x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Castelul Huniazilor - Turistii straini, filati la castelul lui Iancu

Castelul Huniazilor - Turistii straini, filati la castelul lui Iancu

22 Iul 2004   •   00:00

Judetul Hunedoara - 7.016 kmp, suprafata care reprezinta 2,9% din suprafata totala a Romaniei. Populatia totala a judetului numara 543.848 locuitori. Sunt 80 de lacuri glaciare.

Castelul de langa Hunedoara si-a schimbat de nenumarate ori infatisarea si este inconjurat de legende.
EUGENIA MIHALCEA

Castelul Huniazilor sau al Corvinestilor a fost ridicat de-a lungul timpului de stapanii pe care i-a tot schimbat. Cel care a pus prima piatra la temelie in secolul al XV-lea este Voicu, tatal lui Ioan de Hunedoara (Johannes de Hunyad), dupa cum spune directorul muzeului de acum, Nicolae Ceriser. Initial era o cetate armata, unde Ion de Hunedoara a construit fortificatii cu turnuri. Abia dupa ce a fost ales Guvernator al Ungariei a adaptat castelul nevoilor de locuit. Dupa moartea lui, lucrarile au fost continuate de sotia sa, Elisabeta Szilagyi, si Matei Corvin, fiul sau, cel care a ajuns rege al Ungariei. In aceasta perioada a fost eliberat de sarcina militara si a devenit o resedinta de lux. Multi i-au schimbat structura si infatisarea. Pana si Constantin Barsan, in perioada interbelica, a dat jos tigla de pe turnuri din cauza ca era tricolorul maghiar.

Ministerul Culturii si Cultelor a alocat fonduri pentru castel pana-n 2000, adauga directorul. Ultimele reparatii au inceput in 1997, dar nu s-au terminat nici pana azi, din cauza lipsei banilor. Si asta pentru ca un oarecare Gheorghe Popescu Corvin a revendicat castelul. Si totusi portile cetatii se deschid in fiecare zi pentru turistii care vor sa-i calce pragul. Ungurii, desi au o replica a castelului in Budapesta, vin in numar cat mai mare sa viziteze. Niciodata singuri, pentru ca atat inainte de 1989, dar cateodata si in zilele noastre, cate un securist, respectiv un om de la SRI se infiltra in grup sa vada ce vor de fapt ungurii.

CELE CINCI LEGENDE ALE CASTELULUI HUNIAZILOR

Barbara Barbara Balasa, o domnita de la curte, si-a facut singura necaz, dupa ce s-a indragostit de capitanul husarilor, garzile stapanului castelului, in timp ce sotul era pe campul de lupta. Dar iscoadele functionau foarte bine si in acea vreme, iar cand sotul a aflat, Barbara Balasa a fost decapitata pentru infidelitate, iar capitanul husarilor, torturat si ucis.

Legenda Fantanii

Dupa o lupta, trei turci au ajuns prizonieri in cetatea din Hunedoara. In urma intelegerii cu proprietarul castelului, in schimbul primirii libertatii, ei trebuiau sa sape o fantana. Dupa 15 ani de munca au gasit apa, dar nu au fost eliberati, intrucat intre timp Ioan de Hunedoara a murit si urmasul sau nu le-a dat libertatea promisa. Atunci unul dintre turci a sapat o inscriptie in piatra, ce poate fi tradusa, conform legendei: "Apa ai, dar suflet n-ai".

Beatrice

Beatrice de Frangepan a fost sotia lui Ioan Corvin de Hunedoara, nepot al lui Iancu. In 1504, dupa moartea acestuia s-a recasatorit cu George de Brandenburg, om de moravuri usoare care a decimat averea familiei si a distrus-o pe Beatrice in bataie. Se spune chiar ca domnita si-a gasit sfarsitul fiind batuta violent de barbat. Nici copiii ei nu au avut o soarta mai buna. Christofor si Elisabeta au fost ucisi pentru a nu mai exista urmasi ai lui Ioan Corvin.

Beatrice de Frangepan a fost sotia lui Ioan Corvin de Hunedoara, nepot al lui Iancu. In 1504, dupa moartea acestuia s-a recasatorit cu George de Brandenburg, om de moravuri usoare care a decimat averea familiei si a distrus-o pe Beatrice in bataie. Se spune chiar ca domnita si-a gasit sfarsitul fiind batuta violent de barbat. Nici copiii ei nu au avut o soarta mai buna. Christofor si Elisabeta au fost ucisi pentru a nu mai exista urmasi ai lui Ioan Corvin.

Mercenarii

La 1600, cand Mihai Viteazul a cucerit Ardealul, Targul Hunedoarei era supravegheat de mercenarii acestuia. Dar pe langa paza, ei s-au dedat si la acte de vandalism. Intr-o zi de duminica, in biserica oamenii locului s-au razbunat si i-au ucis. Unii dintre mercenari chiar au fost ingropati de vii. Reactia lui Mihai Viteazul a fost pe masura. A ars targul si castelul Huniazilor. Dar in temnitele castelului au stat conform legendei si rasculati din timpul revoltei lui Horea, Closca si Crisan.

Legenda cetatii

Spun ca zane trei deodata
Trei cetati au ridicat,
Una’n Hunead, cealalta
La Gradiste’n deal inalt,
Alta Orlea p’un deal mare,
Cand odata se’ntalnira,
De cetati s’au intrebat,
Ceste doua sus sarira
Si superb au cuvantat:
Noastrele cetati pe mane
Ori ajute ori n-ajute
Domnul gata le vom pune,
Hunedoara spune iute:
Si eu peste o saptamana
De-mi ajuta Dumnezeu,
Si-mi va fi cu indemana
Voi fini tot lucrul meu
Iaca dar c’a ei cetate
Buna fu si azi se vede
Dar cazut’au celelalte
Stand zidiri cu iarba verde.
Doua zane intr’acea ora
Fier cumplit a ridicara
Iute dupa Hunedoara
Invartit il aruncara
Catre munti fugise
De mania celor doua
Si la tara mai sosise,
Fierul muntele in doua
L-au lovit si l-au taiat,
D’ice muntele si noua
Se numeste Retezat.
×
Subiecte în articol: castelul hunedoara descoperirea romaniei