x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

A venit Peru la mine!

de Magda Marincovici    |    19 Oct 2010   •   00:00
A venit Peru la mine!
5708-125182-magda_hk2f4877.jpg

Magda Marincovici
● Şef Sănătate
● 28 august 1955
● Bucureşti



De ce am rămas? Pentru că exact când mă pregăteam să plec, în urmă cu vreo 15 ani, m-am împiedicat şi m-am măritat. Iar luna de miere a de­păşit normalul, adică s-a întins vreo câţiva ani. Buni. De ce să fi plecat?

Pentru că exact când făceam planuri de plecare, pe o bancă în Ciş­migiu, am descoperit frumuseţea platanilor. În oglindă, aceeaşi imagine, dar la Basel, în faţa unei catedrale umbrite de doi platani respectabili. Pentru subiectul de faţă, respectiv "de ce am rămas în ţară", ar da bine să mă isterizez patriotic, străduindu-mă să vă conving că platani ca în Cişmigiu nu mai sunt nicăieri. Aiurea! Morala e cu totul alta: când stai la umbra platanului şi umbli la amintiri, s-a dus iubirea! Aşa că unde să mai pleci, când iubire nu e?!

Pentru că, aidoma tuturor fraieri­lor, mi-am zis că singura ţară pentru ca­re aş da apartamentul din cartierul Tei ar fi Franţa. Ţara castelelor, a po­veştilor, prinţeselor şi prinţilor. Asta era în capul meu hăt, demult! Şi m-a ţinut. Mult mai încoace, când chiar se jucau zarurile destinului şi trebuia să aleg aici sau în Franţa, am des­cope­rit că acolo aş fi fost singură cuc, deoarece pur şi simplu nu era ni­meni născut cu numele de Marincovici şi ceva din genele neamului meu.   

Pentru că am convingerea de 2 lei că singura ţară de pe planeta asta unde mai este o urmă de Marinco­vici este Peru. Am eu acest gând că fiecare dintre noi are o clonă în cealaltă emisferă. Eu ştiu, încă din clasele primare, când am aflat că există o ţară numită Peru, că clona mea este în Peru. Şi că o Magda Ma­rincovici este în Peru, identică cu Magda Marincovici din România. Dar acum, pe bune, ce afacere aş fi făcut să dau sărăcia din România pe cea din Peru, numai pentru că Peru e în altă emisferă şi că acolo nu voi fi singură, ci cu clona mea! Aşa că zilele astea am ucis clona din copilărie din mai multe motive. Dar ăsta cu sărăcia a fost decisiv. Şi n-am greşit, deoarece problema s-a rezolvat: a venit Peru la mine. Ambasada Peru are sediul pe Bulevardul Lacul Tei. Într-un apartament aproape de apartamentul meu. Şi totuşi nu mă simt în Peru. Dar culmea e că nu mă simt nici în România! Dar asta e problema mea. E vară? Corect. Nu şi pentru mine. Dintr-o dată, timpul a luat-o la vale şi pentru mine a început toamna. Aşa că toată discuţia asta despre de ce am rămas în ţară nu mai are nici un rost, când vine toamna cu parfum de tei şi clona mea a murit.

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?