poarta numele.

×