x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 23 iunie 2004: Hamangia - La tara, legile ajung greu

23 iunie 2004: Hamangia - La tara, legile ajung greu

23 Iun 2004   •   00:00

Fapt divers Taranii reimproprietariti din Baia sunt nemultumiti ca nu si-au primit parcelele batranesti. Oamenii au un hectar aici, unul peste trei dealuri. Mai greu de vandut, mai usor de arendat.

Hamangia - Galerie foto

La tara, legile ajung greu

Singurele autoritati pe care satenii le recunosc si pe care le respecta cu smerenie sunt preotul, invatatorul si medicul satului, la fel ca acum o suta de ani.
ALEXANDRU NASTASE

In comuna lor, satenii din Baia il pot gasi pe Dumnezeu doar intr-o casa: singura biserica ortodoxa din comuna. Dincolo de soseaua nationala ce alearga de la Tulcea spre Constanta, un drum asfaltat aproximativ porneste din fata primariei si se indreapta spre biserica din sat. Trecatorului neinitiat in tainele ulitelor ii ia cam jumatate de ceas sa ajunga din centru pana la locasul de cult. Un preot tanar slujeste aici de noua ani, ascultandu-i si povatuindu-i, laolalta, cu cate-o vorba buna si pe romani si pe macedoneni.

Groaza de UE

"Taranilor le este foarte frica de integrarea in Uniunea Europeana. Ei asteapta cu multa teama, ca pe sfarsitul lumii chiar, anul 2007 si integrarea pe care o va aduce", e prima fraza pe care o spune parintele Florin Nedelcu. Explicatia este simpla: "La sat, lumea oricum o duce prost. Nu sunt bani, nu ai o sursa sigura de venit. In ziua de azi abia iti duci zilele si cu greu poti sa faci economii. Iar cand vom intra in UE, va fi si mai greu, pentru ca pretul pamantului - care dicteaza pretul vietii de la tara - se va tripla cu siguranta, si romanii nu vor putea sa cumpere cu usurinta. Vor veni, in schimb, cei din afara, strainii, care vor cumpara cat vor putea de mult, iar ai nostri nu stiu ce vor face", crede parintele. Pesimismul privind extinderea Uniunii Europene e intregit de cel privind actualul nivel de trai al taranului roman. "Daca ai animale sau pamant, poti castiga bani de pe urma lor de maximum doua ori pe an: cei cu porumb in iunie, cei cu grau in iunie-iulie prima data si apoi mieii in martie, aprilie. In rest mai nimic, doar lucru cu ziua prin vecini sau pe unde apuci si putinul pamant pe care il ai dat in arenda la Asociatiile agricole. Si aia te fura, toti te fura", concluzioneaza parintele Florin.

Realitatea de la tara

Cei bogati au oi sau si-au deschis cate-o afacere. Ceilalti, multi, dar saraci, traiesc cum apuca. Agitatia incepe dis-de-dimineata, inainte de ora cinci, cand palcuri-palcuri de sateni se aduna pe cate un tapsan din sat sau la vreo carciuma (la Polonic, la Antoane sau la "Fortele de munca") si asteapta sosirea camionetelor trimise de arendasi sa gaseasca mana de lucru pentru muncile campului. Dupa cate o jumatate de litru de vodca de calitatea a doua, urmeaza negocierea pretului pe zi: "Cat imi dai sa-ti muncesc, ca tre’ sa beu si eu o tarie pe ziua de azi!" Toate castigurile sunt neimpozabile. "La sat, legile ajung mai greu. Eu am ajuns sa-i cunosc pe oameni si sa le stiu obiceiurile, modul de a gandi. Cel care are oi spune ca n-are, si nimeni nu vine sa i le numere. La fel, cel care are pamant, spune ca nu a avut recolta buna anul respectiv si nu plateste nimic la stat. Fiecare a invatat sa se descurce. In final, chiar sunt de acord pe undeva cu ei pentru ce fac, deoarece statul nu-i, nimeni nu-i ajuta. Dupa o viata de munca te trezesti fara nimic…", spune parintele Florin. Preotul crede ca realitatea de la Baia si din alte sate este una tragi-comica. "Satenii se cearta si se injura pentru te miri ce. Daca, in schimb, maine vine un control, o comisie de la Tulcea, fac pace si se suna intre ei, si se aduna care cu un porc, care cu miei… Realitatea de la tara asta este", explica preotul.

Stau bine cu sanatatea

In ceea ce priveste alimentatia, vara satenii mananca legume pe care le cultiva in propriile gradini, in timp de iarna, pe langa branza si slanina din productia proprie, cumpara cascaval si muschi de calitate inferioara de la magazinele mixte. "Nu mai este rentabil sa cresti un porc, la fel cum nu este foarte rentabil sa cumperi paine din comert, la tara. Satenii din Baia cumpara cate un sac de faina si fac singuri paine in casa. La fel si in cazul porcilor. A ajuns sa fie mai putin rentabil pentru un om sa creasca un porc, pentru ca banii pe care ii cheltuieste pe nutret si hrana pentru animal nu acopera perioada in care se poate manca din respectivul porc. Cat despre bautura, ea este de baza la sate", afirma parintele Florin. Cu toate acestea, stau bine din punctul de vedere al sanatatii. "Cele mai raspandite afectiuni sunt cele reumatismale, gonartroza, de exemplu, discopatiile. Oamenii muncesc foarte mult la camp, o munca extrem de grea, stau foarte mult timp in genunchi, in pozitii foarte solicitante pentru coloana. De cand comuna are apa curenta, a scazut frecventa bolilor diareice si nu am inregistrat nici cazuri de hepatita de tip A sau B", spun Mircea si Lavinia Bourceanu, medici generalisti din Baia. Sot si sotie, s-au mutat de multi ani in comuna, la repartitie. Spun ca s-au luptat ani de zile cu birocratia si haosul din sistemul sanitar in folosul pacientilor lor, iar acum au unul dintre cele mai moderne si mai bine dotate cabinete de medicina primara din Romania. Spre deosebire de comunele din jur, satenii din Baia isi pot face si analizele, in fiecare saptamana, in comuna, probele de sange fiind analizate de laboratorul Miva din Babadag, in baza unei intelegeri cu cabinetul celor doi medici. "Fara sa ne laudam, situatia din aceasta comuna este incomparabila cu cele din foarte multe alte localitati. Pacientilor le place sa te porti cu ei fie ca in armata, fie precum cu copiii mici", spune dr. Bourceanu. Cei doi medici au reconstruit si dotat cabinetul din Baia cu forte proprii si din bani proprii, desi nu sunt proprietarii spatiului in care acesta functioneaza. Satenii ii stimeaza si se declara foarte multumiti de serviciile lor.

Medici buni

Spre deosebire de comunele din jur, satenii din Baia isi pot face pana si analizele, in fiecare saptamana, in comuna, probele de sange fiind analizate de laboratorul Miva din Babadag, in baza unei intelegeri cu cabinetul celor doi medici. Salvarea poate ajunge foarte usor in comuna, iar la dispensar se pot efectua ecografii cu un aparat propriu, al dr. Lavinia Bourceanu, achizitionat in rate anul trecut. Cei doi soti medici au dotat cabinetul din Baia cu forte proprii, desi nu sunt proprietarii spatiului in care acesta functioneaza. Satenii ii stimeaza si se declara foarte multumiti de serviciile medicale din comuna.
×