x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk you! Trei generatii

Folk you! Trei generatii

de Claudia Daboveanu    |    12 Aug 2006   •   00:00

Noul Obelisc din Costines-ti a fost martor uimit al unei regenerari neastep-tate a folkului. Pe de o parte, s-a comis o induio-satoare predare de stafe-ta (Dinu Olarasu a cantat impreuna cu baietelul sau, Vladi), iar, pe de alta parte, s-a cantat folk pe trei voci - trei generatii: bunicii folk-ului (in frunte cu rockerul Nicu Covaci), parintii (Dinu Olarasu, Victor Socaciu, Maria Gheorghiu, Nica Zaha-ria) si reprezentantul copiilor, micutul Vladi Olarasu, in varsta de 4 ani. Adica toate varstele muzicii tinere

  • Manga muzicala la Obelisc cu Nicu Covaci
    FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
    TATA SI FIU. Nu-i nevoie de foarte multe ca sa fii fericit. Olarasu are un motiv serios, Vladi ii calca pe urme...

    Daca exista un loc comun pentru ideea de tinerete, acela se cheama Costinesti. Statiunea tineretului, strajuita de Obelisc. Cel vechi. Cel nou s-a inaltat ca si cand ar fi fost udat la radacina cu apa vie si a fost martorul renasterii poeziei si muzicii tinere.

    Joi seara, Costinesti. Vant puternic. Mare ondulata. Sute, apoi mii de oameni adunati in jurul Obeliscului, acolo unde s-a ridicat, aproape insesizabila, scena pe care au urcat artistii Festivalului "Folk you!". Destul de putin observabila, pentru ca bannerele pe care am incercat sa le ancoram de scheletul scenei n-au fost lasate sa existe acolo de rafalele belicoase. Cu toate astea, seara de folk a existat. 3.000 de oameni sunt martori.

    OLARASU, NEXT GENERATION. Ca de fiecare data, Dinu Olarasu, compozitorul si interpretul imnului "Folk you!", a deschis prima seara de la Costinesti. Desi vocea sa rasuna in difuzoare inca inainte de inceperea serilor de folk, Dinu e la datorie, cantand live imnul pe care l-a oferit si publicului din Sighisoara, la Festivalul de Arta Medievala, desfasurat de curand. Joi, a urcat pe scena de doua ori. "N-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit/e de-ajuns o mana de prieteni in asfintit/N-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit/e de-ajuns un cantec, de-ajuns si putin infinit", canta Olarasu pe muzica si versuri proprii. De obicei, de unul singur. Numai ca acum a avut parte de un coleg de breasla alaturi de el, care l-a acompaniat la muzicuta. Vladimir Olarasu, fiul lui de 4 ani, a fost alaturi de tatal sau, fara pic de trac, simtindu-se in largul lui, inconjurat de muzica si aplauze.

    Nica Zaharia ne-a facut din nou sa ne fie pofta de o "galbena gutuie, dulce amaruie... lampa la fereastra, toata iarna noastra". Iarna n-a fost, dar vantul taios, cu aburi reci de sare, a facut ca degetele Nicai sa nu convinga mereu corzile chitarei sa fie ascultatoare. Abia asteptam ca glasul ei de clopotel sa mai sune anul asta la "Folk you!". Acelasi lucru ni l-a povestit si Maria Gheorghiu, aceea care a urmat sa cante dupa Nica Zaharia. Cristalele de sare aduse de briza rebela au format o crusta alunecoasa atat pe degete, cat si pe corzi. Rezultatul se traduce prin pierderea partiala a controlului asupra atingerii precise a corzilor. Maria n-a apucat, din aceasta cauza, sa cante "Maria de Mangop", o piesa ceruta insistent de cineva din public, insa a dedicat o melodie tuturor celor dragi ei si noua, care nu mai sunt printre noi: Gil Ionita, Iuliu Merca si mai ales Vali Sterian, cel care i-a aratat calea spre ceea ce e acum in folk. "Pana la tine drumul e lung/Dar pana dimineata/ Sigur o s-ajung/"... A ajuns Maria si-o sa mai ajunga si-n serile urmatoare la "Folk you!".

    PRETUL POEZIEI. Una dintre surprizele serii a fost aparitia, atat in postura de prezentator, cat si de interpret, a lui Florian Pittis, directorul Radio 3net. Post de radio care preia si difuzeaza toate serile "Folk you!". Pe faza, ca-ntotdeauna, Motu Pittis a stiut sa faca antren, chiar daca, la un moment dat, stropii de poaie i-au alungat pe unii dintre statatorii pe nisip. Bancuri de genul: "Stiti cum se numeste o blonda fardata? Pictura naiva!" sau "De ce-ti bati, dom’le, nevasta? Nu-mi bat nevasta, dom’le, repar masina de spalat!", ori "Ea, catre el: «Iti place ciorba, dragul meu?». «N-am chef de cearta, draga!»" au facut publicul sa izbucneasca in ras si-au incalzit atmosfera racorita de vantul care devenise parca un pic mai blajin.

    Pittis a recunoscut ca majoritatea bancurilor pe care le spune sunt citite pe forumul pe care le posteaza "chat"-erasii care intra pe www.radio3net.ro. Unii spectatori, simtindu-se bagati in seama de Motu sau crezand ca o relatie calda si directa nu mai presupune nici o urma de bun-simt, i-au cerut in repetate randuri sa recite poezii. "Mai ramane sa-mi lipiti o bancnota de-o suta de mii pe frunte si gata, eu o sa si recit!"... Evident, cine-a trebuit sa auda a auzit, lumea s-a amuzat, dar nu s-a gasit nimeni sa-l transforme pe Pittis in lautar de ocazie...

    HEI, MOTU PITTIS, INGER VAGABOND…
    DUET INEDIT. Florian Pittis si Victor Socaciu, schimband replici si roluri
    Motu Pittis nu s-a prea dat dus de pe scena. In afara de oficiile de deschidere si de incheiere pe care trebuie sa le faca un amfitrion, el a cantat si cu Nicu Covaci si l-a secondat si pe Victor Socaciu in prima parte a recitalului sau. Au cantat impreuna cateva piese, raspunzand intr-un fel improvizatiei lui Socaciu, facuta in textul unei melodii celebre. In loc de "O, Charlie Chaplin, inger vagabond/ Hai, batrane, vino, de sub orizont", Socaciu a spus, cerand prezenta lui Pittis, in primul weekend de "Folk you!": "Hei, Motu Pittis, inger vagabond.../". Ca un omagiu adus unui actor si unui vesnic indragostit de muzica buna. Seara de 10 august n-a fost singura in care Obeliscul cel nou, care ziua e alb, tatuat (deja!) cu graffiti, iar noaptea pare albastru fosforescent, desprins parca din filmele SF, a fost edificiul-emblema al festivalului de folk. Cei care au urmat si canta si-n seara asta sunt: Dinu Olarasu, Maria Gheorghiu, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Ecoul si Florin Sasarman.
  • ×
    Subiecte în articol: pittiş folk folk you!