x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Agentul rutier: "Cu tine vorbesc, idioato!"

Agentul rutier: "Cu tine vorbesc, idioato!"

de Mara Raducanu    |    12 Noi 2009   •   00:00
Agentul rutier: "Cu tine vorbesc, idioato!"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

În virtutea legii, poliţistul reprezintă sau ar trebui să reprezinte acea persoană care apără interesele cetăţeanului şi este în slujba acestuia, oferindu-i un cadru de "siguranţă şi încredere". Că doar acesta este şi motto-ul de pe maşinile dumnealor... Ce ne facem însă când cei care ar trebui să se lupte cu infractorii calcă ei înşişi în picioare legea şi îşi bat joc de cetăţean?! Sau ce atitudine să adopţi când un agent de la circulaţie îţi spune franc: "Nu lăsaţi maşina aici pentru că nu vreau eu. Ne înţelegem sau o muţi?".



Poliţişti filmaţi în timp ce dansează pe mese şi beau peste măsură.

Poliţist implicat în accident, prins beat la volan sau operând cot la cot cu infractorii. Nu sunt simple speculaţii, ci se întâmplă pe bune. Asta nu înseamnă că nu sunt şi oameni ai legii care fac cinste uniformei şi impun respect prin meseria lor (vezi ultimul caz, cel al poliţistului de frontieră mort la datorie). Însă cazurile în care poliţiştii dau flit atât legii - a căror imagine sunt chiar ei -, cât şi celor care le solicită ajutorul au dus la o percepţie foarte proastă a acestora în ochii cetăţeanului. Însă, dincolo de toate, omul în uniformă uită că, indiferent de situaţie şi de persoana implicată, rolul lui e să aplice legea şi în nici un caz să insulte şi să lovească oamenii, abuzând de funcţia lui.

SE ÎNTÂMPLĂ PE BUNE!
Asta s-a întâmplat în seara de 27 octombrie 2009, ora 20:00, pe Calea Victoriei numărul 81-83, când o femeie a fost agresată atât verbal, cât şi fizic de un poliţist. Motivul? Că nu a dorit "să colaboreze" şi că agentului de circulaţie - din prea mult exces de zel - i s-a părut "în neregulă" cum era parcată maşina acesteia. Doritor de sămânţă de scandal, după ce doamna a coborât din maşină, aflându-se în dreptul trecerii de pietoni, aşteptând culoarea verde a semaforului, agentul a venit la ea, spunându-i direct: "Ne înţelegem sau o muţi?". Doamna în cauză, pe numele ei Mona Moisescu, a refuzat orice "colaborare" cu poliţistul, lucru care l-a enervat şi mai tare pe agent, începând cu insultele: "Nu auzi, cu tine vorbesc, idioato!? Ce sunt eu aicea, un maimuţoi? Stai pe loc, nu pleci nicăieri".

După ce a refuzat să se legitimeze - lucru deloc normal, deoarece agentul de circulaţie este obligat prin lege să facă acest lucru -, voinicul nostru a împins-o pe Mona Moisescu cu spatele de maşină (care era aproape de trecerea de pietoni), cerându-i să-i prezinte imediat actele. "Normal că am refuzat, deoarece nu mi s-a părut corect ca eu să-i dau documentele mele personale, iar el nici să nu se legitimeze. Am aflat ulterior că îl cheamă Rusu. Mai mult, ca să mă scoată din mâinile agentului, a intervenit şi un cetăţean care întâmplător era la trecerea de pietoni. Iar domnul Adrian Banu, bodyguardul de la magazinul de vizavi, a venit să-mi sară în ajutor", povesteşte doamna Moisescu.

CHEMAREA ARMELOR...
După acest scandal, alţi doi colegi de la Rutieră, chemaţi prin staţie - i-au sărit "în ajutor" colegului de suferinţă. Continuând tradiţia, au început şi ei cu ameninţările. "Când m-am întors la maşină au venit alţi doi colegi ai agentului să-mi ceară buletinul, spunându-mi că, dacă nu renunţ la a face reclamaţie, îmi vor da amendă. «Nu ştim pentru ce, dar găsim noi ceva». Am prezentat buletinul şi mi-au scris două amenzi: una pentru parcare pe trecerea de pietoni şi cealaltă pentru aducerea (culmea, eu lor!) de injurii. Lucru total neadevărat, eu putând să demonstrez asta cu poze făcute la faţa locului". Doamna Moisescu este hotărâtă să facă plângere penală agentului Rusu, deoarece, consideră dumneaei, "astfel de lucruri se întâmplă des, pe nervii, pe timpul şi pe sănătatea persoanei implicate, rămânând de cele mai multe ori fără rezultat". Mai mult, ca urmare a acestui  incident, Mona Moisescu a avut probleme de sănătate, fiind diagnosticată de medicii de la Spitalul Colentina cu sindrom cefalgic posttraumatic şi cu echimoze antebraţ stâng.

"Mi-a zis că îmi pune în cârcă un accident!"
Iată un alt caz în care, abuzând de funcţia sa, un agent de circulaţie face "ordine" într-o manieră care depăşeşte orice limită de bun-simţ. Cum să mai ai "tupeul" să-i ceri unui astfel de om al legii să te apere de infractori? "Vineri, 23 octombrie, pe la 8:00 seara, tocmai îmi parcam maşina în singurul loc liber în spaţiile special amenajate vizavi de BNR. Era semn de parcare cu plată între orele x şi y, nici un semn de rezervat sau altceva de genul acesta. Tocmai voiam să mai fac o manevră să trag maşina un pic mai aproape de bordură când de pe trotuarul din faţa Băncii Naţionale un domn mustăcios, în uniformă breumarin, mi-a strigat să nu mă mai chinuiesc să parchez, că n-am voie. Să plec în altă parte. L-am întrebat de ce şi răspunsul lui a fost sec: «V-am spus că nu aveţi voie, aşa că plecaţi!». Am întrebat iar de ce, mai ales că exista un mare indicator de parcare... «Că aşa spun eu. Daţi-i drumul de aici!», a venit răspunsul domnului în cauză. Nu aveam chef de ceartă, aşa că mi-am mutat maşina în altă parte. Numai că ceasul rău a făcut ca drumul spre locul unde aveam treabă să treacă fix prin dreptul BNR. Şi pe locul de parcare unde eu nu avusesem voie stătea bine-mersi o altă maşină, un jeep în speţă. M-am dus glonţ la domnul mustăcios pe a cărui uniformă scria "Poliţia" şi l-am rugat să se legitimeze şi să-mi spună de ce eu nu am avut voie să parchez, dar cel cu jeep-ul da. N-a vrut în ruptul capului să-mi arate legitimaţia sau să-mi spună numele, m-a acuzat de «exces de zel», mi-a zis că Poliţia are un purtător de cuvânt - să sun să-l întreb pe el de ce nu am voie să parchez acolo, şi, văzând că tot insist, mi-a «susurat», drăgălaş, că poate declara că m-a văzut lovind maşinile aflate în faţa şi în spatele locului de parcare pe care nu-mi permisese să-mi las maşina..." (Florina Zăinescu)

Scrieţi-ne!
De la agentul de circulaţie la medic, de la şeful statului şi până la ultimul funcţionar, tu, cetăţeanule, trebuie să fii respectat! Dacă nu mai tolerezi să fii umilit şi ignorat în ţara ta de cei care sunt plătiţi să aibă grijă de tine, acum e momentul să te revolţi! Scrie-ne la adresa cetateanul.revoltat@jurnalul.ro şi vom sancţiona nedreptăţile şi îi vom taxa pe cei care te tratează ca pe un cetăţean de mâna a doua, pentru că aşa ceva nu există!

×
Subiecte în articol: cetateanul