x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Drama chiriaşilor din casele naţionalizate

Drama chiriaşilor din casele naţionalizate

27 Feb 2008   •   00:00

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de dl Sergiu Andon, deputat al PC, a aprobat o hotărâre privind obligarea statului de a aloca fonduri pentru construirea de locuinţe destinate familiilor evacuate abuziv din casele naţionalizate...
"Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de dl Sergiu Andon, deputat al PC, a aprobat o hotărâre privind obligarea statului de a aloca fonduri pentru construirea de locuinţe destinate familiilor evacuate abuziv din casele naţionalizate. O hotărâre asemănătoare a fost adoptată şi de Senatul României – care, de asemenea, trebuie supusă şi dezbaterii Camerei Deputaţilor. La aceasta adăugăm şi scrisoarea  conservatorilor adresată primului ministru prin care-l avertizau că, dacă nu rezolvă această problemă, îi vor ajuta personal prin toate mijloacele pe pensionarii ameninţaţi cu evacuarea să dea în judecată statul. Strădaniilor unor parlamentari de a rezolva unele probleme de-a dreptul dureroase li se opun liberalii care, în ciuda faptului că guvernează cu o susţinere parlamentară de numai 20%, le tratează în bătaie de joc. Deşi a ajuns o problemă internaţională, dl Tăriceanu amână mereu măsurile ce trebuie luate pentru a opri evacuările în stradă a celor care locuiesc ca chiriaşi în casele naţionalizate sau şi le-au cumpărat legal. Numai în Bucureşti până acum sunt în această situaţie peste 3.000 de familii. Acestora li se adaugă alte zeci de mii de familii din toată ţara.

Dl Laslo Borbely a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede prelungirea contractelor de închiriere cu trei-patru ani, timp în care statul să le ofere chiriaşilor din casele naţionalizate condiţii corespunzătoare de locuit prin construirea de locuinţe sociale. Dar se opune şeful liberalilor, primul ministru Călin Popescu Tăriceanu.

De ce nu vreţi, dle prim-ministru, să deblocaţi fondurile de 2% din banii obţinuţi din privatizări pentru ca ministerul de resort să construiască locuinţe? Cum a putut Parlamentul să neglijeze din 2001 şi până astăzi aplicarea unor hotărâri pe care el însuşi le-a adoptat? În legătură cu aceasta trebuie subliniat că dl prim-ministru aplică două unităţi de măsură total diferite. Atunci când s-a dus în Parlament să-şi asume răspunderea cu privire la restituirea fostelor proprietăţi, anihilând de fapt prevederile legilor 112 şi 10, i-a consultat dânsul în prealabil pe chiriaşi şi pe actualii proprietari ai locuinţelor cumpărate în mod legal? Cunoaşte cumva dl prim-ministru vreo ţară fostă comunistă în care să existe o singură familie aruncată în stradă, încălcându-se legi ale statului şi Constituţia ţării? Mai mult, se procedează banditeşte: executorii judecătoreşti însoţiţi de un specialist în spartul uşilor şi de poliţişti (?!) se deplasează noaptea la domicliul chiriaşilor, scoţându-i afară în pijama, sigilând casa cu lucruri cu tot pentru a le scoate apoi în stradă. Este cazul concret al unui locatar din Str. Paris, nr. 41.
 
ată un subiect de larg interes cetăţenesc pentru Curtea Constituţională, care ar trebui să se pronunţe cât mai curând."
Cu stimă, Neculai Roşca
 

 

×
Subiecte în articol: cetateanul