DESCOPERIREA ROMANIEI
Campania "Descoperirea Romaniei" a ajuns la final, dupa sase saptamani de Caravana. De la plecarea din Bucuresti la 21 iunie, Caravana a tranzitat aproape 500 de localitati, parcurgand 5.000 de kilometri. Si-au predat stafeta 24 de redactori, cinci fotoreporteri si sase soferi. Am incercat sa prezentam Romania asa cum este ea.
DESCOPERIREA ROMANIEI in 5000 de km
21-24 iunie: Hamangia - Salasul culturii
Celebru salas al culturii stravechi, Hamangia este astazi un colt de tara locuit de o comunitate ce se zbate sa supravietuiasca. In Hamangia, care de aproape 50 de ani si-a schimbat denumirea in Baia, traiesc romani, bulgari si aromani. In ciuda numelui comunei, localnicii considera ca a avea o baie in casa reprezinta un privilegiu. Vestigiile istorice descoperite la marginea localitatii zac uitate de lume, neinteresante pentru localnici.
25 iunie: Histria - Istria de langa Histria
La Histria au trait pe rand greci, romani, turci si bulgari. De o suta de ani, aici locuiesc romani. In antichitate, cetatea adapostea un tribunal, o banca si bai publice. Comuna Istria, situata in apropierea sitului arheologic, nu continua vechea localitate. Prezentul aduna in Istria doar 12 carciumi si o scoala. Caravana a descoperit ca fostul primar, inainte de alegerile din iunie, a construit un parc pentru a castiga voturi. Dar tot nu a fost reales.
Citește pe Antena3.ro
25-29 iunie: Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe - "Delta Force"
Un tur complet al Deltei Dunarii, atingand Jurilovca, Sfantu Gheorghe, Gorgova, Uzlina, Sulina, Periprava, C.A. Rosetti si Padurea Letea. Am descoperit locuri mirifice, dar si cum traiesc oamenii in acest colt de Romanie. Delta este un paradis unic in Europa, in care oamenii si natura isi disputa suprematia. Pentru prima data, santierul deschis pentru constructia canalului Bistroe a fost fotografiat de fotoreporterii nostri.
30 iunie-1 iulie: Namoloasa - Marasesti - "Pe aici nu se trece"
La Namoloasa, cazematele din beton si santurile antitanc sunt singurele care amintesc de bataliile purtate in cele doua razboaie mondiale. Marasesti, localitatea cunoscuta pentru victoria romanilor impotriva nemtilor in 1917 si pentru Mausoleu. Acum, orasul este o zona defavorizata in care locurile de munca sunt putine. In Marasesti, femeile lucreaza in confectii unde salariile sunt mici, in timp ce barbatii traiesc din ajutor de somaj.
2-3 iulie: Podul Inalt - L-au uitat pe Stefan
La 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, locuitorii comunei Munteni de Jos, considerat locul bataliei din 1475, par coplesiti de greutatile prezentului si sunt putin impresionati de vibratiile istoriei. In fata statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare satenii se intalnesc sa mai traga o dusca la crasma, iar in boscheti se gagicaresc. Batranii locului au fost figuranti acum 30 de ani in filmul despre viata domnitorului.
5-6 iulie: Flamanzi - Satenii de la oras
De la 1 aprilie 2004, satul Flamanzi a fost declarat oras. Caravana Jurnalului National a descoperit ca transformarea nu a schimbat cu nimic viata rurala a flamanzenilor. Oamenilor le arde acum buza mai mult de sete decat le chioraie burtile de foame. Locurile de munca sunt putine, iar locuitorii au probleme cu retrocedarea terenurilor. Motiv pentru care oamenii se gandesc sa strige din nou "Noi vrem pamant".
7-8 iulie: Darabani - Fantani langa blocuri
Darabani, cel mai nordic oras al Romaniei, locul in care nici apa nu urca la robinet. O parte din locuitorii Darabaniului stau la bloc si au baie, dar n-au mai auzit de apa de cativa ani. Pentru a putea supravietui, oamenii si-au construit fantani printre blocuri. O monografie a Darabaniului, publicata in anii â30, sustine ca vechea biserica din centrul orasului ar fi fost realizata dupa planurile bisericii Sfanta Sofia din Istanbul.
9-10 iulie: Humulesti - Spalatorie in Ozana
Caravana Jurnalului National l-a gasit in Humulesti pe mos Neculae, cel mai in varsta descendent din familia lui Ion Creanga. Casa memoriala a povestitorului pastreaza intacte obiectelele printre care acesta a copilarit. Vecinii de astazi ai gospodariei familiei Apetrei vand pupeze si Humulestiul este astazi doar un cartier al orasului Targu Neamt, iar in Ozana cea frumos curgatoare nemtenii isi spala masinile si animalele.
12 iulie: Tihuta - Pe aici a trecut Dracula
In pasul Tihuta din Muntii Bargaului, inainte de 1989 a fost construit un hotel care se vrea a fi copia fidela a castelului lui Dracula, descris in romanul lui Bram Stoker. Turistii sunt putini, majoritatea straini. In apropiere de hotel, pe varful Rachitaua, exista niste ruine a caror provenienta nu se cunoaste. Acestea sunt cateva pietre abia vizibile sub vegetatia in putrefactie. Satenii povestesc ca Vlad Tepes ar fi ridicat acolo un castel adapost.
13-14 iulie: Praid - Orasul sarat
Praid inseamna sare. Sare ce a fost de-a lungul secolelor painea oamenilor locului. Majoritar maghiari, locuitorii din Praid nu se inteleg prea bine cu limba romana. Turismul rural este prima sursa de venit a oamenilor in conditiile in care mina nu poate fi exploatata la maximum.
15-16 iulie: Corund - Primarul olar
Caravana Jurnalului National a cautat printre vase de ceramica traditia olarilor vestiti ai Corundului. In locul mestesugului maghiarilor am gasit lut, glazura, culori si modele aduse din Italia. In comuna harghiteana Corund, pana si primarul "lucreaza la roata".
17-19 iulie: Blaj - Scoala romanilor
Blajul are strazi inguste si case mari, acoperite cu tigla. La fiecare pas, un semn ca aici s-a scris istorie. Aici a aparut prima scoala romaneasca din Ardeal, in urma cu 250 de ani. Pe Campia Libertatii de langa Blaj, romanii au strigat la 3-15 mai 1848: "Noi vrem sa ne unim cu tara!". Daca n-ar fi cateva vile noi si masini ultimul racnet, ai spune ca Blajul a ramas un oras de demult. Pe strazi curg linistea si legendele.
20-21 iulie: Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni - Iobagii liberi
Dintotdeaua, motii au reprezentat o amenintare pentru orice stapanire. Pentru transilvaneni, motii au reprezentat, de-a lungul timpului, ultima speranta. Si in ziua de azi motul cand stie ca are dreptate, dar nu i se da, "scoate brisca". Motii spun ca, pentru ei, viata in libertatea de azi este tot un fel de iobagie, iar nici unul dintre visele cu care puneau capul pe perna inainte de 1989 nu li s-a indeplinit nici pana in ziua de astazi.
22 iulie: Castelul Huniazilor - Legendele castelului
Castelul Huniazilor a fost ridicat de-a lungul timpului de stapanii pe care i-a tot schimbat. Cetatea lui Iancu de Hunedoara este inconjurata de legende misterioase. Echipa Caravanei Jurnalului National a descoperit ca, in apropierea Cetatii, in localitatea Brad sunt fabricate volane pentru autoturismele Ferrari, Jaguar sau Mercedes Smart. La polul opus, Combinatul Siderurgica Hunedoara este de ani buni in declin.
23-24 iulie: Sarmizegetusa - Cocini din temple romane
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Rezervatia de zimbri, dinozaurii pitici, biserica de la Densus sunt obiectivele turistice ale Tarii Hategului. Echipa Caravanei a descoperit ca taranii din comuna Sarmizegetusa au daramat o parte din zidurile templelor romane pentru a construi cu piatra de acolo cocini si grajduri. Arheologii incearca acum sa salveze ce mai pot din Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
26-28 iulie: Petrila - Valea "Griului"
Valea Jiului este o alta lume. O lume a griului fumului de carbune. O lume in care nu mai regasesti lumina de altadata din ochii oamenilor. In coloniile muncitoresti din Aninoasa, minerii au uitat de ani buni de curent si de apa calda. Blocurile arata jalnic, iar apartamentele de la ultimele etaje sunt aproape distruse. Astazi, minerii care la 2-3 august 1977 au iesit in strada pentru a-si apara drepturile mor de foame.
29 iulie: Maglavit - Viziunile pastorului
Primele dovezi arheologice descoperite la Maglavit sunt din preajma anului 1445. In anii â30, unui ciobanas sarac, Petrache Lupu, i s-a aratat de trei ori Dumnezeu. Sute de mii de oameni, dar si puternicii zilei au venit in pelerinaj la Maglavit. Fiul acestuia, Mihai, spune mai departe invatatura primita de la acesta. Chiar daca isi au casele pe malul Dunarii, pentru ei fluviul e bun doar pentru scaldat nu si pentru pescuit.
30 iulie: Islaz - Comuna fara primar
Localitatea Islaz a intrat in istorie prin evenimente legate de Revolutia de la 1848 si cele din vremea Razboiului de Independenta din 1877-1878. Islazul are un prezent de care nu este tocmai mandru. Pescarii raman cu navoadele goale din cauza poluarii si a construirii barajelor, iar cele 600 de pogoane de vita-de-vie au fost distruse. Comuna cu o istorie bogata nu si-a ales nici pana acum, la aproape doua luni dupa alegerile locale, primar.
31 iulie: Silistea-Gumesti - Poiana Morometilor
Silistea Gumesti este o comuna la fel ca oricare alta. Oamenii de aici au un farmec aparte, fiecare cu povestile lui condimentate de vorbe de duh. De mergi prin sat, lumea are sa-ti spuna ca "aici a stat Balosuâ, in casa aia a trait Moromete". Stand de vorba cu oamenii din satul lui Marin Preda intelegi ca nu intamplator a scris acesta "Morometii". Astazi, consatenii Morometilor nu au bani pentru traiul zilnic, nu au medic de familie.