Maglavitul actual isi are originea in asezarile mai vechi, iar primele dovezi arheologice sunt din preajma anului 1445.
ADRIAN MOGOS
La inceput, vatra satului a fost pe malul Dunarii, insa localnicii, satui de revarsarile fluviului si de furtunile de nisip, i-au cerut lui Voda Caragea schimbarea locului satului. Trimisul a desertat in fata lui Voda un saculet cu nisip dupa ce a deschis ferestrele si usa si i-a zis: "Asta inghitim noi toata viata". Raspunsul lui voda a fost favorabil si satul a fost mutat la Purcari, sub Dealul Cimitirului.
ETAPE
Maglavitul a avut doua etape de dezvoltare. Prima a fost investitia industriasului Toma Valareanu. Abundenta de nisip foarte fin era ideala pentru fabricarea de tigle si caramizi. Astfel, pe la 1920, cand Valareanu care se imbogatise in urma afacerilor de la Maglavit, a cumparat si moara din localitate. Oameni din alte parti au venit la Maglavit sa lucreze la tiglarie, fiindca se dusese vorba ca Valareanu isi platea foarte bine muncitorii. Astfel, multi au ramas pe plaiurile de langa Dunare. Al doilea mare moment si cel mai important l-a reprezentat fenomenul Petrache Lupu. Atunci a aparut expresia: vine lumea ca la Maglavit.
COMUNITATE
De comuna Maglavit tin doua sate: Hunia si Golenti. Satenii sunt mandri ca toti copiii merg la scoala. Chiar si comunitate rroma a fost de acord ca scoala este buna. In comuna exista doua scoli clasele I-VIII, una primara si doua gradinite. Sanatatea maglavitenilor este asigurata de trei medici, un stomatolog si doi farmacisti. Investitiile straine au ocolit comuna, dar afaceri romanesti cum este fabrica de tubulatura pentru aparate de aer conditionat aduc primele semne ale revigorarii. Doi sateni care si-au incropit fiecare cate o mica ferma de struti si pasarile s-au adaptat foarte bine pajistilor din Maglavit.
Citește pe Antena3.ro
MONARHISM
Pe locul unde i s-a aratat Dumnezeu lui Petrache Lupu a inceput sa se construiasca o manastire, dar dupa venirea comunistilor s-a sistat orice constructie, fundatia ramanand in paragina pana in 1992. Biserica are clopotnita de 38 de metri, in stilul Renasterii italiene, cea mai inalta de acest tip din Romania. In ultimii doi ani, printr-un miracol, care sigur nu are legatura cu divinitatea, manastirea a acumulat la factura de energie electrica nu mai putin de 300.000.000 lei. Contributia marunta a satenilor face dificila finalizarea constructiei. Hramul bisericii este la 8 septembrie de Sfanta Maria si in vinerea de dupa Pasti.