
Greco-catolicii au pus piatra de te-melie a perlei Apusenilor. Tot ce au construit crestinii au distrus comu-nistii. Dupa 1989, biserica a primit doar teoretic indarat bunurile. Fratii Micula si-au ridi-cat imperiul economic pe o parte din proprietati.
FOTOREPORTAJ - Click pe imagine |
![]() |
DENUMIRE. Numele statiunii vine de la stana care se gasea pe platou in urma cu doua secole |
In 1880, Episcopia greco-catolica a pus piatra de temelie pentru statiunea Stana de Vale. Ajunsa una din cele dezvoltate din tara, statiunea a fost confiscata de comunisti si lasata de izbeliste dupa 1989. Biserica si-a primit cu greu proprietatile inapoi. Pe o parte din ele isi desfasoara activitatea fratii Micula. Fratii Micula, cunoscuti romanilor in special dupa numeroasele marci de bauturi colorate pe care le comercializeaza, isi desfasoara afacerile din statiunea Stana de Vale pe un teren care apartine bisericii greco-catolice. Imperiul Micula are pe terenul bisericii cateva locatii turistice - unele construite in ultimii ani, altele vechi, cumparate de la FPS, dar si instalatia prin care exploateaza izvorul de la care provine apa pentru marca "Izvorul minunilor". EVOLUTIE. In 1880, episcopia greco-catolica finanta ridicarea "Cabanei turistilor bihoreni", prima cladire din Stana de Vale. Biserica detinea in zona aproximativ 2.700 de hectare de teren, cu care fusese improprietarita de imparateasa Maria Tereza. De-a lungul anilor, in statiune au fost ridicate mai multe vile si hoteluri, un palat episcopal, o biserica, un cinematograf, o popicarie, un patinoar etc. De asemenea, a fost amenajata o partie de schi. In 1948, cand comunistii au confiscat proprietatile si imobilele episcopiei, statiunea era racordata la reteau de apa si de curent electric, avea telegraf, telefon, o statie meteo, un laborator de experimentare biologica si climatologica a Universitatii din Cluj, mai multe terenuri de sport, o partie de schi a carei instalatie este folosita si astazi, o mocanita care lega statiunea de Remeti (linia ferata a fost construita pe cheltuiala bisericii) etc. DEZASTRUL. Pana in 1989, statul a construit in statiune mai multe vile, un hotel, o braserie etc. Incepand din anii â90, statiunea a intrat practic in paragina - s-a furat foarte mult, iar locatiile turistice au fost lasate de izbeliste. In 1999, FPS a scos la vanzare Hotelul Iadolina din statiune si mai multe vile care apartineau fostului OJT. Dupa cateva licitatii cu cantec, fratii Micula le-au cumparat la preturi de nimic (pretul de pornire pentru SC Iadolina SA Stana de Vale a fost de 62 de miliarde de lei vechi, iar fratii Micula au cumparat-o cu 3,59 de miliarde de lei vechi ).
Citește pe Antena3.ro

""Strainii cauta libertatea""
![]() |
PENTRU "PANTOFARI". Cascada "Valul miresei" e chiar langa sosea |
![]() |
DRUMETIE. Zona este renumita pentru cascade si pesteri |
INCEPUTURI
|
La inceput, Stana de vale era doar... o stana de oi, asezata pe un platou. De la turme se trag si multe din denumirile locurilor: Iadolina, Valea Iadului, Saritura Iedutului (toate pornesc de la cuvintele "ied" - "iada").
O singura poteca lega Stana de Budureasa pe atunci, iar drumetii puteau urca doar calare. La inceputul secolului trecut, statiunea era plina de turisti veniti sa vada cascadele si sa manance balmosul preparat de ciobani. La Stana de Vale se adunau si calugarii greco-catolici, ca sa faca exercitii spirituale. Ii atrageau proprietatile deosebite ale izvoarelor din zona si aerul curat. Schitul ridicat de greco-catolici a fost daramat de comunisti, iar oamenii din zona spun ca fratilor Micula nu o sa le mearga bine la Stana, pentru ca hotelul lor sta chiar pe locul bisericii distruse. |
CAZARE
|
Preturile la cazare sunt mici: la cabana, o camera cu doua paturi (camerele sunt dotate cu televizor si au grup sanitar) costa 25 RON pe zi. La casutele de la intrarea in statiune, tariful variaza intre 25 si 30 RON, in functie de numarul de paturi.
La hotelul de trei stele pe care-l au in statiune fratii Micula, o camera dubla costa 220 RON. Cei care vor sa manance au de ales intre braserie si restaurantul hotelului. O friptura cu cartofi prajiti costa intre 12 si 14 RON. |
TRANSPORTUL
|
In acest moment, nu exista un mijloc de transport direct spre Stana de vale. Cea mai apropiata gara e cea de la Beius, de unde turistul trebuie sa se descurce cum poate, ca sa strabata drumul de 25 de km pana la statiune. Acum 80 de ani, statiunea era legata, printr-o cale ferata, de Remeti. Linia a fost distrusa la inceputul anilor â90. O vreme au existat curse care faceau legatura intre Oradea sau Beius si Stana de vale, dar au disparut, din lipsa de pasageri. Noul investitor are in plan o cursa permanenta intre Beius si statiune.
|
Pasionat
![]() |
Statiunea-Paradis
![]() |
De pe DN 76, langa Beius, se desprinde soseaua ce trece prin Budureasa si urca pana la 1.102 metri.
Ferita de vanturile caldute, Stana de Vale se bucura de ierni feerice, stratul de zapada ajungand frecvent la 90 cm, uneori, pana la doi metri si tinand pana in aprilie. Exista mai multe partii naturale de schi si sanie, una dintre ele beneficiind de un teleschi de 650 m lungime.
Temperatura medie anuala este de 5 grade Celsius. In imediata apropiere se afla mai multe cascade (Saritoarea Iedutului, Iadolina, Moara Dracului), pesteri (Onceasa, Sura Boghii, Focul Viu, Cetatea Radesei). Pestera Ursilor si Cetatile Ponorului sunt situate in imprejurimi si atrag numerosi turisti. Stana de Vale este, vara, si un magnet pentru pescari.
Parasire
Stana de Vale te primeste cu un aer de loc parasit. Cateva persoane, cea mai mare parte angajati ai hotelului sau ai vilelor din zona, incearca sa-si omoare plictiseala. Cine ajunge prima data la Stana de Vale se poate declara nemultumit doar daca asteapta o statiune in care sa isi etaleze hainele de firma, sa dea bice cailor putere de sub capota masinilor sau sa consume bauturi cu nemiluita in vreun bar cu fite. Stana nu e o statiune de "pantofari". Nu exista baruri. Nu exista magazine. Nu exista aproape nimic. Doar privelistea superba, care compenseaza.Un iubitor al muntelui
![]() |