x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 13 ianuarie 2012

Vineri 13 ianuarie 2012

12 Ian 2012   •   21:00
Este ziua a 13-a a anului ● Au mai ramas 353 zile

Soarele
Rasare la 7:50 ● Apune la 16:59

Luna
Rasare la 22:03 ● Apune la 9:42
● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 ianuarie ● Luna Noua 24 ianuarie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 februarie ● Luna Plina 7 februarie

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Ermil si Stratonic; Cuv. Iacob din Nisibe
Astazi, crestinii ii praznuiesc pe Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic. Acestia au trait pe vremea imparatului Liciniu. Sfantul Ermil era diacon si, marturisind inaintea imparatului numele lui Hristos, mai intai a fost batut cu toiege de arama peste fata. Cu toate ca era plin de rani, el indemna pe prietenul sau Stratonic sa nu se inspaimante, caci atunci cand Ermil era batut cu toiege, Stratonic plangea de mila lui. Atunci au priceput calaii ca si el este de un gand si de o vointa cu Ermil. Fiind intrebat de imparat, a marturisit ca este crestin. Atunci, batandu-l si pe el, l-au aruncat impreuna cu Ermil, in apa Istrului, adica in Dunare, unde amandoi au primit fericit sfarsit.

Click istoric
Astazi se implinesc 71 de ani de la moartea scriitorului James Joyce. Nascut intr-o suburbie a orasului Dublin, el a urmat studiile primare si liceale la unui colegiu al iezuitilor. Aici a dobandit bazele culturii sale clasice. In 1902 pleaca la Paris, unde traieste, intr-o mare saracie, o viata de boem. Moartea mamei sale il determina sa revina la Dublin, de unde va pleca, din nou, in 1904, impreuna cu cea care-i va deveni sotie, Nora Barnacle. Cartile ii sunt publicate cu greutate; volumul de nuvele "Oameni din Dublin" asteapta cativa ani, la diferiti editori, inainte de a vedea lumina tiparului, in 1914. Doi ani mai tarziu, apare volumul "Portret al artistului la tinerete".

S-a intamplat la 13 ianuarie
In Romania
● 1914 – Premiera filmului "Cetatea Neamtului", cu artistii Teatrului National din Craiova; productie: Leon Popescu;
● 1918 – Dupa un ultimatum, Consiliul Comisarilor Poporului (guvernul bolsevic rus condus de Lenin) ru­pe relatiile diplomatice cu Ro­mania, intre cele doua tari intervine practic starea de razboi. La punctul 2 al declaratiei se arata ca tezaurul in aur al Romaniei aflat la Moscova "nu va mai putea fi obtinut de oligarhia romana, Consiliul Comisa­rilor asumandu-si raspunderea pentru conservarea lui si remiterea in mainile poporului roman".

In lume
● 1559 – Regina Elisabeta I a Angliei a fost incoronata la Westminster Abbey;
● 1602 – Este publicata piesa lui William Shakespeare, "Nevestele vesele din Windsor";
● 1915 – Un cutremur in Avezzano, Italia omoara 29. 800 de oameni;
● 2001 – Un cutremur loveste El Salvador, omorand mai mult de 800 de oameni.

Nascuti la 13 ianuarie
● 1939 – Tatiana Apahideanu, regizor, scenograf;
● 1964 – Penelope Ann Miller, actrita.

×