Este ziua 321 a anului
Au mai ramas 44 de zile
|
SOARELE
|
SARBATOARE CRESTINA
|
Astazi este praznuit Parintele, Cuviosul si Marturisitorul Lazar zugravul (iconograful). Acest sfant s-a facut monah de mic copil si a invatat mestesugul zugravirii. Pe langa viata aspra si infranare, se silea fericitul si spre milostenie, pentru care a si primit harul preotiei. Dupa ce s-a facut preot, a declarat razboi impotriva tuturor eresurilor si multe necazuri a suferit de la luptatorii impotriva icoanelor. A fost trimis la Roma ca sa ajute dogmele parintesti si apostolesti, carora le declarau razboi luptatorii impotriva icoanelor. S-a imbolnavit, si si-a dat sufletul.
|
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
|
|
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
|
|
CALENDAR GRECO-CATOLIC
|
|
PROVERBUL ZILEI
|
"De dorul bogatului luai fata dracului"
Citește pe Antena3.ro |
S-A INTAMPLAT AZI
| ||
|
CALENDAR DE POST
|
Saptamana 15 - 21 noiembrie
|
Credinte populare, traditii, semne
|
Prin Colinele Tutovei, la Ovidenie sau la Santandrei, se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa.
Literatura etnografica descrie doua tehnici de preparare a covasei: din malai si faina sau numai din malai. In primul caz se luau malai si faina in parti egale, se amestecau si se opareau cu apa clocotita pana se obtinea un fel de terci. Dupa doua ore, amestecul acesta se punea intr-o putina si se turna apa calduta pana se obtinea un lichid vascos ce putea trece prin sita ciurului cu care se cernea malaiul. Continutul se amesteca foarte bine si se lasa sa fermenteze, la loc caldut. A doua zi cand se fierbea intr-un ceaun, la foc potrivit, pana se mai ingrosa. Gustul bauturii era dulce-acrisor, asemanator cu cel al bragii. Covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea prin vecini "pentru ca vacile sa fie laptoase, iar laptele sa fie smantos". |