x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 16 iulie 2004

Vineri 16 iulie 2004

16 Iul 2004   •   00:00

Este a 198-a zi a anului.
Au mai ramas 168 zile

PROVERBUL ZILEI:

" Din pomul cazut, toata lumea taie lemne" - in momentul in care cad cei mari din puterea lor, si cel mic isi bate joc de el.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 05:35
  • apune la 21:04

    Luna
  • Luna noua - 17 iulie
  • Primul patrar - 25 iulie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Sf. Mc. Antinoghen si cei 10 ucenici ai sai

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S. Atinogen si cei 10 invatacei ai sai

    Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Sfantul Mucenic Antinoghean a fost sfintit episcop al Pidahtoeai in timpul imparatului Diocletian. Prins de Filomarh, impreuna cu cei 10 ucenici ai sai, si rabdand multe chinuri impreuna cu ei, si-a primit sfarsitul prin sabie. Inainte de a fi ucis a cerut sa fie dus la manastirea lui. Dregatorul a acceptat. Ajuns aici l-a intampinat o cerboaica pe care sfantul o crescuse. Acesta i-a cerut necuvantatoarei sa plece in pustie si sa revina in fiecare an la pomenirea lui si a celor 10 ucenici ai sai cu un pui pe care sa-l dea spre junghiere si mancare celor stransi la pomenire. Si, facandu-i semnul crucii, s-a rugat la Dumnezeu ca semintia cerboaicei sa nu fie vanata. Si atunci, sfantul si-a plecat capul sub sabie.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1898 - Vizita oficiala la Petersburg a lui Carol I, regele Romaniei (1866-1914); prima vizita, dupa cucerirea independentei, a unui sef de stat roman in Rusia (16/28-19/31)
  • 1943 - A murit criticul si istoricul literar Eugen Lovinescu, directorul revistei Sburatorul si conducator al cenaclului cu acelasi nume
  • 1946 - A murit doctorul Dumitru Bagdasar, creatorul scolii romanesti de neurochirurgie
  • 1961 - Atleta Iolanda Balas stabileste un record care va fi foarte greu de depasit: 1,91 m la saritura in inaltime (Sofia)

    In lume:

  • 1979 - Saddam Hussein preia puterea in Irak, inlocuindu-l pe presedintele Ahmad Hassan al-Bakr
  • 1993 - Ziua memoriei nationale, stabilita de presedintele Frantei, Francois Mitterrand in 1993, pentru comemorarea evreilor inchisi pe Velodromul de Iarna (Velodrom d’Hiver) si trimisi la Auschwitz
  • 1999 - A murit John Kennedy jr., intr - un accident de avion. La bordul aparatului se aflau sotia si cumnata sa
  • 2000 - Ultima eclipsa de luna a secolului 20

    NASCUTI PE 16 iulie

  • 1872 - Celebrul explorator polar norvegian Roald Amundsen, care ajunge primul la Polul Sud (m. 18.06.1928)
  • 1928 - Pianista rusa Bella Davidovich
  • 1953 - Actorul american Mickey Rourke ("Noua saptamani si jumatate")

    MOMENT ISTORIC

    Se implinesc azi 5 ani de la moartea lui John Kennedy jr., intr-un accident de avion. La bordul aparatului se aflau sotia si cumnata sa. S-a nascut la 25 noiembrie 1960, cu trei saptamani mai devreme decat se asteptau parintii sai. In 1988 a fost desemnat de catre revista People cel mai sexy barbat in viata al anului. In 1996, la varsta de 35 de ani, Kennedy se insoara cu Carolyn Bessette, 29 de ani, intr-o ceremonie privata in Georgia, dupa care s-au stabilit in Manhattan. Carolyn Bessette lucra pentru Calvin Klein, in cadrul departamentului de relatii publice. Kennedy si-a primit licenta de zbor in anul 1998. La 16 iulie 1999, el, sotia si cumnata sa au fost ucisi in momentul in care avionul cu care zburau s-a prabusit in apele dinn apropierea coastei din Massachusetts. Cenusa acestora a fost aruncata in mare, nu departe de locul unde a avut loc accidentul. Ramane in istoria Americii ca fiind primul copil nascut in perioada mandatului de presedintie al tatalui sau.

    Credinte populare, traditii, semne

    Astazi este cea de-a doua zi a Circovilor. Circovii, impreuna cu Filipii, sunt mai mari peste fiarele salbatice si au grija ca acestora sa nu le lipseasca mancare. Exista in popor o legenda despre un popa care nu a tinut cont de interdictia acestei zile si a incercat sa-i faca pe tarani sa munceasca in aceasta sfanta sarbatoare tinuta din mosi-stramosi cu multa sfintenie. El s-a dus sa stranga niste fan cosit de curand. Oamenii l-au prevenit de teama sa nu ramana fara popa, dar n-a vrut s-asculte. Si se duce si se apuca de strans fanul. In momentul acela, un trasnet cade din cer si aprinde fanul si omoara preotul. Batranii spun ca asa vor pati toti cei care nu vor asculta la gura lor, "si de n-ai batran la casa trebuie sa-l cumperi", zice un proverb romanesc. In sprijinul interdictiei muncilor in aceasta zi, mai exista o istorioara despre o batrana care a tors in ziua de Circovi si a fost gasita moarta, cu furca in brau. Astazi se scoate ceapa din straturi, daca nu va fi scoasa se va strica.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar iulie