x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Balan: Proiecte - da, bani - nem!

Balan: Proiecte - da, bani - nem!

de Sorin Anghel    |    03 Iul 2006   •   00:00

Balanul este printre putinele localitati din Harghita cu populatie majoritar romaneasca. Din aceasta cauza, conducerea judetului nu prea acorda finantare pentru proiectele de dezvoltare din orasul in care Oltul isi face loc discret printre blocuri si garaje transformate in magazii de lemne.

VACANTA. Balanul are spirit de statiune, chiar daca nu este un obiectiv turistic. Oamenii se plimba in liniste, fara sa-si faca vreo grija cu privire la viitorul localitatii

Balanul este printre putinele localitati din Harghita cu populatie majoritar romaneasca. Din aceasta cauza, conducerea judetului nu prea acorda finantare pentru proiectele de dezvoltare din orasul in care Oltul isi face loc discret printre blocuri si garaje transformate in magazii de lemne.

Pe langa carierele de piatra, judetul Harghita se falea pana acum cateva saptamani si cu o exploatare miniera. Totul s-a sfarsit insa atunci cand autoritatile au decis sa inchida Mina Balan, dupa 400 de ani de activitate.

COMBINATIE. Ultimul val de disponibilizari a trimis in somaj 600 de muncitori, care vreme de doi ani vor incasa salarii compensatorii. Auzind de acest lucru, te astepti sa gasesti la Balan o atmosfera asemanatoare cu cea din Valea Jiului. Nici vorba insa de asa ceva. Oficial sunt peste 7.000 de locuitori, dar in realitate nu exista mai mult de 5.000 de oameni. Natalitatea este in continua scadere, existand posibilitatea ca localitatea sa isi piarda statutul de oras, care urmeaza sa fie acordat vecinilor de la Sandominic.

TURISM. Chiar daca au ramas someri de curand, locuitorii din Balan nu dispera. Deocamdata o duc bine si se gandesc cu optimism la viitorul localitatii. Zona, aflata la poalele Muntilor Hasmasu Mare, poate fi exploatata din punct de vedere turistic, asa cum s-a intamplat la Lupeni - Hunedoara, unde s-a pus pe picioare statiunea Straja. Atunci cand prind un strain fara arici la buzunar, localnicii il invita la o tura prin creierii muntilor, pana la Gheorgheni. In clipa de fata, la Primaria din Balan exista cateva proiecte pentru dezvoltarea localitatii, dar, din lipsa de finantare, ele nu pot fi puse in practica. Oamenii dau vina pe conducerea judetului, care nu este interesata de un oras in care maghiarii sunt in minoritate.

GRADINITA. In orasul din Harghita, mamele isi plimba copiii in voie

OCUPATIE. Zona Muntilor Hasmasu Mare este impanzita cu ciuperci. "Atunci cand e sezonul buretilor, cand se aduna hribul, toata lumea lasa treaba si pleaca pe munte la cules. Un kilogram de hrib este platit cu 300.000 de lei vechi. Din pacate, acest lucru se intampla numai o singura luna pe an", spune un localnic.

IEFTIN. Aflate in proprietatea Exploatarii Miniere, cateva dintre blocurile din Balan au ajuns in paragina. Oamenii au speculat momentul la maximum, achizitionand apartamente in orasul harghitean. Piata imobiliara este mai mult decat accesibila. O garsoniera se cumpara cu 1.000 de euro, un apartament cu 3 camere costa cam 5.000 de euro, iar daca esti un pic mai bogat, cu doua miliarde de lei vechi poti sa cumperi un bloc intreg.

PATRIOT
"Se pot face multe lucruri la Balan, care sa contribuie la dezvoltarea localitatii, dar avem ghinionul ca suntem in judetul Harghita. Poate sunt considerat nebun, dar in acest judet sunt bani multi si cred ca ar fi fost mai bine si pentru noi daca am fi obtinut autonomie. Suna cam urat spus asta din gura unui roman, nu? Vreme de doi ani nu vom avea probleme, pentru ca luam salarii compensatorii, dar in timpul asta trebuie sa facem ceva pentru a ridica orasul"
Marin Ciuba
localnic Balan

RICA, CEL MAI BUN CRESCATOR DE CAINI
COMOARA. Malamutii de Alaska fac parte din familia lui Rica
Una dintre atractiile Balanului este si familia de caini a lui Rica. Acesta are sase Malamuti de Alaska pe care ii foloseste pe timp de iarna la cursele de sanie. Chiar daca in Romania nu exista o federatie de profil, Rica isi doreste ca anul urmator sa participe la Campionatul European. "Sunt in stare sa fac orice pentru a merge acolo. In Romania nu exista un campionat, ci doar etape organizate de anumite persoane. Cred ca o sa fac si eu un asemenea eveniment la Balan in anii urmatori", spune Rica, recunoscut drept proprietarul celui mai bun echipaj canin de sanie din Romania.
×
Subiecte în articol: balan