x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Copii speciali într-o Românie autistă Povestea lui Mihăiţă ● "Nu putem renunţa acum!”

Povestea lui Mihăiţă ● "Nu putem renunţa acum!”

30 Oct 2008   •   00:00
Povestea lui Mihăiţă ● "Nu putem renunţa acum!”

Mihăiţă Bădiţa e din Buhuşi şi s-a născut pe 19 septembrie 2003. Pe la vârsta de un an, pentru că nu vorbea, mama lui a cerut părerea unui logoped. Acesta i-a spus că băieţelul are semne de autism.



Medicul de familie al lui Mihai n-a fost convins de părerea logopedului aşa că a trimis copilul la ORL. "A vrut să fie sigur că copilul aude”, spune mama. Avea auz, aşa că micuţul a fost trimis la clinica de neuropsihiatrie infantilă unde i s-a pus diagnosticul corect – autism infantil.

SEDATIVE
O dată cu el, a primit un tratament cu Rispolet, indicat în mod normal pacienţilor cu schizofrenie. "Pentru liniştire şi atenţie”, au spus doctorii. Nimeni nu i-a spus nimic însă Mihaelei Bădiţa despre terapia de recuperare. Timp de un an, Mihăiţă a primit numai tratament medicamentos.

La 3 ani, Mihaela şi-a dat copilul la o grădiniţă unde exista o grupă normală şi una de copii cu dizabilităţi psihice. Mihai a fost primit la grupa normală. "S-a integrat foarte bine, îi plăcea acolo şi era mai liniştit şi acasă”, povesteşte mama. "Între timp, am aflat că acei copii cu dizabilităţi ar trebui să facă recuperare şi i-am cerut directoarei grădiniţei ca psihologul pe care îl aveau acolo să se ocupe de ei. Pentru că mi-am băgat nasul unde nu-mi fierbea oala, în anul următor mi l-au mutat pe Mihăiţă la grupa cu dizabilităţi”, povesteşte Mihaela Bădiţa. Din acel moment, semnele bolii s-au acutizat, iar mama a fost nevoită să-l retragă din învăţământ.

O PALMĂ
Un medic de la Clinica de neuropsihiatrie infantilă din Cluj i-a spus, după ce l-a văzut pe Mihăiţă - "Doamnă, băiatul dumneavoastră nu are nici o şansă de recuperare!”. I-au trebuit două luni să-şi revină din şoc. Apoi, de la medicul neuropsihiatru din Bacău, a primit un manual de ABA. "L-am citit şi am prins curaj. Apoi, m-am gândit la ceea ce mi-a spus doctorul de la Cluj. A fost ca o plamă pentru mine, dar cred că el m-a făcut să mă trezesc. Să nu mai sper că autismul trece, ca o răceală, şi să fac ceva pentru copilul meu”, spune Mihaela Bădiţa.

LA ŞCOALA LUI CRISTI
De la Petruţa Bejan, Mihaela a aflat de fundaţia Cristi’s Outreach şi a reuşit să găsească un loc liber pentru Mihai în cadrul programului de terapie. S-a mutat cu micuţul la Bârlad însă îi e extrem de greu. Banii din salariul de însoţitor pentru Mihăiţă, adunaţi cu cei câştigaţi de soţul ei ca gestionar al unui magazin din Buhuşi, nu sunt întotdeauna de ajuns pentru plata chiriei, a întreţinerii şi a celor necesare pentru terapia acasă.

Cu ajutorul ABA, Mihăiţă a învăţat alfabetul, culorile, face puzzle, te priveşte în ochi şi e mult mai liniştit. "Nu putem renunţa acum. Indiferent ce s-ar întâmpla! Cum mă descurc? Nici eu nu mai ştiu... Mă duc cu săru’mâna...”, spune fără urmă de regret Mihaela Bădiţa. Pentru copilul ei, nimic nu e prea mult.

  • Dacă vreti să aflaţi mai multe despre progresele lui Mihăiţă, Mihaela Bădiţa poate fi contactată la numărul de telefon 0743.363.706.

×