x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 30 iulie 2004: Islaz - Islaz n-are inca primar

30 iulie 2004: Islaz - Islaz n-are inca primar

30 Iul 2004   •   00:00

Comuna Islaz este situata aproape de locul in care Oltul se varsa in Dunare. Localitatea in care s-a citit proclamatia de la 1848 are aproape 6.000 de suflete.

SORIN ANGHEL, MAGDA COLGIU

Comuna Islaz, localitate cu aproape sase mii de suflete, este situata pe malul drept al Oltului, aproape de varsarea acestuia in Dunare. Documentar, Islazul este mentionat la 9 iulie 1569 in actul de domnie al domnitorului Alexandru Mircea, dat lui Miroslav Logofat si lui Gheorghe al Niculicii. Comuna cu o istorie bogata, Islazul are un prezent de care nu este tocmai mandru. Desi alegerile locale s-au incheiat cu mai bine de o luna in urma, in Islaz nu e primar.

ALEGERI. Dupa primul tur de scrutin, cele mai multe voturi le-a obtinut candidatul PSD, Gheorghe Maglasu, urmat de Ion Neatu de la PNL. Normal ar fi trebuit sa urmeze un al doilea tur de scrutin. Lucrul acesta a devenit imposibil deoarece, la 14 iunie, Neatu s-a retras din alegeri, "cu acte-n regula", dupa cum sustine Maglasu. A urmat retragerea celorlalti cinci candidati la primarie si, conform legii, pesedistul ar fi trebuit sa fie investit primar. Dupa ceva timp, penelistul s-a razgandit si a anuntat ca revine in lupta, lucru considerat ilegal de membrii Biroului de Circumscriptie Islaz, de Biroul Electoral Judetean Teleorman si de Biroul Electoral Central (BEC). Cu precizarea ca, daca are vreo contestatie de facut in privinta alegerilor, se poate adresa Justitiei. Lucru pe care Neatu l-a si facut. Doar ca rezolvarea in instanta a conflictului dintre cei doi politicieni de Islaz se lasa asteptata. Si nu numai de cei doi contracandidati, dar mai ales de oamenii comunei, care spera in depasirea acestui hop, cum spunea un localnic: "Nu ca primarul asta interimar, de-l avem acu’, veterinaru’ adica, nu e bun. E bun, saracu’. Da’ ce sa faca, daca nu are toate fraiele in mana", se intreaba acelasi om. "S-o rezolva ea situatia, nu zicem, da’ cand?", se intreaba islazenii, care spera ca, o data cu incheierea acestui conflict, cineva sa se puna pe treaba si eventual sa-i si ajute.

ISTORIE. Comuna Islaz este locul in care la 9 iunie 1848 a fost prezentat programul revolutiei din Tara Romaneasca si totodata este locul declansarii miscarilor. In secolul al XIX-lea, localitatea Islaz era parte administrativa din judetul Romanati al carui carmuitor era ofiterul si revolutionarul Gheorghe Magheru. Pe Campul Regenerarii de langa Islaz s-au adunat cei mai importanti revolutionari pasoptisti din Tara Romaneasca in frunte cu Ion Heliade Radulescu si preotul Popa Sapca din Celei, care vor expune programul revolutionar "Proclamatia de la Islaz". Tot aici a fost locul infiintarii primului guvern revolutionar.

PROCLAMATIA. Islazul era, dupa cum afirma documentele, schela (port rudimentar) la Dunare. Era un centru comercial insemnat, fiind oarecum liber fata de Turnu Magurele, Giurgiu sau Calafat care erau sub stapanirea directa a turcilor. In 1848 se gasea in Islaz o companie de dorobanti pentru paza schelei si a frontierei Dunarii, comandata de capitanul Nicolae Plesoianu. Islazul a fost ales ca punct de izbucnire a Revolutiei de la 1848 din mai multe motive. Atat comandantul companiei de dorobanti cat si Zapciul (seful administratiei) erau de partea revolutionarilor. Propunerea ca Islazul sa fie locul din care sa plece Revolutia din Tara Romaneasca ii apartine lui Nicolae Balcescu. "La Islaz, cum nici prin gand nu i-ar trece lui Voda Bibescu, vornicului Vilar sau agai Manu, asa ca sa nu ne puna piedici", afirma revolutionarul pasoptist. Proiectul de Constitutie, cunoscut sub numele de Proclamatia de la Islaz, cuprindea cateva prevederi esentiale: independenta administrativa si legislativa pe temeiul tratatelor lui Mircea si Vlad Voda si neamestecul nici unei puteri din afara in cele intru ale sale, egalitatea drepturilor politice, domn responsabil ales pe cinci ani, libertatea absoluta a tiparului etc.

1877. Islazul mai pastreaza in memoria sa si evenimentele din vremea Razboiului de Independenta din 1877-1878. Aici, la 4 mai 1877, in urma bombardarii pichetului de la Islaz de catre vasele turcesti Scoda si Podgoritze de pe Dunare, a cazut la datorie primul erou al Razboiului de Independenta, sergentul major Blejan Florea. Majestatea sa, Regina Elisabeta, a cinstit acest erou cu o coroana de bronz pe care se afla cuvintele "Regrete eterne sergentului major Blejan Florea, mort pe campul de onoare". Coroana se afla depusa in biserica "Trei Ierarhi" din Islaz.

MONUMENT

Se inalta pe locul unde in vara anului 1848 s-a dat semnalul declansarii Revolutiei, pe "Campul Regenerarii". Este creatia sculptorului T. N. Ionescu si este reprezentat dintr-un bloc masiv de beton, avand pe el montate ample reliefuri executate din travertin. Pe fatada principala a fost inscrisa cuvantarea rostita cu patos de Nicolae Balcescu: "Revolutia romana de la 1848 n-a fost un fenomen neregulat, efemer, fara trecut si viitor. Cauza ei se pierde in zilele veacurilor. Uneltitorii ei sunt optsprezece veacuri de trude, suferinte si lucrare a poporului roman supra lui insusi".

×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei islaz