x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 6 aprilie 2012

Vineri 6 aprilie 2012

05 Apr 2012   •   21:00

● Este ziua 97, au mai ramas 269

● Soarele rasare la 6:47 apune la 19:49
● Luna rasare la 19:46 apune la 6:08

Sarbatoare crestina: Sf. Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium; Sf. Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; Cuv. Platonida
In primii ani ai secolului al IV-lea, dupa moartea in Sirmium a preotului Montanus si a sotiei acestuia Maxima, a fost arestat insusi episcopul cetatii, Irineu. Acesta era foarte tanar, avea familie si copii de varsta frageda.
Episcopul Irineu a fost prins si intemnitat din porunca guvernatorului Probus, care l-a indemnat sa se supuna poruncilor imparatului si sa aduca jertfe idolilor. El a refuzat sa jertfeasca si cu curaj a spus: "Mi s-a poruncit sa primesc mai degraba chinurile decat sa sacrific demonilor, tagaduind pe Dumnezeu".


Proverbul zilei:
"Omul este ca iarba, zilele lui ca floarea"

S-a intamplat
In Romania
1913 ­ S-a infiintat, la Bucuresti, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, prima institutie de invatamant economic superior din Romania; in prezent, Academia de Studii Economice;
1949 ­ Biroul Politic al CC al PCUS adopta hotararea "cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenesti a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti, complicilor ocupantilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele de politie germane si romanesti, a membrilor partidelor si organizatiilor profasciste, a gardistilor albi, a membrilor sectelor ilegale si a familiilor lor";
1973 – Premiera, la Bucuresti, a feeriei muzical-coregrafice "Veronica"; regia: Elisabeta Bostan.

In lume
1896 – La Atena se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani dupa ce au fost interzise de Teodosiu I;
1994 – Pe aeroportul din capitala rwandeza Kigali, ca urmare a unui atac al extremistilor, se prabuseste un avion care ii avea la bord pe presedintele Rwandei, Juvénal Habyarimana, si pe omologul sau din Burundi, Cyprien Ntaryamira.

Nascuti la 6 aprilie
1483 ­ Raphael, pictor, arhitect (m. 1520);
1938 – Paul Daniels, magician.

Click istoric
La 6 aprilie 1814, la castelul de la Fontainebleau, a avut loc prima abdicare a lui Napoleon I. Cu doua zile in urma, 4 aprilie, in prezenta unor generali si oameni de stat francezi, printre care Maresalii Imperiului Ney, Berthier, Moncey, Lefebvre si fostii ministri de Externe Maret si Caulaincourt, Napoleon scrisese si semnase o prima versiune a abdicarii, care transmitea tronul fiului sau minor, "Regele Romei", sub regenta Imparatesei Marie-Louise. Pe 11 aprilie, s-a semnat Tratatul de la Fontainebleau cu Aliatii, act ce ii acorda lui Napoleon insula mediteraneana Elba, dreptul de a fi insotit de 1.000 de oameni din Garda, iar Franta urma sa ii plateasca o indemnizatie anuala.

×
Subiecte în articol: calendar