x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Avocatul diavolului

Avocatul diavolului

de Petru Zoltan    |    06 Noi 2009   •   00:00
Avocatul diavolului
Afacerile imobiliare cu iz penal au înflorit o dată cu apariţia Legii 10 din 2001, care prevede restituirea imobilelor confiscate de regimul comunist. În urma restituirilor, zeci de mii de oameni s-au trezit aruncaţi în stradă, iar avocaţii care au jonglat cu legislaţia s-au transformat în moguli imobiliari. În Timişoara, aface­rile cu case naţionalizate se învârt în jurul avocatului Ioan Lazăr, care încearcă să acapareze cât mai multe imobile cu ajutorul unor documente dubioase.

Avocatul Ioan Lazăr este faimos în Timişoara pentru afacerile pe care le-a derulat de-a lungul timpului, cu ajutorul legilor care prevăd restituirea imobilelor confiscate de statul român, în perioada comunistă. Cu legea sub braţ, avocatul a deschis mai multe procese în numele unor persoane decedate sau care susţin că nu l-au împuternicit pe acesta să le revendice bunurile în instanţele de judecată timişene.

Ajutat de rude şi apropiaţi, avocatul încearcă din răsputeri să pună mâna pe moştenirea a două surori cu cetăţenie germană, deşi femeile au fost despăgubite atât de Germania, cât şi de România. Interesant este că cele două surori susţin că nu l-au împuternicit pe avocatul timişean să deschidă acţiuni de revendicare în numele lor pentru că au fost deja despăgubite de două ori.


UNDE-I LEGE, NU-I TOCMEALĂ

Statul român a naţionalizat, în anul 1956, două imobile care îi aparţineau lui Gutekunst Petru. Unul situat în Strada Palanca nr. 1, celălalt în Str. Suceava nr. 12.

Ulterior imobilul din Strada Palanca a ajuns în posesia Regiei locale de administrare a fondului locativ "Urbis", care l-a împărţit în mai multe apartamente, pe care le-a închiriat sau le-a vândut locatarilor. De asemenea, imobilul din Str. Suceava a fost vândut familiei Ceacăru, care a devenit proprietară în baza unui contract de vânzare-cumpărare semnat cu Urbis. Pentru cele două imobile, surorile Kuszmann Gabriela şi Maria Zelina Ganter Procopetz, stabilite în Germania - în calitate de moştenitoare ale defunctului Gutekunst Petru - au fost despăgubite de statul german.

Oficiul Despăgubiri din oraşul Freiburg le-a acordat celor două surori despăgubiri în valoare de 60.000 de mărci germane. În anul 1996, fiicele lui Gutenkunst Petru au fost contactate de o verişoară care le-a spus să angajeze un avocat pentru a obţine despăgubiri şi din partea României. Cele două surori au adresat o cerere Comisiei Judeţene pentru aplicarea Legii 112/1995, prin care solicitau acordarea de despăgubiri pentru cele două imobile, în calitate de moştenitoare ale defunctului Gutekunst Petru.

În anul 1999, primesc cu titlu de despăgubiri suma de 477 milioane de lei vechi, aproximativ 48.000 de mărci. Audiată de autorităţile germane, Kuszmann Gabriela a declarat că: "După ce am obţinut aceşti bani, ne-am dus la Oficiul din Freiburg şi am anunţat că am obţinut 48.000 de mărci de pe urma proprietăţilor. Noi nu am vrut să comitem vreo înşelăciune, întrucât obţinusem deja o compensaţie. Oficiul din Freiburg a calculat apoi, că din aceşti bani urmează să restituim câte o sumă de 9.000 de mărci".  
REVENDICARE CU BUCLUC
O dată cu apariţia Legii 10/2001, avocatul Ioan Lazăr a pus ochii pe cele două imobile. Însoţit de Pavel Ioani­ceanu şi Fara Leahu Virgil, a luat urma celor două surori în Germania. Nu l-a interesat că statul român a plătit deja pentru cele două imobile, cum de altfel nu l-a interesat nici faptul că locuinţele au fost deja cumpărate sau închiriate de oameni de la Regia locală de administrare a fondului locativ "Urbis". Reîntorşi din Germania, a intrat în schemă Virgil Leahu Fara, care şi-a atribuit calitatea de mandatar al celor două surori domiciliate în Germania, cu ajutorul unei procuri false.

În noua postură, Virgil Leahu Fara s-a prezentat la Judecătoria Timişoara pentru a revendica cele două imobile. Totodată, a adresat mai multe cereri Biroului executorului judecătoresc Matei Sorin-Romeo, prin care solicita "să ducă la îndeplinire procedura de notificare a Primăriei Timişoara, cu privire la imobilele situate în Timişoara, Str. Palanca nr. 1 şi Str. Suceava nr. 112". În timp ce tri­mitea notificări, Virgil Leahu era rugat să depună la Comisia pentru aplicare a legii 10/2001, din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, mai multe documente pentru a se clarifica situaţia imobilelor.  


TRĂIASCĂ NOTARU'!

De teamă că vor fi aruncaţi în stradă, proprietarii şi chiriaşii celor două imobile nu au stat pe gânduri şi au depus plângeri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara împotriva lui Lazăr Ioan, Pavel Ioaniceanu şi Fara Leahu Virgil. Nu au fost iertate nici cele două surori din Germania. Dosarul a fost preluat de procurorul Constanţa Cârstea care a început urmărirea penală împotriva celor implicaţi în această afacere dubioasă, pentru că: "prin folosirea unor acte false, ascunderea unor documente şi prezentarea eronată a realităţii, făptuitorii se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune".

Procurorul men­ţio­nea­ză în rechizitoriu că: "pentru a putea prezenta Co­mi­siei actele solicitate, în­vi­nuitul Fara Leahu Virgil, îm­pre­ună cu învinuitul Lazăr Ioan, au utilizat mijloace frauduloase prin folosirea unor în­scri­suri contrafăcute (...) Astfel, la data de 5.12.2002, învinuitul Fara Leahu Virgil l-a determinat pe învinuitul Pop Gheorghe (fost notar public), să redacteze în fals, şi să au­tentifice prin Încheierea 2.312 din aceeaşi zi - De­cla­ra­ţia sa - înscris în care au fost atestate împrejurări ne­­­cores­­punzătoare adevărului cu privire la despăgubirile (...)", pe care le-au primit cele două surori. Totodată, pro­cu­ro­rul mai menţionează că procura lui Virgil Leahu este lovită de nulitate absolută. Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al avocatului Ioan Lazăr, dar acesta nu a fost de găsit.
AUDIERE NEMŢEASCĂ
În timp ce procurorul Constanţa Cârstea avansa cu cercetările, un judecător de la Judecătoria din Wulzburg a început audierea celor două surori. Kuszmann Gabriela a declarat că: "După ce am obţinut banii din România, dar încă înainte de a-i fi plătit înapoi la Oficiul din Freiburg, la sora mea şi la mine s-au anunţat trei persoane. Este vorba despre domnii Ioan Lazăr, Pavel Ioa­niceanu şi Fara Virgil Leahu.

Aceşti trei oameni doreau să cumpere drepturile de moştenire de la noi. Aceste persoane au afirmat faţă de noi, că nu ar trebui să anunţăm Oficiul din Freiburg că am primit banii de la statul român şi că i-am putea păstra. Aceşti oameni doreau de la noi o semnătură prin care noi renunţăm la toate drepturile asupra caselor, iar pentru aceasta, în viitor nu am fi avut absolut nimic de-a face cu aceste imobile. Sora mea şi cu mine nu am introdus acţiune civilă la Judecătoria Timişoara pentru cele două imobile sus-menţionate. Nu l-am împuternicit pe avocatul Lazăr Ioan din Timişoara să introducă vreo acţiune civilă la Judecătoria Timişoara în vederea restituirii imobilelor din Timişoara Strada Palanca nr. 1 şi Suceava nr 12". Între timp, procurorul Constanţa Cârstea a fost avansat procuror inspector la Consiliul Superior al Magistraturii.


LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE

La începutul anului 2007, procurorul Elvis Elonor Se­men a trimis o solicitare Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus­ti­ţie prin care cerea strămutarea judecării dosarului pentru că printre inculpaţi se află un avocat renumit, un no­tar activ şi fostul şef al notarilor publici. Procurorul a mai menţionat că în acelaşi dosar s-a dispus neîn­ce­pe­rea ur­mă­ririi penale faţă de doi judecători şi un pro­cu­ror - un judecător la Judecătoria Timişoara şi unul la Curtea de Apel Timişoara - acesta din urmă are o rudă apropiată printre ju­de­că­torii din completele penale de la Ju­de­că­to­ria Timişoara, iar pro­cu­ro­rul lu­crea­ză la DNA - Servi­ciul Teri­to­rial Ti­mi­şo­a­ra. În pre­zent, do­sa­rul se află pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă