x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Un secol de la dezvelirea statuii lui Cuza, la Iaşi

Un secol de la dezvelirea statuii lui Cuza, la Iaşi

de Simona Lazar    |    27 Mai 2012   •   21:00

Cu o suta de ani in urma, la Iasi, aveau loc serbarile inaugurarii statuii lui Alexandru Ioan Cuza. Pe 26 mai, "lumea buna" a politicii romanesti a facut cuvenitul pelerinaj la Ruginoasa, pe urmele voievodului sub care doua tari-surori se unisera, in sfarsit. Pe 27 mai, piata orasului a fost pe deplin ocupata de multimile de delegatii venite din toata tara pentru a cinsti pe Cuza Voda. Taranii stateau in jurul statuii inca nedezvelite. Cucoanele, cuconitele si elitele se aratau la ferestrele "otelurilor" Traian, Europa si Romania. Piata era pavoazata, iar multima de oameni purta pe piept cocarda tricolora cu chipul lui Alexandru Ioan Cuza.

Regele si regina au sosit in oras in acea zi de duminica, cu trenul regal. La Mitropolie s-a oficiat un Te Deum, de catre mitropolitul Pimen al Moldovei, dupa care s-a plecat intr-un "pios cortegiu" catre piata unde se afla inaltata statuia. Mitropolitul inalta si aici o rugaciune: "Auzi-ne pre noi, cei ce ne-am adunat azi in jurul chipului acesta, care s-a ridicat de poporul roman pentru pomenirea fostului domnitor Alexandru Ioan Cuza, deauspra capului caruia tu ai impletit cununa Unirii de veci a acelor doua tari surori de o credinta, si de un neam, in o Romanie cu nume mare". Dupa ce mitropolitul termina, regele, apasand pe un buton, face sa cada voalul se acopera statuia, si chipul lui Voda Cuza apare in toata stralucirea lui. E ultimul episod dintr-o serie de incercari pe care regele le-a facut, de-a lungul domniei sale, de "a se impaca cu moldovenii"...

Din delegatia de tarani a judetului Putna, care a participat la serbarile inaugurarii statuii lui Alexandru Ioan Cuza la Iasi, a facut parte si unul dintre fiii lui Mos Ion Roata. Nastase Roata, in etate de 80 de ani (s-a nascut in 1832, in comuna Campuri), avea sa raspunda, intrebat fiind de ce a venit la Iasi: "Pentru ca e ordin de la stapanire"... "Tatal meu de trei ori a fost ales pentru divanul Ad-Hoc si niciodata nu a vrut sa primeasca, dar la urma a fost luat de Mihail Kogalniceanu si dus la Iasi. Aceasta a fost in Ziua Crucii, in anul 1857, si a stat in Iasi pana in 27 decembrie, cand s-a reintors la Campuri", istoriseste el. Batranul fusese trimis cu soldati la Focsani, unde aveau ordin sa-l impuste, dar in drum s-au intalnit cu o trasura in care se afla Mihail Kogalniceanu. Acesta le-a cerut soldatilor sa opreasca, insa ei au refuzat. Mos Ion Roata s-a smuls din mainile lor, cerand protectie acestuia. Odata ajuns la Iasi, Kogalniceanu a cerut eliberarea batranului taran unionist. Sunt istoriile cunoscute, precum povestea sarutului pe care i l-a dat voda, pe obrazul pe care-l scuipase un boier, dar si momentul in care, fara vina, a fost din nou arestat, la Odobesti, iar boierul Theodor Gita a venit sa-l vada, batjocorindu-l cu vorba: "Ei, ce mai zici, mos Ioane, la divan ai stat pe un scaun cu domnitorul tarii si acuma uite cat de prost stai", la care mosul i-ar fi raspuns: "Tot asa de bine cum am stat pe divan stau si aici. Noi nu ne repezim numai la scaunele din divan, ca dumneavoastra". Cat despre "mazilirea" lui Cuza, Nastase Roata marturisea: "Tata intotdeauna imi spunea ca bine era sa fie pentru tara si mai ales pentru tarani, daca boierii ar fi lasat in pace pe domnitorul Cuza".

De-amiaza, in Iasi, s-a pus de mare petrecere. S-au intins kilometri de mese, care s-au umplut cu bucate, iar la masa s-au asezat oamenii din popor, toti membrii delegatiilor satesti si comunale. De servit, servea "cuconetul", tot doamne de vita nobila, imbracate insa in costum popular, dar cu perle si smaralde la gat si cu inele de aur pe degete! S-au mancat cazane intregi cu iahnie de fasole, sarmale in foi de vita si-n frunza de varza, gaste fripte, miei, purcei si boi la protap. Zice-se ca, ostenita de-atata servit, o cucoana s-a oferit sa cumpere portia unui taran, murind de pofta sa guste si ea. "D-apoi, cucoana, nici pentru cinci mii de lei nu ti-oi da, ca aiasta ii pomana lui Voda Cuza", i s-ar fi raspuns.

×