x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Justiţia bleagă

de Alex Nedea    |    12 Iun 2007   •   00:00
Justiţia bleagă

Persoanele fără identitate nu au cum să ajungă la puşcărie. Un om care a săvărşit o infracţiune, dar care nu are un cod numeric personal nu poate fi trimis in judecată, indiferent căt de gravă e infracţiunea. Pentru ei justiţia nu e oarbă. E moartă de-a binelea.

Persoanele fără identitate nu au cum să ajungă la puşcărie. Un om care a săvărşit o infracţiune, dar care nu are un cod numeric personal nu poate fi trimis in judecată, indiferent căt de gravă e infracţiunea. Pentru ei justiţia nu e oarbă. E moartă de-a binelea.


Elvis este tălhar la drumul mare. E un tălhar invizibil. In faţa legii. Locuieşte in Blocul Fantomă din Constanţa şi nu are identitate de 20 de ani, de cănd e pe faţa pămăntului. Acum doi ani, intr-un apartament din Constanţa, poliţiştii, dănd de urma unui hoţ redutabil din localitate, au descins intr-un apartament unde locuia o mamă cu trei copii. Femeia, neavănd buletin, nu şi-a declarat la naştere nici unul din fii. Printre cei trei era el, tălharul căutat. Elvis. "Mama a declarat că l-a făcut la roata căruţei. Noi am propus arestarea preventivă a hoţului, dar neavănd o identitate s-a hotărăt cercetarea lui in libertate şi am demarat procedurile pentru inregistrarea tardivă a naşterii la tribunal. Dacă avea acte de identitate, se mergea pe arest preventiv", ne-a spus un poliţist sub protecţia anonimatului. Şi, de doi ani, Elvis este lăsat pe străzile Constanţei, unde oamenii legii recunosc că aceeaşi persoană a continuat să-şi facă de cap. "Fură orice şi din orice poziţie nemernicul ăsta. Şi are continuitate. Sunt fapte cu violenţă in general."


INFRACŢIUNE FĂRĂ INFRACTOR. Anul trecut, un flăcău infierbăntat din Ghidigeni, judeţul Galaţi, cunoscut in sat drept Trofin a lu’ Averescu, dar necunoscut legal din cauza lipsei unui CNP, s-a culcat cu o fată de 17 ani. Părinţii fecioarei devenită peste noapte femeie au făcut scandal mare. S-au dus la postul de poliţie din comună şi l-au reclamat pe Trofin. Oamenii legii au incadrat infracţiunea la "intreţinere de relaţii sexuale cu o minoră", dar au suferit apoi un scurtcircuit intre procedurile de sub caschetă. Au ajuns la concluzia că, deşi există infracţiunea, cel care a comis-o, Trofin a lu’ Averescu, nu există. In lipsa unui cod numeric personal, poliţiştii au ajuns la concluzia că sunt legaţi de măini şi de picioare şi nu pot finaliza dosarul pănă cănd instanţa nu ii acordă flăcăului Trofin o identitate. "Nici nu i-am luat declaraţie lui Aristide Trofin in cazul de faţă. Pe baza a ce să ii luăm?", intreabă retoric şeful de post din Ghidigeni. "Şi dacă Aristide ar fi băgat cuţitul in fată, l-aţi fi lăsat in libertate?" "Dar bineinţeles. Pe ce bază să-l arestăm? Nu il arestează procurorul", dă răspunsul fără ezitare poliţistul cel mare de la Ghidigeni. In realitate, un criminal fără nume nu poate fi lăsat in libertate, aşa cum este convins poliţistul din Ghidigeni. Acul pentru cojocul criminalilor fără identitate se numeşte arestul preventiv.


ARESTAREA DOMNULUI NIMENI. Conform art. 148 lit. a din Codul de procedură penală, "măsura arestării inculpatului poate fi luată (şi n.r.) dacă (...) identitatea sau domiciliul inculpatului nu poate fi stabilit din lipsa datelor necesare". Persoanele fără identitate nu ajung la puşcărie. După ce infractorul care nu fusese declarat la naştere este arestat preventiv, incep demersurile de inregistrare tardivă a naşterii prin tribunal. Durata arestului preventiv este de 30 de zile, iar procedura de acordare a identităţii poate dura şi doi ani la rănd. "Arestul preventiv se poate prelungi căt spune legea, pănă la cel mult două treimi din pedeapsă", ne linişteşte Gheorghe Roibu, fost prim procuror al Parchetului de pe lăngă Tribunalul Gorj.


OMUL INVIZIBIL. In Codul de procedură penală se menţionează că in mandatul de arest preventiv trebuie trecute numele şi prenumele celui reţinut. In cazul oamenilor fără identitate, li se dă un nume care urmează să le fie aprobat de tribunal. "Omul invizibil" este arestat in numele celui care va fi, dar nu este.

Unii sunt convinşi că in momentul in care un om care nu există face vreo infracţiune, oamenii legii forţează legea pentru a-l vedea căt mai repede in puşcărie pe infractor, sărind peste procedura din tribunal. "Toţi poliţiştii trecuţi de 40 de ani sunt miliţieni. Şi miliţienii te saltă imediat. Nu mai aşteaptă nici un tribunal. Iţi dă pe loc şi identitate", zice Costel Piţigoi, bulibaşa din Tărgu Bujor, liderul uneia din cele mai mari comunităţi de romi din judeţul Galaţi.

Viorica Gotu, o femeie din Galaţi care a ajutat 3.000 de romi şi de romăni să işi obţină inregistrarea tardivă prin tribunal, işi aminteşte de un alt caz la fel de bizar care adănceşte misterul. A intălnit in puşcărie un tănăr care nu fusese declarat la naştere şi pentru care demarase nu cu mult timp in urmă procedurile de acordare a unui CNP. "Era condamnat pentru cinci ani tălhărie. «Păi cum ai ajuns tu in puşcărie, dacă tu nu ai identitate»?, l-am intrebat. «Mi-au dat imediat carte provizorie, doamnă»."



MISTERUL PUŞCĂRIAŞULUI FĂRĂ NUME. Zorilă are barbă sură. Zorilă are tatuaje inverzite, moda puşcăriilor, un pumnal şi un cuţit pe un umăr, un Răzvan pe celălalt. Căci Zorilă are un fiu de 18 ani. Şi o fată de 4 ani. Zorilă are casă cu o singură cameră, Zorilă are şi parabolică deasupra, care, la căt de mică e camera, nu i-ar incăpea inăuntru. Zorilă nu are insă acte. N-are certificat de naştere. "N-am avut in viaţa mea. Maică-mea a innebunit şi nu mai ştie unde m-o făcut." Ştie că a apărut pe lume la 1 aprilie 1970, dar nu s-a ocupat nimeni să-i facă şi acte. Şi totuşi, Zorilă a făcut puşcărie doi ani. Cum a fost băgat la răcoare e un mister şi pentru el, pentru că se jură că in acel moment nu avea un CNP. Cert e că s-a văzut cănd a fost eliberat cu un buletin provizoriu in mănă. Cu care a şi fost internat la spital, că făcuse TBC. Primăria din Ghidigeni a demarat de curănd procedurile să-i inregistreze tardiv naşterea in tribunal a lui Zorilă. Consilierul juridic de la primărie ridică din umeri. Nici el nu ştie cum a fost posibil să facă puşcărie fără o identitate. La poliţia din localitate apar mai mulţi de Zorilă Gheorghe. Toţi au insă CNP. Un agent de acolo se jură că Zorilă despre care vorbim e acelaşi cu unul Gheorghe Zorilă, născut insă cu şapte ani mai tărziu. Insă Zorilă pare mai degrabă de 50 de ani decăt de 30. E tatăl unui copil cu acte care are 18 ani. Dacă ne-am lua după poliţişti, omul ar fi devenit tată la 12 ani.

In 2002, intr-o cabină părăsită din Gara Motru a fost găsit cadavrul unui bărbat. Mai apoi, oamenii legii l-au găsit şi pe criminal. Un bolnav psihic căruia procurorii nu i-au putut stabili identitatea. Anchetatorii au trebuit să-şi pună imaginaţia la grea incercare, pentru că era necesar să-l boteze pe infractor. Atunci cănd i-au trecut numele in mandatul de arest preventiv, procurorii i-au zis simplu "Necunoscutu’".

×