x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Iluzii pentru proşti nefericiţi

Iluzii pentru proşti nefericiţi

de Carmen Dragomir    |    09 Mar 2010   •   00:00
Iluzii pentru proşti nefericiţi
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax
miscarearezistenta.jpgCât eşti dispus să plăteşti ca să-ţi spună cineva că vei fi fericit? Mult, atât de mult, încât vânzătoarele de iluzii şi-ar putea câştiga uşor un loc în top 300. Sunt ele mai multe sau a crescut nefericirea pe cap de locuitor? Oricum ar fi, mama proştilor rămâne din ce în ce mai des însărcinată.

La cât e rata şomajului, nivelul in­fla­ţiei, pib, la felul în care se arată pers­pectivele românilor, înclin să cred că o vrăjitoare puternică de altă ce­tă­ţe­nie, cu interese parşive, ne-a făcut far­me­ce la toţi. Drept pentru care, pe modelul Oana Zăvoranu - care şi-a turnat pipi pe propria maşină -, pro­pun să ne uşu­răm toţi odată pentru dezlegarea cu­nunii­lor ţării.

Am văzut deunăzi o şleahtă de femei înzorzonate gata să exorcizeze partide politice, să alunge tulburările violet din capul aleşilor, garante ale bunului mers al opoziţiei pe timp de congres. Sunt pre­zente pe fiecare program de televiziune, unele, mai aparte, vorbesc cu morţii şi ne pregătesc de cutremur, ne arată co­roa­nele şi condurii din aur masiv, stau la cafea cu Elodia şi bagă insomniacii în sperieţi. Altele, camuflate în măicuţe, zâmbesc smerit din fotografia postată la mica publicitate, deschid cărţi sfinte şi "rezolvă pe loc orice problemă" cu virament prin poştă. Nu e tragic, nici comic. E mişto. Clienţii lor, consumatorii de iluzii, sunt orbi, deşi au ochii larg deschişi.

Au epuizat toate soluţiile şi se agaţă cu disperare, ca muribunzii, de un ultim act de voinţă. Îi deosebesc tumorile crescute pe suflet pentru extirparea cărora sunt gata să recurgă la orice mijloace, să plătească oricât. Ăştia ar fi cei din prima categorie. Mai puţin condamnabili, blegiţi prin propriile nenorociri. Din a doua categorie fac parte ăia cu creierul în miniatură sau credulii, per­verşii, orgolioşii... ăia care nu ştiu să piar­dă şi care ar da orice să obţină ce vor. Şi unii, şi alţii cumpără iluzii la suprapreţ de la multitudinea de nepoate ale Omidei sau de la false călugăriţe, o categorie apar­te de vânzătoare care ştiu să facă o singură minune: marketing pe seama fraierilor.


VRĂJEALĂ PE TEANCURI DE VALUTĂ
La câte tămăduitoare pe cap de locuitor avem, ar trebui ca România să fie un fel de Shambala, tărâmul fericirii, insula al­bă, noul Tibet, buricul bucuriei planetare. O reţetă banală, puţin sânge, cenuşă de păr, pudră de unghii de om, creier de li­liac şi piele de broască ne-ar putea transforma într-o naţiune fără divorţuri, firme falimentare, burlaci, fără alcoolici şi im­po­tenţi, epileptici şi fricoşi, fără boli de piele, fără şomeri şi femei neînsărcinate. Şi asta în doar 24 de ore.

Avem toate astea, dar şi ceva în plus: mulţi dobitoci care contribuie la legănarea posteriorului gras al celebrelor "vindecătoare" în limuzine cumpărate cu multe teancuri de valută. Dobitocii ajută la înmulţirea turnuleţelor de prost-gust la umbra cărora cresc alte mici tă­mă­dui­toare cu puteri moştenite din mamă-n mamă.

Că au fost vrăjitoare, descântătoare, tă­mă­dui­toare, clarvăzătoare, au fost de pe vremea lui Burebista. Cercetările arheologice n-au dezgropat însă până acum palatul cu j'dă camere al nici uneia dintre ele. Satul românesc a fost ancorat până mai ieri într-o puternică dimensiune mistică.

Bunică-mea m-a dus odată la o babă să-mi descânte de frica rămasului în lift, care se bloca frecvent cu mine din cauza lui Ceauşescu, în vremea în care ne tăia la toţi curentul. Baba mi-a lăsat o gaură în cap, fiindcă mi-a tăiat părul ca să-i dea foc pe un făraş şi, pe deasupra, mi-a tras şi un scuipat drept între ochi să alunge sperietura. Dar măcar mi le-a făcut pe toate gratis!

Acum, contra unei sume modice, marea, celebra, numărul 1 în România sau chiar în lume, singura vrăjitoare acceptată de biserică, singura cu­nos­că­toa­re a ritualurilor voodoo, specialistă în tainele magiei albe, care deţine a treia generaţie de vraci de peste Ocean, Mă­dă­lina-Ioana, Rada, Elvira, măicuţa Elena, venită cu leacuri de la Ierusalim, Valerica, Gherghina sau Denisa rezolvă orice şi pe oricine aflat în "apa tulbure a necazului".


UN BOU: IONUŢ DIN MILANO
Deci, "daca aveti probleme an dragoste, va parasit iubitul, cautati servici, nu puteti ramane ansarcinata, nu aveti soarta, sunteti ipotent si nu puteti face copi", soluţia stă în tămăduitoarea X care "ampreuneaza familii desbinate, rezolva probleme an afaceri si face bine oamenilor pe pamant".

Dacă am face o analiză pe text, s-ar desprinde la prima vedere concluzia că vânzătoarele se aseamănă în detaliu cu solicitanţii, adică la aşa cerere, aşa ofertă. Spre exemplificare, propun mărturia lui Ionuţ din Milano: "sant ionut din milano am apelat la doamna milena si ma ajutat sami deslec cununiile numai an două sedinte prin telefon si acum sant multumit si casatorit va multumesc din suflet".

Dacă aş putea să fac o vrajă, aş face să dispară prostia globală, aş tăia toate găi­nile negre dacă n-aş mai vedea oameni cocoşaţi de durere şi aş prăji ficaţii broaş­te­lor râioase până la eradicarea speciei dacă fericirea s-ar găsi într-o reţetă. Hocus-pocus!

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă