O sala de fitness intr-un sat de munte, unde cei mai multi dintre localnici se spetesc la drujba, pare sa fie nelalocul ei si sortita falimentului. Iata insa ca, oricat ar parea de ciudat, exista o asemenea afacere in Tiha Bargaului, si e chiar profitabila.
VIOREL ILISOI
Sa mani oile pe munte, sa dobori brazi cu drujba si sa-i tai la gater sunt munci care-ti calesc muschii. Tocmai de aceea pare inutila o sala de fitness intr-un sat de munte, la peste o mie de metri altitudine. Sala a aparut in urma cu doua luni in satul Tiha Bargaului, din judeteul Bistrita, si deja se poate spune ca se bucura de succes. In localitate este una dintre putinele initiative private care nu vizeaza comertul - sa cumperi de ici si sa vinzi colo. Patronul, Vitalie Majeri, este militar de cariera. Capitalul pentru a porni in sat aceasta afacere insolita l-a strans in jumatate de an, cat a fost in Irak, in trupele de mentinere a pacii.
FITNESS LA 70 DE ANI. De sala se ocupa Gabriela Majeri, sotia lui Vitali. Au costat ceva peste 200 de milioane de lei. "Dar a meritat, spune Gabriela Majeri. Nu era o suma cu care sa deschidem o afacere de anvergura, asa ca ne-am orientat spre intretinerea fizica. Oamenilor de aici le-a placut ideea si avem acum, la numai doua luni de la deschidere, cel putin zece clienti pe zi si cativa abonati permanenti". "Clientii nostri - intervine Vitali - sunt de toate varstele: de la adolescenti pana la batrani, de cateva ori a venit chiar o femeie de 70 de ani. Media de varsta ar fi undeva pe la 40 de ani. Si vin in special femei, care sunt mai atente cu felul cum arata. Vin si multi elevi de la scolile din Tiha si de la liceul din Prundul Bargaului, mai ales ca la scoala educatie fizica nu se face cum si cata ar trebui".
MAREA ABUREALA. Locuitorii din Tiha Bargaului si din imprejurimi gasesc aici nu doar aparatele specifice salilor de fitness, ci si o sauna si o sala de masaj. Un masaj complet costa 80.000 de lei, iar o sauna - "marea abureala", cum ii zic satenii, 50.000 de lei. Mai ales sauna este solicitata. "Dupa o zi de munca in munti, la doborat copaci sau la coasa, nimic nu poate fi mai reconfortant decat un masaj si o naduseala strasnica in aburii saunei", spune gardianul public Zaharia Trisca. Are de gand sa vina si el la sala Gabrielei si a lui Vitali.
MENS SANA
Nastasia Manzat este consultant financiar la o firma de asigurari din Bistrita, agentia din Tiha Bargaului. Tocmai a coborat de pe banda, dupa o alergare de cativa kilometri. "480.000 de lei pe luna e un pret convenabil, spune ea. Pe aici oamenii sunt instariti, isi permit. Au inteles destul de repede ca la muncile pe care le fac ei folosesc mai mult anumite grupe de muschi si ca fitnessul ii ajuta sa-si modeleze armonios corpul".
Citește pe Antena3.ro
Jurnal de campanie
GABRIEL BURLACU
Soseaua care se deschide de la marginea satului ne scoate la orizont imaginea deformata de-atata caldura a asfaltului. In masinile noastre temperatura mai are putin si se masoara in kilometrii pe ora aratati de bord. Desi si-a amintit inca din inima Deltei ca in tinerete a fost vicecampion national la lupte greco-romane, Viorel Ilisoi nu pune la podea zapuseala. Se multumeste doar sa il imite pe Leonard Doroftei, avand infasurat in jurul gatului un prosop. Asa ca paraseste Moldova natala lovind aerul cu bombanituri in loc de "la redevere". Caldura mai are o repriza si il face KO. Ne cazam cu efort in Vatra Dornei. Gasim o cabana din lemn cu paturi supraetajate. Vom dormi ca la armata. Luam drumul spre Tihuta cu ale lui catune si sate de munte. Vrem sa batem la pas "poarta sarutului", prin care Ardealul stramosesc si Moldova lui Stefan s-au iubit neconditionat o vesnicie. Dupa un drum de-a dreptul istovitor, serpentinele ce se repeta mai ceva ca dublele trase de Sergiu Nicolaescu in "Revansa" ne scot din burta muntilor locurile bantuite de legenda contelui noptii, Dracula. Auzim de castel. Unii dintre noi, care nu mai fusesera pe aici se asteptau sa vada splendoarea unor ruine. Surpriza. Dam de Hotelul Castel Dracula, facut dupa cartea lui Stoker. Ruinele unui castel adevarat sunt mai sus, undeva pe un drum neaccesibil masinilor. In timp ce Cristi Petru incearca din rasputeri la telefon sa obtina o intalnire cu unul dintre fostii responsabili cu turismul in zona, Alex Nastase se lasa atras in mrejele unei tinere angajate de la hotel. Juna ii sopteste ceva. L-a invitat in casa contelui, undeva prin grotele hotelului. Bineinteles ca nu putem sa-l lasam singur pe colegul nostru si il insotim cu riscul ca toti fiii Jurnalului National sa fie vampirizati. Coboram niste trepte care scartaie din toti rarunchii si ajungem in fata unui sicriu. La lumina unei lumanari fata ne spune calma ca acolo se afla osemintele contelui. Stinge lumanarea dintr-o data, capacul sicriului se ridica si in intunericul camerei ceva negru iese hohotind pe scari. Rasete, glume doar stim ca totul este turism. Florin nici nu a realizat prea bine ca cineva a iesit din sicriu. Aprindem lumina si Cristi face cateva poze in sicriu. Asa, sa nu zica ca a venit degeaba pana la hruba. Cativa dintre noi iau calea satelor si catunelor din zona Tihutei. Unii ajung pe la o stana. Altii dau de o sala de fitness. Seara ne strangem cu totii la cabana. In jurul unei mese din lemn. Povestim, facem planurile pentru a doua zi. Urmeaza sa trimitem articolele la Bucuresti. Praidul cu salinele lui ne asteapta.
DRUMUL CARAVANEI
Etapa I - Hamangia
Etapa a II-a - Histria
Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe
Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti
Etapa a V-a - Podul Inalt
Etapa a VI-a - Flamanzi
Etapa a VII-a - Darabani
Etapa a VIII-a - Humulesti
Etapa a IX-a - Tihuta
Etapa a X-a - Praid
Etapa a XI-a - Corund
Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni
Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari
Etapa a XV-a - Sarmizegetusa
Etapa a XVI-a - Petrila
Etapa a XVII-a - Maglavit
Etapa a XVIII-a - Izlaz
Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti
Etapa a XX-a - Cuca Macaii