Incepand de astazi, facem un exercitiu de memorie, o recapitulare a celor mai cunoscute episoade din istoria "Romaniei fara vino-vati". Atacam, prin dezgro-parea din uitare, verdictul "n-a avut zile" si sentinta "mortuâ e de vina". Si vom re-deschide dosarul "Maternitatea Ploiesti", locul unde, in ianuarie 2004, au fost descoperiti printre copiii aban-donati doi bebelusi declarati morti din viteza condeiu-lui unor medici.
Invierea din morti a nou-nascutilor
Vom face, incepand de astazi, un exercitiu de memorie. O recapitulare a celor mai cunoscute episoade din istoria "Romaniei fara vinovati". Atacam, prin dezgroparea din uitare, verdictul "n-a avut zile" si sentinta "mortuâ e de vina". Si va provocam la un recurs la morala, in numele celor condamnati sa traiasca intr-o tara in care vinovatii scapa de multe ori nepedepsiti. Ianuarie 2004. Maternitatea Ploiesti intra pe usa din dos in istoria medicinei romane printr-un fapt incredibil si fara precedent... Doua familii au fost anuntate de angajatii Maternitatii Ploiesti ca bebelusii lor, despre care credeau ca au murit la nastere, sunt vii. Si abandonati in spital... NASTEREA. Ramona si Cristian Ionita locuiesc intr-o casuta obisnuita de tara. Nici mai mare, nici mai mica decat cele din vecinatate. Casatoriti de cativa ani, si-au dorit cu disperare copii. Pentru inceput, au fost binecuvantati cu o fetita, care are acum patru ani si jumatate si este rasfatata casei. In 2003, prin februarie, Ramona a ramas din nou insarcinata. S-a bucurat ea, dar si sotul ei, care voia "sa aiba si tata un baiat". Sarcina a fot grea, cu amenintari de avort. Si la 15 septembrie 2003, cand Ramona nu avea decat sase luni si jumatate de sarcina, s-a produs ceea ce parea chiar de la inceput a fi iminent. Mica fiinta si-a cerut, desi mult prea devreme, dreptul la viata. Medicii nici macar nu i-au spus copil, l-au numit avorton sau produs de conceptie. Internata in Maternitatea Ploiesti, dupa o operatie teribil de grea, Ramona a fost dusa in salon. La nastere i s-a spus ca bebelusul traieste, dar nu i l-au aratat. A doua zi, tarandu-se pe langa peretii maternitatii, cu privirea incetosata inca de la calmante, femeia s-a dus sa-si vada copilul. Nu era decat o bucata de carne, dar pentru ea era copilul asteptat. Pe holul spitalului, in drum spre nou-nascuti, o asistenta din maternitate a anuntat-o rece ca bebelusul i-a murit. MOARTEA. A plecat acasa cu mainile goale. Si sufletul pustiit. Saptamani in sir, Cristian Ionita incerca sa inteleaga ce se petrece cu sotia lui. Se aseza pierduta pe cate un scaun si privea straina un punct numai de ea stiut. Ochii i se adancisera in orbite, ca dupa o cumplita suferinta. Uneori plangea. Alteori nu scotea nici un sunet. Nu putea sa inteleaga. Cum sa-si ingroape o mama copilul? Si macar daca ar fi putut si ea sa-l ingroape pe al ei. Dar nu luase cu ea, la Gornet Cuib, unde locuieste, trupusorul acela mic si chinuit. Nu i-l dadusera medicii. Se zvonea ca l-au incinerat. Sau ca l-au mancat cainii din curtea maternitatii. Ramona innebunea la acest gand. Baiatul ei nu apucase sa rada, sa vorbeasca, sa mearga. Nu apucase nici sa traiasca, nici sa infrunte moartea. Se dusese...Citește pe Antena3.ro
AMINTESTE-TI
|
Data: Ianuarie 2004.
Locul: Maternitatea Ploiesti Fapta: Mor 21 de nou-nascuti, infectati cu klebsiella. Pedepse: Mustrare, retrogradari si retineri din salariu. |
CERC VICIOS
|
Descoperirea celor doi copii vii, care figurau in acte ca decedati, a fost posibila datorita declansarii altui scandal, legat de moartea a 21 de bebelusi infectati cu klebsiella. Ancheta demarata de oficialitatile prahovene, dar si de Ministerul Sanatatii, a aratat ca infectia a fost cauzata de mizeria si conditiile precare din maternitate. In urma unui control efectuat de reprezentantii ministerului, s-a constatat ca, desi inca din vara lui 2003 Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti cumparase cateva sute de kilograme de sapun lichid si dispersoare pentru grupurile sanitare, mai bine de jumatate dintre acestea zaceau in ambalaje nedesfacute.
Ministerul Public, prin Elena Dinu, anunta in ianuarie 2004 ca "se fac investigatii sub aspectul savarsirii infractiunilor de neglijenta in serviciu, fals intelectual si trafic de copii". Si, totusi, solutia finala a fost: neinceperea urmaririi penale. La ancheta din Meternitatea Ploiesti, alaturi de politisti, procurori sau medici, a participat si dr. Alin Stanescu, consilier al ministrului Sanatatii, care declara la acea vreme: "cauza deceselor nu a fost infectia nazocomiala. Majoritatea deceselor, 13, s-a datorat in primul rand deficientelor administrative si lipsei de fonduri. Nu a fost constatata nici o culpa medicala si un lucru este cert: in ultima vreme, la maternitate, rezultatele s-au ameliorat simtitor". In 2004, in Maternitatea Ploiesti au murit 87 de copii nascuti prematur. In august 2005, Directia pentru Sanatate Publica Prahova incepea o ancheta in aceeasi unitate sanitara, in urma depistarii a noi zece cazuri cu klebsiella.
|
FUGA DE ADEVAR
| |
|
NEGLIJENTA IN SERVICIU?
|
Ministerul Public anunta in 2004 ca au fost identificate persoanele vinovate in cazul bebelusilor vii, declarati morti: "Medicii Pantelimon Marinescu, Georgeta Iancu si Gheorghita Rogin, precum si asistentele medicale Niculina Gheorghe si Lili Movsusian".
Tot Ministerul Public informa atunci ca "nu a fost declansata urmarirea penala in acest caz, cercetarile continuand sub aspectul comiterii, de catre persoane posibil culpabile, a infractiunilor de fals in inscrisuri oficiale, neglijenta in serviciu si ucidere din culpa". Solutia finala a fost cea previzibila: NUP. Colegiul Medicilor i-a sanctionat pe dr. Georgeta Iancu si dr. Pantelimon Marinescu cu "mustrare". Doar pe linie administrativa sanctiunile au fost mai dureroase: directorul maternitatii a fost demis, dr. Gheorghita Rogin (de la
nou-nascuti) si dr. Pantelimon Marinescu (de la obstetrica - ginecologie) au fost demisi din functiile de conducere, dr. Georgeta Iancu (care a semnat unul dintre biletele de externare completate gresit cu "avorton decedat") a fost sanctionata si cu 10% din salariu, pe o perioada de trei luni, iar restului personalului medical i-au fost aplicate amenzi.
Medicul Pantelimon Marinescu, cel care a completat biletul de externare a Ramonei, recunoaste ca el a scris acea hartie. Chiar afirmatia ca avortonul e decedat ii apartine. Dar, spune el, "am luat de bun ce mi-a spus mama copilului. Dupa nastere, eu nu am mai tinut legatura cu sectia de
nou-nascuti, pentru ca m-am ocupat de mama. Era mai importanta. Presupun ca ea a intrebat vreo infirmiera de copil si aceasta i-a spus ca e mort. Eu am luat de bun ce a spus ea, nu am timp sa verific tot, mai ales la volumul teribil de munca din maternitate. Nu ma consider vinovat, eu am salvat-o pe aceasta femeie de la moarte. A venit cu o hemoragie cumplita si acum e pe picioarele ei".
In ianuarie 2004, Ministerul Sanatatii anunta ca va achita testele ADN in cazul in care parintii chemati sa-si ia acasa copiii declarati morti vor solicita acest lucru, "dar contravaloarea va fi imputata celor vinovati pentru situatia creata".
|
INCA UNUL, BONUS
|
Mariei Rudaru, la doua luni dupa ce si-a inmormantat pruncul, Maternitatea din Ploiesti i-a mai dat unul! DPC Prahova a somat-o chiar sa-si ia acasa copilul abandonat de doua luni in maternitate.
Femeia locuieste in comuna prahoveana Gornet si are sapte copii, fiecare cu cate un alt tata. Pe toti ii creste ea, caci, zice, nu poate lasa pe cineva din carnea ei pe la usi straine. S-a casatorit cu Nicolae Rudaru, si in urma cu 5 ani a ramas iar gravida. La sapte luni a ajuns la Maternitatea Ploiesti, cu nastere prematura. Copilul a trait. Dupa o vreme de stat in spital a fost externata cu tot cu el. Cum cel mic avea probleme de sanatate, Maria l-a dus la Spitalul Judetean Ploiesti, pentru a fi tratat. "Dar el, spune ea, nu a avut zile. Avea o malformatie. L-am luat acasa si l-am inmormantat dupa obicei. Il botezasem, il crestinasem... Ne-am imbracat in doliu si am dat de pomana ce-am avut si noi, de sufletul copilului."
Dupa doua luni, familia Rudaru s-a pomenit in poarta cu o intreaga comisie. Angajati ai Maternitatii Ploiesti, ai DPC Prahova, politie. Maria a fost acuzata ca si-a parasit copilul in spital. Si ca trebuie sa-l ia degraba acasa. Femeia a fost socata: "Cum adica sa iau copilul asta? Eu l-am luat pe al meu, dar n-a trait si l-am ingropat deja in cimitir. Stie tot satul". Femeia a fost ferma si nimeni nu a putut-o convinge sa primeasca acel copil. Acum, dupa toata tevatura de la maternitate, se intreaba insa care dintre cei doi copii o fi fost cu adevarat al ei: cel ingropat sau cel adus la poarta?
|
REPETABILA POVESTE
| |
|
NU RATATI
|
In ziarul de maine veti putea citi despre marea escrocherie a jocurilor piramidale: FNI, Caritas, Gerald, SAFI.
|