x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Caravana Jurnalul - Tarzan de Cozia, cu harletu’ dupa aur

Caravana Jurnalul - Tarzan de Cozia, cu harletu’ dupa aur

de Roxana Ioana Ancuta    |    26 Iul 2006   •   00:00
Caravana Jurnalul - Tarzan de Cozia, cu harletu’ dupa aur

Despre comorile din Muntii Cozia s-au tesut diverse povesti. Legendele i-au dat peste cap pe unii. Si pe Tarzan, din apropierea Vaii Boisorii, despre care se spune ca a luat la lopata un munte pentru a gasi aur. Nu l-a gasit.

  • Caciulata - Cea mai mare baza de tratament din tara
  • Turnu - Aici si-au sapat chiliile in stanca sihastrii Daniil si Misail
  • Jurnal de Caravana - Priza la Prundurel Sunt fel de fel de aventurieri care spera sa gaseasca intr-o buna zi aur. Despre comorile din Muntii Cozia s-au tesut diverse povesti. Legendele i-au dat peste cap pe unii. Si nu mai au somn pana nu scot la lumina stralucirea pretioasa a aurului.

    Domnul Prundurel, Pavel Prundurel, este seful Parcului National Cozia. E un tip haios, un fel de Robin Williams autohton, si informat. Il rog sa ne povesteasca despre comorile din muntii Cozia, zona despre care am auzit chiar de la primarul Calimanestiului, Ilie Amuzan, ca este frecventata de multi aventurieri neobositi, care scotocesc prin paduri, cu harlete, dupa aur. Pana acum, aurul nu s-a dat gasit.

    Dupa spusele domnului Prundurel aurul s-ar afla in zona "Bulzul". Unde-i varful Cozia.

    "Nume cu sonoritate pastoreasca. Bulzul este un vechi loc de transhumanta al oilor dinspre Tara Lovistei, spre zonele subcarpatice, de campie. Sunt povesti legate de Kogaion, muntele sfant al dacilor. Se zice ca aici si-ar fi ascuns comorile Decebal. Sunt o multime de locuri care seamana ba cu o lada de aur, ba cu un ulcior de aur, ba cu un borcan de aur. Multi cautatori, turisti, vizitatori de toate felurile vin sa vada aceste locuri, sa lege povestile, legendele de imaginile care se vad prin stancarii, de imagini asociate cu un tezaur. Ce-i drept, zona este una foarte bogata in povesti despre comori. In nordul Parcului National Cozia este Valea Baiasului. Baiesi erau cei care cautau aur. Cerneau pietrisul, nisipul de pe vale si alegeau aurul. Si se spune ca mai sunt niste puturi, niste tunele facute in stancile de clestar ale muntelui, tot cu scopul de a cauta aur. Undeva in zona Perisani s-au gasit chiar cantitati mai mari. Putul respectiv este acum inchis, pentru ca s-au mai produs si accidente, in goana nebuna dupa aur." i

    TARZAN DE VALCEA. Sunt multi aventurieri care spera sa descopere intr-o buna zi aceste comori. "Ceva este", mai spune Prundurel, pentru ca legendele inconjoara tot tinutul, din toate partile. "Un adevar trebuie sa fie", insista el. "Aproape toate legendele, toate miturile se creeaza pe un pic de adevar. In Zona Boscioara de exemplu, nu departe de Parcul National Cozia, este un loc destul de aproape de Valea Boisorii unde o familie cu urmasii lor, doua randuri de urmasi, au sapat mult timp pentru a gasi o comoara. Ultimul din aceasta familie a fost numit Tarzan. Era un barbat puternic, voinic, care a luat la lopata, la tarnacop un munte, pentru a gasi aurul despre care se zice ca ar fi ascuns in acele locuri. Locul concret ar fi nu departe de Valea Boisorii. Cum se coboara din Boisoara spre Greblesti. Orice cetatean din Boisoara poate indica locul respectiv, unde Tarzan a sapat zeci de ani de zile pentru a gasi comoara de aur." Si a sapat Tarzan, a tot sapat, dar n-a gasit nimic.

    URSII CARE AU SPERIAT VALCENII. O multime de legende sunt despre animalele salbatice care haladuiau prin Zona Cozia. "Ursii fiorosi, vazand ca lumea se intinde tot mai mult spre habitatele lor, au facut ravagii in turmele de animale si chiar in gospodariile satenilor. Si asta a facut ca de atunci sa se limiteze foarte mult extinderea localitatilor", spune seful Parcului National Cozia.

    DOVEZI LA FATA LOCULUI
    "Daca ne uitam putin in Zona Coziei, in zonele adiacente Parcului National Cozia, vedem ca au o limita de intindere. Deci natura se pastreaza in continuare, pentru ca oamenii nu indraznesc sa se mute mai sus, mai inspre padure. Acest lucru a fost benefic pentru natura, pentru ca s-au protejat areale mari, au ramas nemodificate, animalele salbatice au ramas cu tinuturile lor, iar populatia si-a dezvoltat activitatile economice undeva mult mai departe de aceste locuri." - Pavel Prundurel, seful Parcului National Cozia.
  • ×