x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ştefan Iordache, creatorul

Ştefan Iordache, creatorul

de Carmen Anghel    |    02 Feb 2012   •   21:00
Ştefan Iordache, creatorul

Stefan Iordache ar fi implinit astazi 71 de ani. Se nascuse in 1941, in Bu­cu­resti, in cartierul Rahova. O zona care, pentru el, avea un farmec si o poe­­zie aparte, cu oameni-personaje. Si mai avea ceva 'de mandrit' in el – par­tea olteneasca. Si mai avea si bu­curia de a-si putea aminti de o co­pi­la­rie fericita, neobisnuita pentru bu­curesteni, pe care a trait-o la tara. Amintirile acestea erau pentru el o comoara care ii dadea forta.

'Spunea razand «sunt un baiat de cartier». Dar rar se poate vorbi in­sa despre atata noblete, despre poezia ra­finata a mainilor, a corpului, despre tandretea ochilor, despre o in­te­li­genta profunda. Ochii lui, mainile lui de neimaginat de frumoase, zambetul cald cand il dorea asa. Daca nu ii pla­cea ceva sau cineva punea distanta de gheata.' (Marina Constantinescu)

A dat unicitate (in teatru si in film) unor personaje puternice: Arturo Ui, Titus Andronicus, Hamlet... Nu are rost sa facem o lista. Nu masuram ni­mic. Era o flacara, un reper pentru colegii sai. 'In generatia noastra, Ste­fan inseamna «tinerete fara ba­tra­ne­te». (...) Cand il vezi pe scena sau ai no­­­­rocul sa-i fii alaturi, te imbraca in aura lui. Te molipseste si te incarca li­­bertatea sa creatoare.' (Vladimir Ga­i­­­tan).

Muncea pana la perfectiune: 'Cand a venit la Craiova, toti s-au as­tep­­tat sa vada o mare vedeta. Or, el a mun­cit ca un student si a impus tutu­ror aceasta stare de studentie. Totala si fara menajamente.' (Tudor Gheorghe)

Stefan Iordache a avut in el acea pi­ca­tura de divinitate care ii confe­rea forta si lumina de a fi un des­chi­za­­tor de drumuri sau, de ce nu, un in­chi­­za­tor de drumuri: nimeni nu mai poa­­te fi ca el. 'Sunt constient ca noi, ac­to­rii, trebuie sa platim pentru acest joc permanent de-a viata si de-a moar­tea. Este ceva deasupra noastra. Cred ca Dumnezeu este in noi, in oa­meni. Deci poate fi si in mine', marturisea actorul. 'De cate ori il vad jucand pe Stefan Iordache sunt uimit. Actor nascut, nu facut. Daca ai avut norocul sa-l vezi, nu-l poti uita niciodata', a spus despre el maestrul Radu Beligan.

In el, arta a fost asezata de la inceput.
'Ma consider creator, nu interpret.' (Stefan Iordache)
'El a ajuns sa realizeze tot ce ne-am fi dorit cu totii. Nu pentru ca l-ar fi favorizat soarta, ci pentru ca a stiut sa faca o bijuterie din fiecare rol. Cand il privesc din sala, sunt mandra ca fac parte din «generatia Stefan Iordache».' (Alexandrina Halic)
Avea o mare stare de iubire. 'Cred in Dumnezeu. Iubesc animalele, deci cred in Dumnezeu. Iubesc florile care sunt de la Dumnezeu. Iubesc Vinul care este li­coa­rea Domnului. Pomii sunt tot de la Dumnezeu si-i iubesc. Totul este legat de Dumnezeu.'

Mai spunea despre sine: 'Nimeni nu m-a putut tine vreodata-n haturi'.
Stefan Iordache facea parte dintre acei oameni pe care ii vezi o data si ti-e dor de ei toata viata. Pe sotia sa, pe doamna Michaela Tonitza-Iordache, aveam sa o cunosc, din pa­cate, in intimitatea durerii incomensurabile provocata de pierderea so­tului sau (la 14 septembrie 2008). Am cunoscut-o in casuta lor din Gruiu, acolo unde fiecare fir de iarba, fie­care pomisor, fiecare centimetru de pamant, daca nu fusesera man­ga­ia­te de mana maestrului Stefan Iordache, fusesera alintate de pri­vi­rea sa. Ore lungi ne-a povestit despre Stefan, ne-a aratat fotografii, ne-a aratat curtea si pisicile (rasfatatele lor).

Ce mult s-au iubit, s-au respectat, s-au ajutat... Asa ne povestea doamna Michaela. Pentru ca nu exista viata fara Cel mai iubit dintre pamanteni... a plecat grabita dupa el.

(n.r. – citatele au fost preluate din volumul 'Regele Scamator Stefan Iordache', de Ludmila Patlanjoglu)

×
Subiecte în articol: calendar stefan iordache