x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Macaronarii orezari de la Stancuta

Macaronarii orezari de la Stancuta

de Ioana Alexandra Raduca    |    28 Oct 2006   •   00:00

Un cal batran si-un plug de lemn. Asa se face inca agricultura made in Romania si clar nu e o afacere. De profit - sa nu vorbim! Pamant cat vezi cu ochii sta parloaga. Nu se incumeta nimeni sa-l mai cultive. Nu-i nimic. Daca bunicii nostri i-au asteptat pe americani, acum vin italienii sa ne invete cum se face agricultura. Una de succes sau mai bine zis una de colectie, cum ar spune colegii de la Jurnalul National.

Povestea incepe cu o nota optimista. La malul Dunarii, pamantul a fost generos cu oamenii ani de-a randul. S-a cultivat pana acum 20-30 de ani orez si recoltele au fost bogate. Dar treptat-treptat oamenii au renuntat sa mai munceasca...

Acum doi ani a aparut personajul salvator: omul de afaceri italian, care la el acasa face genti, iar in Romania s-a apucat de agricultura. A vrut sa faca o afacere serioasa, ca la carte, dar birocratia si talpile puse in Romania l-au doborat. A vrut sa plece. A tras de el primarul din localitate, i-a promis ca il ajuta, l-a pus la masa, l-a incurajat si... l-a convins. Primarul avea si el calculele sale: afacerea italianului aducea la bugetul local miliarde de lei. O treime din bugetul local.

Italianul a angajat aproape 100 de localnici. Ii plateste cu 8-10 milioane de lei pe luna, o avere la Stancuta. Oamenii muncesc acum pe combine cu aer conditionat, comenzi electronice si tot nu sunt multumiti. Spun ca banii sunt prea putini si mai fura din recolta italianului. Asa cum faceau pe vremea comunistilor, cand ascundeau orezul pe camp ca sa se salveze de foame... Romanul, tot roman! Se schimba greu. De pe 3.000 de hectare, italianul spera sa scoata o recolta de 10.000 de tone de orez. Un alt italian, cu o alta afacere in zona, va cumpara productia, va decortica orezul si-l va trimite la export. "Orezul romanesc e de buna calitate. E mai bun ca ala italian!", ne explica inginerul care se ocupa de recolta de anul acesta. "Terenul in Romania e mult si bun si o afacere aici are mai multe sanse sa se dezvolte...", il completeaza reprezentantul firmei italiene, ca sa ne faca sa intelegem de ce italienii - macaronari, cum le spun multi dintre noi - s-au apucat de cultivat orez. In Romania.

Cum face un italian 100% orez made in Romania vedeti in aceasta seara, la Observatorul Antenei 1.

×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul