In Ocna Sibiului, un batran da zilnic ocol lacurilor de sare si ia probe. Unii ii spun enciclopedie si il com-para cu Einstein. Nea Lascar Saclea-nu a incercat sa-i convinga pe cei in drept ca experimentele lui pe apa sarata sunt corecte. Nu l-au bagat in seama. I-au cerut patalama. Si la 87 de ani, nea Lascar a devenit student.
Paltinis - statiunea pustie a bogatilor
Made in Romania - Lingurarii integrarii
Jurnal de Caravana - Romania cea⦠reala
Daca ati auzi ca un barbat in varsta de aproape noua decenii este student in primul an, v-ati gandi probabil ca nu-i posibil asa ceva. Nici noua nu ne-a venit sa credem ca poate fi real...
Presedinte al Asociatiei Veteranilor de Razboi din Ocna Sibiului, nea Lazar Sacleanu isi duce traiul intr-o casa taraneasca cu trei camarute de pe Strada Principala a orasului. Are o pensie de 450 ron. Sotia sa, paralizata in ultimii ani de viata, a murit acum vreo patru ani. Ii simte lipsa, pentru c-a iubit-o mult... Nea Lazar, batranelul energic care are o figura ce-aduce cu Einstein, locuieste singur. Nu prea vine nimeni sa-l viziteze. Din pacate, nici macar rudele apropiate. Singurul sau sprijin este Jean Oprisor fratele fostului primar din Ocna Sibiului, administrator al unui lac de sare din zona. "Domne, e incredibil ce se petrece in tara asta. Omul asta e un geniu, e ca o enciclopedie, si nu-l asculta nimeni. Nu-l baga nimeni in seama", ne spune revoltat Jean Oprisor, in timp ce pasim in curtea batranului. "Are niste idei extraordinare in cap, dar, pentru ca e in varsta, toti ii intorc spatele", mai spune Oprisor chiar inainte de a ne prezenta lui nea Lazar. Batranul e la masa de studiu, cu niste harti in fata. Intram pe usa. El, bucuros de oaspeti, se ridica de pe scaun, sta drept, ne strange mana cu putere si se uita cu interes la noi. Dupa infatisare, nu-i dai mai mult de 70 de ani. Cu toate acestea, in septembrie va implini 90 de ani. Dupa ce se scuza de faptul ca e dezordine in casa, se intereseaza cu ce treburi am venit pe la dansul. "Traiesc singur, ca un cioban. Nu mai am timp de nimic. Aproape toata ziua ma ocup de fenomenele din lacurile de sare", se destainuieste batranul.
PROIECTE. Peste tot in casa sunt carti, studii, harti, tabele, hartii si hartiute. Variatiuni pe aceeasi tema: lacurile de sare. De multi ani, mai exact de cand a iesit la pensie, nea Lazar a vrut sa inteleaga mai bine fenomenele care au loc in jurul lacurilor de sare. Pentru asta a citit mult, facand totodata experimente. Biologie, geologie, geografie, chimie, fizica, istorie, carti, referate, publicatii de specialitate. Nimic nu i-a scapat. Ca o chemare nebuna, studiul lacurilor de sare ii ocupa cea mai mare parte din timp. Opt ore. Zilnic. Indiferent de anotimp. Nea Lazar incepe sa povesteasca. Cuvinte apasate. Clare. Coerenta neobisnuita in idei, in exprimare. "Exploatarea corecta a lacurilor de sare este singurul lucru care ne poate scoate din saracie. Nu avem munti, nu avem alte bogatii. Daca o revigoram, statiunea asta va renaste si poate depasi orice statiune de acest gen din tara si din Europa", ne impartaseste nea Lazar convingerea sa de-o viata. Absolvent al Academiei Militare din Bucuresti, in prezent colonel in rezerva, nea Lazar incearca sa convinga autoritatile ca, daca ar fi exploatate corect, lacurile de sare ar putea aduce mult mai multe beneficii decat aduc acum bolnavilor care vin sa se trateze. Unul dintre proiectele pe care nea Lazar le-a propus autoritatior se refera la "revitalizarea apei din lacuri", mai precis imbunatatirea calitatii apei. "Apa din stratul de la suprafata, cel in care facem baie, este, paradoxal, cel mai putin bogat in saruri si cel mai putin benefic. Eu am brevetat o instalatie ce are rolul de a scoate apa din adancul lacului, acolo unde se gaseste in cea mai buna stare, si de a o pulveriza la suprafata. In acet fel asiguram un circuit care imbunatateste calitatea apei de la suprafata, lucru ce va fi resimtit cel mai bine de bolnavii care vin sa se trateze aici. Nea Lazar viziteaza in fiecare zi, indiferent de anotimp, lacurile de sare. Batranul a strans constiincios mai multe mostre din apele celor 15 lacuri, mostre ce au fost prelucrate in micul laborator pe care l-a amenajat in casa. Dupa ce apa a fost indepartata prin fierbere, sarea ramasa a fost cantarita cu mare atentie si depozitata in sticlute de plastic. Astfel, nea Lazar a constatat ca nivelul de salinizare al apei este mai ridicat in unele lacuri decat in altele. Totodata, batranul a observat ca lacurile cu un continut scazut de sare trebuie "revigorate" urgent. "Daca nu facem nimic sa imbunatatim calitatile apei, vom pierde aceste bogatii. Am fost la primar cu ladita asta, i-am aratat-o si i-am explicat cate ceva despre proiectele mele. A dat din cap si atat", ne povestesteste mahnit nea Lazar, in timp ce ne arata o cutie de carton in care stau 16 sticlute cu sare, din cele 16 lacuri, marcate impecabil.
STUDENTIE. Dupa multe interventii fara raspuns la Primaria din Ocna Sibiului, nea Lazar nu s-a lasat batut si a mers mai departe, la Consiliul Judetean, la Prefectura, la Directia de Sanatate Publica si la Agentia de Protectie a Mediului. Intr-un tarziu, reprezentanti ai acestor autoritati au organizat o intalnire la Ocna Sibiului avand ca tema problema lacurilor de sare. Bucuros, nea Lazar s-a dus sa-si prezinte proiectele in fata "mai-marilor" judetului, in cadrul intalnirii pe care chiar el o provocase. In timp ce mai toti oficialii se intretineau cu primarul, batranul a incercat sa intre in vorba. Nu a fost ascultat pe motiv ca nu are studii de specialitate. "Domnule, daca ti se rupe camasa, la cine te duci sa ti-o repare? La un croitor autorizat sau la un carpaci?", a fost intrebat batranul, facandu-se referire la faptul ca nu are o diploma care sa ateste cunostintele sale. Scarbit, dar indarjit si mai tare, nea Lazar a vrut o diploma, un act, o hartie prin care sa se faca auzit. S-a inscris la Facultatea de Ecologie din Sibiu, in anul I, la varsta de 87 de ani. Nu i-a fost usor sa obtina actele necesare. S-a dus cateva luni la cursuri, dar a renuntat, pentru ca programul cursurilor si locul de desfasurare al acestora erau schimbate de la o zi la alta. Mai mult, orele se faceau cu superficialitate, nea Lazar spunand ca a fost dat afara din clasa, pentru ca solicita explicatii in plus profesorului. Acum nu se mai gandeste la facultate. Nici la diploma. Studiaza in continuare lacurile de sare. E singur si spera ca il va asculta cineva, candva. "Nu vreau decat sa fiu luat in seama, pentru ca lumea asta n-o sa ma mai tina mult. Nu vreau bani, vreau sa facem din statiunea asta ceva deosebit...", suspina batranul.
DEZAMAGIRE
"Am fost la primar
cu ladita asta, i-am aratat-o si i-am explicat cate ceva despre proiectele mele.
A dat din cap si atat" -
Lazar Sacleanu